Στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) βρίσκονται σε αναζήτηση λύσης για την ενίσχυση του φράγματος Αποσελέμη.
O πρόεδρος του ΟΑΚ κ. Θεόδωρος Νίνος αναφέρθηκε στον Αλμυρό ποταμό του Ηρακλείου, «ο προσανατολισμός μας κινείται προς την κατεύθυνση διερεύνησης αξιοποίησης των νερών του Αλμυρού ποταμού και το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί μία μονάδα αφαλάτωσης σε συνδυασμό με την δυνατότητα ενίσχυσης του φράγματος. Υπάρχουν αρκετά μεγάλες ποσότητες νερού από τον Αλμυρό, οι οποίες καταλήγουν στη θάλασσα. Κάποια περίοδο από Φεβρουάριο μέχρι Απρίλιο έχουμε ένα νερό, το οποίο είναι ήπια υφάλμυρο, δηλαδή με μία ελαφριά επεξεργασία από μονάδα αφαλάτωσης θα μπορέσει να δώσει καλής ποιότητας πόσιμο νερό. Αυτό το σύστημα, το ευκταίο, θα ήταν να συνδεθεί με τον Αποσελέμη». Το νερό που δίνει ο ποταμός του Αλμυρoυ Ηρακλείου υπολογίζεται σε 340.000 – 1.100.000 κ.μ. νερό ανά ημέρα! Υπό κανονικές συνθήκες χάνονται στη θάλασσα περίπου 25 περίπου κ.μ. νερού ανά δευτερόλεπτο. Όμως, σήμερα, λόγω της ανομβρίας υπολογίζεται ότι τα κυβικά έχουν πέσει κάτω από τα 15!
Αλμυρό ποταμό έχει και ο Άγιος Νικόλαος, με εκατομμύρια κυβικά νερού να χάνονται κάθε μέρα στη θάλασσα. Η μέση ροή του Αλμυρού Αγίου Νικολάου υπολογίζεται σε 0.17 εκατ. κ.μ. ημερησίως. Σύμφωνα με τη «Συγκριτική τεχνικοοικονομική αξιολόγηση για την αξιοποίηση των υφάλμυρων πηγών: Αλμυρός Ηρακλείου, Αλμυρός Αγ. Νικολάου και Μαλαύρας», «η ετήσια απορροή της πηγής του Αλμυρού ανέρχεται σε 71 εκατ. κ.μ. Από αυτήν την ποσότητα εκμεταλλευόμαστε σήμερα ετησίως, για όλες τις χρήσεις, 7.3 εκατ. κ.μ., δηλαδή περίπου το 10% της ετήσιας απορροής του συστήματος».
«Από την υφάλμυρη ζώνη των Λακωνίων αντλούνται σήμερα 3.2 εκατ. κ.μ. ετησίως. Προτείνεται, από μελέτες, η αύξηση των αντλούμενων ποσοτήτων κατά 40% με εκτιμώμενη αύξηση στα χλωριόντα κατά 40 ppm περίπου, δηλαδή θα φθάσουν τα 770 ppm, από 730 που είναι σήμερα. Η αύξηση αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως αμελητέα και δεν θα έχει δυσμενείς επιδράσεις στα αρδευόμενα φυτά».
ΛΕΩΝ. Κ.