Η Ανατολική Κρήτη, όπως δείχνουν τα στοιχεία των θυρίδων κρατήσεων στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον για επισκέπτες τη φετινή χρονιά. Οι παράγοντες του τουρισμού αποτιμούν το επίπεδο της αύξησης από 2 έως και 5% στις πρώτες εκτιμήσεις.
Σημειώνεται ότι τα slots (σχέδια πτήσεων) στο αεροδρόμιο δείχνουν εντυπωσιακή ζήτηση και μάλιστα και από χώρες που δε χαρακτηρίζονται παραδοσιακές αγορές για την κρητική τουριστική βιομηχανία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της φετινής χρονιάς.
Την ίδια ώρα, και η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, σύμφωνα με την ανάλυση του Airdata Tracker, του ψηφιακού κόμβου του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για την παρακολούθηση του προγραμματισμού των αεροπορικών θέσεων και της εξέλιξης των κρατικών αεροπορικών θέσεων σε κύρια σημεία Air Tracker.
Συγκεκριμένα, ο προγραμματισμός της θερινής περιόδου 2025 για την Ελλάδα, αποκαλύπτει μια ισχυρή αύξηση 4,6% στις αεροπορικές θέσεις σε διεθνείς πτήσεις προς την Ελλάδα, συγκριτικά με το 2024. Με 28,2 εκατομμύρια διαθέσιμες θέσεις, η ζήτηση για την Ελλάδα παραμένει σταθερή και ενισχύεται, ιδιαίτερα από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Αυτό αποδεικνύει τη συνεχιζόμενη ελκυστικότητα της χώρας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού, στοιχεία που επιβεβαιώνονται από την ανάλυση του Airdata Tracker, του ψηφιακού κόμβου του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για την παρακολούθηση του προγραμματισμού των αεροπορικών θέσεων και της εξέλιξης των κρατικών αεροπορικών θέσεων σε κύρια σημεία Air Tracker.
Η εικόνα ανά αγορά
Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει η πιο σημαντική αγορά για την Ελλάδα, με 5,6 εκατομμύρια προγραμματισμένες θέσεις, σημειώνοντας μια αύξηση της τάξεως του 2,2% σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτό το ποσοστό αντιπροσωπεύει το 20% του συνολικού αριθμού θέσεων, γεγονός που εκφράζει την ισχυρή συναισθηματική σύνδεση μεταξύ των Βρετανών και της ελληνικής τουριστικής αγορές. Ακολουθεί η Γερμανία με 4,7 εκατομμύρια θέσεις και αύξηση 2,5%, διατηρώντας έτσι ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς 17%. Οι Γερμανοί τουρίστες συνεχίζουν να επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους, προτιμώντας τις όμορφες παραλίες και την πλούσια κουλτούρα. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ιταλία με 2,5 εκατομμύρια θέσεις και ένα εντυπωσιακό ποσοστό αύξησης 3,9%, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή ανοδική κατεύθυνση της τουριστικής της δυναμικότητας τα τελευταία χρόνια.
Η τάση των Αμερικανών
Όσον αφορά στις αγορές του εισερχόμενου τουρισμού, οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφουν την υψηλότερη αύξηση με +18,6% και 727 χιλιάδες αναμενόμενες αεροπορικές θέσεις. Αυτή η εντυπωσιακή αύξηση αντικατοπτρίζει την αναδυόμενη τάση των Αμερικανών να αναζητούν αυθεντικές και ποιοτικές εμπειρίες ταξιδιού στην Ελλάδα.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η άνοδος του Ισραήλ, που σημειώνει αύξηση +52,1%, ξεπερνώντας το 1,3 εκατομμύρια θέσεις. Η ειδική πολιτική και πολιτιστική σχέση μεταξύ των δύο χωρών φαίνεται να ενισχύει την προτίμηση των Ισραηλιτών προς τους ελληνικούς προορισμούς. Κι ένας αγαπημένος προορισμός των Ισραηλινών στην Ελλάδα είναι η Κρήτη.
Οι νέες αγορές
Το εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως πρέπει να επισημανθεί η αξιοσημείωτη ανάπτυξη χωρών με χαμηλές αρχικά δυνατότητες, όπως η Σαουδική Αραβία με +45,0% και 84 χιλιάδες θέσεις. Μια αγορά για την οποία ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Κυριάκος Κώτσογλου, επισημαίνει πως παρουσιάζει ενδιαφέρον και για την Κρήτη, γεγονός που οδηγεί και στην προσεκτική ανάδειξη του νησιού και σε αυτή τη νέα αγορά.
Όπως και στην Ινδία, η οποία έχει γεννήσει μεγάλες προσδοκίες για τα επόμενα χρόνια, δεδομένης και της σχέσης που υπάρχει στο κατασκευαστικό κομμάτι του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου με την ινδική εταιρεία που συνεργάζεται η Τέρνα και σχετίζεται με την δημιουργία και ανάπτυξη αεροδρομίων.
Σε ό,τι αφορά την έκπληξη της φετινής σεζόν είναι πως ξεκινούν πτήσεις από την
Σαουδική Αραβία και προς την Κρήτη! «Έχουμε νέα σχέδια για την αγορά, όπως πτήσεις από τη Σαουδική Αραβία. Συγκεκριμένα, θα έχουμε slots από την Τζέντα, ξεκινώντας με 2 πτήσεις την εβδομάδα και πιθανόν να φτάσουμε τις 3 πτήσεις την εβδομάδα από τις αρχές Ιουνίου. Αναμένουμε επίσης αύξηση πτήσεων από το Ισραήλ, την Κωνσταντινούπολη και την Αρμενία. Είμαι αισιόδοξος ότι φέτος θα πάμε καλά», όπως επισημαίνει ο Ιάκωβος Ουρανός, αερολιμενάρχης Ηρακλείου.
Μια νέα αγορά για την χώρα είναι η Αλβανία με +56,0% και 156 χιλιάδες θέσεις και η Αρμενία με +68,5% και 75 χιλιάδες θέσεις, υποδεικνύοντας μια νέα τάση στην τουριστική κινητικότητα στην περιοχή. Επιπλέον, η Γεωργία παρουσιάζει εκπληκτική αύξηση, υπερδιπλασιάζοντας τη δυναμικότητά της με 126 χιλιάδες θέσεις, γεγονός που επιβεβαιώνει την ανθεκτικότητα και την ελκυστικότητα των ξενοδοχειακών υποδομών της Ελλάδας.
Παραδοσιακές αγορές
Αντίθετα, χώρες όπως η Γαλλία σημειώνουν πτώση (-2,6%) με 1,7 εκατομμύρια θέσεις, πιθανώς λόγω των πρόσφατων κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων. Ενώ η Πολωνία (-6,7%) με 682 χιλιάδες θέσεις και η Δανία (-7,3%) με 298 χιλιάδες θέσεις υποδεικνύουν ότι η ζήτηση από αυτές τις χώρες ενδέχεται να έχει επηρεαστεί από άλλους παράγοντες, όπως η αλλαγή στις ταξιδιωτικές προτιμήσεις των πολιτών τους. Πτώση ορατή και για εμάς, στην Κρήτη, όπως την έχει αποτυπώσει στις επαφές του ο Αντιπεριφερειάρχης, αλλά σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, πρόκειται για ένα προσωρινό φαινόμενο που δεν αποκλείεται να έχει και αναστροφή, ειδικά αν οι πρώην γαλλικές αποικίες, δεν συγκεντρώσουν τελικά την αναμενόμενη κίνηση.
Ανάμεσα στις ανταγωνίστριες χώρες, η Ισπανία κατέχει την πρωτοκαθεδρία με 82,9 εκατομμύρια θέσεις (+5,6% σε σύγκριση με πέρυσι), ακολουθούμενη από την Ιταλία με 62,1 εκατομμύρια (+5,7%), τη Γαλλία με 58,2 εκατομμύρια (+0,6%), την Τουρκία με 52,0 εκατομμύρια (+4,1%), την Ελλάδα με 28,2 εκατομμύρια (+4,6%), την Πορτογαλία με 22,6 εκατομμύρια (+5,4%), την Κροατία με 6,9 εκατομμύρια (+7,2%), την Κύπρο με 5,7 εκατομμύρια (+16,4%) και τη Μάλτα με 3,8 εκατομμύρια (+10,4%). Παρατηρείται ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις προέρχονται από μικρότερους προορισμούς (Κροατία, Κύπρος, Μάλτα). Οι υπόλοιπες χώρες καταγράφουν αύξηση που κυμαίνεται μεταξύ 4,1% και 5,7%, με εξαίρεση τη Γαλλία, στην οποία η αύξηση είναι οριακή (0,6%).
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ