Επιμορφωτική Ημερίδα με θέμα «ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ και ΣΤΕΜ εκπαίδευση στο Δημοτικό» για δασκάλους/ες γενικής (για τάξεις Δ, Ε, ΣΤ) και ειδικής αγωγής Σχολικών Μονάδων Δήμου Αγίου Νικολάου της 1ης ενότητας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου έλαβε χώρα στο 3ο δημοτικό σχολείο Αγίου Νικολάου.
Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθηγητή κ. Δημήτρη Σταύρου, ο οποίος βρέθηκε στο χώρο μαζί με την ομάδα του.
H Ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου Γιώργο Μαμάκη, ο οποίος καλωσόρισε τους προσκεκλημενους εισηγητές, τον κ. Σταύρου και την ομάδα του και στη συνέχεια έκανε μια σύντομη εισαγωγή απευθυνόμενος στους εκπαιδευτικούς, με θέμα τις Φυσικές Επιστήμες και την τεχνητή νοημοσύνη.
Όπως ανέφερε στην ΑΝΑΤΟΛΗ στο περιθώριο της ημερίδας η Σύμβουλος Εκπαίδευσης της 1ης Ενότητας της ΔΙ.Π.Ε. Λασιθίου Μαρία Πρατσίνη, είναι σημαντικό ότι οι εκπαιδευτικοί του νομού παρουσίασαν δράσεις STEM και Ρομποτικής που υλοποιούν στα σχολεία τους.
«Είχαμε τη χαρά να έχουμε κοντά μας την ομάδα του Καθηγητή Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών, κ. Δημήτριο Σταύρου, ο οποίος από πέρυσι είναι και πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης. Τόσο ο κ. Σταύρου όσο και οι συνεργάτιδές του, κ. Έμιλυ Μιχαηλίδη, Επίκουρος Καθηγήτρια και κ. Ελένη Μποτζάκη, υποψ. Διδάκτορας, μας βοήθησαν με προσιτό και παραστατικό τρόπο να κατανοήσουμε το θεωρητικό πλαίσιο της προσέγγισης STEM δίνοντάς μας απτά παραδείγματα από προγράμματα και εφαρμογές του Πανεπιστημίου αλλά και συνεργαζόμενων εκπαιδευτικών», δήλωσε σχετικά.
«‘Ειδήμονες’ στα σχολεία μας έχουμε και στο χέρι μας είναι η αξιοποίησή τους»
Ξεχωριστή, σύμφωνα με την κ. Πρατσίνη, ήταν η συμμετοχή εκπαιδευτικών των σχολείων, οι οποίοι παρουσίασαν διδακτικές εφαρμογές με προσέγγιση STEM, ρομποτικής και αερομοντελισμού και καινοτόμων προγραμμάτων που έχουν υλοποιηθεί στο πλαίσιο είτε των εργαστηρίων δεξιοτήτων είτε ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus και etwinning.
«Οι εκπαιδευτικοί μας μάς εντυπωσίασαν τόσο με τις γνώσεις τους γύρω από την προσέγγιση STEM όσο και με τα έργα που έχουν υλοποιήσει στα σχολεία τους εμπλέκοντας δημιουργικά τους μαθητές και τις μαθήτριές τους σε μαθησιακές διαδικασίες οι οποίες αναπτύσσουν κρίσιμες δεξιότητες του 21ου αιώνα όπως είναι καλλιέργεια κριτικής σκέψης, η επιχειρηματολογία, η επίλυση προβλημάτων, η επικοινωνία και η συνεργασία στην ομάδα. Ήταν μία γεμάτη από παρουσιάσεις και καλές πρακτικές ημερίδα η οποία κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών και μετά τις 2:00 το μεσημέρι. Ελπίζουμε να συμβάλλει στην εμπεριστατωμένη ενημέρωση και εξοικείωση όλων των συμμετεχόντων με τις αρχές της STEM εκπαίδευσης στο Δημοτικό, υιοθετώντας διδακτικά παραδείγματα που έχουν ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία. Το βέβαιο πάντως είναι ότι ‘ειδήμονες’ στα σχολεία μας έχουμε και στο χέρι μας είναι η αξιοποίησή τους» ανέφερε η κ. Πρατσίνη.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ