Από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει και επίσημα στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου από το Τμήμα Ψυχιατρικής του ΓΝΑΝ και το Εργαστήριο Αλκοολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης η λειτουργία του ειδικού Ιατρείου μελέτης, έρευνας και εξειδικευμένης θεραπείας περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.
Το εν λόγω ιατρείο, που έχει ήδη εγκριθεί – θεσμοθετηθεί από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου και που θα φέρει τον τίτλο «Ιατρείον Μαριέττα Γιαννάκου» για λόγους «απόδοσης φόρου τιμής στη μνήμη της Ιατρού – Ψυχιάτρου και υπουργού Μαριέττας Γιαννάκου που απετέλεσε πρότυπο της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία ως Ιατρός αλλά και ως κοινοβουλευτικός και υπουργός τιμώντας ποικιλοτρόπως μέσα από το σπουδαίο έργο και την άξια δράση της ως πολιτικός τη γυναίκα, θα απευθύνεται», όπως δηλώνει σχετικά στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Διευθυντής του Τμήματος Ψυχιατρικής του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, «σε περιπτώσεις ατόμων που θέλουν να αντιμετωπίσουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας χωρίς την εμπλοκή των Αρχών και της Δικαιοσύνης».
Επιστημονικά υπεύθυνος του εν λόγω ιατρείου εκ μέρους του ΓΝΑΝ θα είναι σε πρώτη φάση ο κ. Μανόλης Πασπαράκης, συνεπικουρούμενος από μια Ομάδα γιατρών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, για να έλθουν σε δεύτερη φάση στο άμεσο μέλλον να προστεθούν στο όλο εγχείρημα ως συνεργαζόμενοι και άλλοι γιατροί.
Σημειώνεται ότι το Τμήμα Ψυχιατρικής του ΓΝΑΝ και το Εργαστήριο Αλκοολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης που είναι ενταγμένο στο ΓΝΑΝ βραβεύτηκαν στο 20ο Παγκρήτιο Ιατρικό Συνέδριο που διεξήχθη στις 27-29/10 στον Άγιο Νικόλαο με Έπαινο για την Ιατρική εργασία με θέμα: «Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΚΟΥΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ (Ν. 2071/1992)», καθώς η επιστημονική και οργανωτική ομάδα του Ιατρικού συνεδρίου θεώρησε ως ιδιαιτέρως σημαντική τη συμβολή της Ιατρικής στη διαδικασία δικαστικής κρίσης στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας και στην προάσπιση των ασθενών και του κράτους δικαίου.
«Το 40% όσων φυλακίζονται για επεισόδια ενδοοοικογενειακής βίας είναι πάσχοντες ψυχιατρικά»
Ο κ. Πασπαράκης σημειώνει ακόμα ότι αυτό που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον με συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία από το Κατάστημα Κράτησης Νεάπολης, είναι ότι περί το 40% όσων φυλακίζονται για επεισόδια ενδοοικογενειακής βίας είναι πάσχοντες ψυχιατρικά – που θα πρέπει πρωτίστως να εξετάζονται και να θεραπεύονται και δευτερευόντως να κρίνονται δικαστικά. «Οπότε κατά την ιατρική προσέγγιση θα πρέπει να υπάρχει λεπτομέρεια στην μελέτη της συμπεριφοράς του θύτη, που συνήθως είναι ψυχιατρικά πάσχων» αναφέρει.
«Να κινητοποιήσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους που θέλουν να λύσουν το πρόβλημά τους χωρίς να απευθυνθούν στη Δικαιοσύνη»
Στόχος από τη λειτουργία του ειδικού αυτού ιατρείου, που όπως επισημαίνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Διευθυντής της Ψυχιατρικής του ΓΝΑΝ θα απευθύνεται και στους θύτες αλλά και στα θύματα περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, «είναι να κινητοποιήσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους και κυρίως γυναίκες που ναι μεν θέλουν να λύσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην οικογένειά τους, χωρίς όμως να απευθυνθούν στη Δικαιοσύνη αλλά στο γιατρό».
Αυτή η «πλάγια οδός», μακριά από την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη, είναι κατά τον κ. Πασπαράκη «η σωστή οδός, γιατί αυτό που λέει και ο Νόμος της Ακούσιας Νοσηλείας είναι πως όταν κάποιος ασκεί βία πρέπει πρώτα να εξετάζεται από δύο ψυχιάτρους για να διαπιστώνεται εάν η βία είναι απόρροια ψυχικής πάθησης. Αφού αυτό κριθεί από τους γιατρούς, τότε παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη. Στο πρότζεκτ ωστόσο που υπάρχει στην Εισαγγελία Ηρακλείου π.χ., συλλαμβάνεται ο ασκών βία και οδηγείται στο αυτόφωρο και φυλακίζεται χωρίς να έχει περάσει από ψυχιατρική εκτίμηση, επί της ουσίας δηλαδή δεν εφαρμόζεται αλλά παρακάμπτεται η Νομοθεσία που αφορά στην ψυχιατρική, ο λεγόμενος ‘Νόμος Σούρλα’ του 1992. Εμείς ζητάμε δηλαδή με λίγα λόγια, την εφαρμογή του Νόμου, όπως και τόσα χρόνια».
Ώρες λειτουργίας και επικοινωνία
Σύμφωνα με τον κ. Πασπαράκη, οι ώρες λειτουργίας του ειδικού ιατρείου «Μαριέττα Γιαννάκου» θα είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8.30 έως τις 14.30.
Όπως τονίζει, όποιος/α επιθυμεί μπορεί να τηλεφωνεί στο γραφείο κίνησης του ΓΝΑΝ χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα ότι καλεί για το συγκεκριμένο ιατρείο αλλά απλά λέγοντας ότι θέλει να κλείσει ραντεβού στην Ψυχιατρική του Νοσοκομείου.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ