Η εξοικονόμηση, αποταμίευση και ορθολογική διαχείριση υδατικών πόρων, που ήδη διαπιστώνεται ότι είναι ανεπαρκείς για να καλύψουν τις ανάγκες του Δήμου Αγίου Νικολάου, τόσο στην ύδρευση όσο και στην άρδευση, αποτελεί πρωτεύοντα στρατηγικό στόχο και γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό ένα σχέδιο ενιαίας διαχείρισης, όσο εντείνεται το έλλειμμα του ισοζυγίου των βροχοπτώσεων, η δραματική εξάντληση των αποθεμάτων των επιφανειακών διαθέσιμων ταμιευτήρων και η υπεράντληση από τον υδροφόρο ορίζοντα.
Το ζήτημα αυτό επικαιροποιεί την ανάγκη δημιουργίας των τριών ταμιευτήρων νερού που επί πολλά χρόνια διεκδικεί το Μεραμπέλλο, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν γίνει τα αναγκαία βήματα, για τη δρομολόγηση κατασκευής των αντίστοιχων έργων.
Το θέμα επισημάνθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση του Δημάρχου Αγίου Νικολάου Μανόλη Μενεγάκη με το Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κριτσάς στην οποία παρέστη και η Πρόεδρος της Κοινότητας Μαρία Τζώρτζη.
Η κατασκευή του φράγματος στη θέση «Τσιμπιστής» στο Οροπέδιο Καθαρού, είναι πολύχρονο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, που πηγαίνει πίσω μια 30ετία και πλέον, από την εποχή που χωροθετήθηκε το εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Αθερινόλακκο και η ΔΕΗ είχε αναλάβει την υποχρέωση εκπόνησης της μελέτης του έργου, ως ένα από τα αντισταθμιστικά οφέλη, στο Λασίθι. Μια υποχρέωση που δεν τήρησε ποτέ η ΔΕΗ…
Το ΙΓΜΕ είχε εκπονήσει μια σειρά μελετών για το έργο, αλλά η παρέμβαση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας που γνωμοδότησε «αυθορμήτως» αρνητικά στην ΜΠΕ προς το αρμόδιο υπουργείο και στην πορεία υπερασπίστηκε ζηλοτύπως την ορνιθοπανίδα που, όπως είχε υποστηρίξει, θα απειλούνταν, πάγωσαν το έργο μέχρι και σήμερα.
Εκτοτε, το αίτημα τίθεται επί τάπητος από καιρού εις καιρόν, κυρίως από τους εκάστοτε προέδρους της Κριτσάς, τον Συνεταιρισμό Κριτσάς και τον Αναπτυξιακό Σύλλογο της Αμμουδάρας, λαμβάνοντας από την Αντιπεριφέρεια Λασιθίου, υποσχέσεις περί αυτού. Μέχρι και σήμερα, πάντως συγκεκριμένη εξέλιξη, δεν υπάρχει!
Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι εφόσον ο Δήμος εκδηλώσει ενδιαφέρον να προχωρήσει το έργο, τότε και η Αντιπεριφέρεια πιστεύει ότι θα ανταποκριθεί θετικά και θα υπάρξει εξέλιξη ώστε να ξεκινήσει και να δρομολογηθεί. Ο κ. Μενεγάκης επεσήμανε ότι θα πρέπει να ζητηθεί από την Π.Ε. Λασιθίου να ανατεθεί σε ειδικό γεωλόγο η εκπόνηση μελέτης που θα επιβεβαιώσει την καταλληλότητα της υποδεικνυόμενης θέσης από γεωλογικής απόψεως (στεγανότητα εδάφους κλπ.) ώστε να χωροθετηθεί και στη συνέχεια να ανατεθεί η μελέτη κατασκευής του φτάγματος/λιμνοδεξαμενής χωρητικότητας 1 εκατομμυρίου κ.μ. που είχε προταθεί αρχικά ή λίγο μικρότερης. Το φράγμα μπορεί δε να συγκεντρώνει τέτοιας καλής ποιότητας νερού που εκτός από την άρδευση, να μπορεί να αξιοποιηθεί, εφεδρικά, ακόμη και για ύδρευση, μετά από κάποιο φιλτράρισμα, για να καλύψει ανάγκες της περιοχής, σε καιρούς οξείας ανομβρίας.
Ο Δήμαρχος, με την ευκαιρία αυτή, επεσήμανε ότι ενδιαφέρει σοβαρά το Δήμο η κατασκευή των φραγμάτων στον Κρούστα, στο Καθαρό και στη Φουρνή. Όπως η Αντιπεριφέρεια ανέθεσε σε ειδικό γεωλόγο να μελετήσει την περιοχή που υποδείχθηκε για κατασκευή ταμιευτήρα στον Κρούστα, αντίστοιχα, σκοπεύει να ζητήσει να αναθέσει αντίστοιχες γεωλογικές μελέτες, για το Καθαρό και για τη Φουρνή, δήλωσε στους παρισταμένους, εξηγώντας ότι ως πρώτο βήμα θα πρέπει να εξασφαλιστεί η χωροθέτηση των ταμιευτήρων.
Το έργο αυτό θα κοστίσει λιγότερο, συγκριτικά με κάθε ανάλογο, σε άλλη περιοχή του Δήμου, γιατί δεν θα απαιτηθούν απαλλοτριώσεις γης, αφού το Καθαρό αποτελεί δημοτική περιουσία, επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.
Επέκταση αρδευτικού δικτύου στα Πλάγια
Το αίτημα να προωθηθεί η διαδικασία επέκτασης του αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Μεραμβέλου σε μια μεγάλη έκταση που απλώνεται κατάντι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου (πριν τον Κρούστα), προς τον κάμπο της Κριτσάς, που αποτελεί μια τεράστια έκταση με άνυδρους ελαιώνες, έθεσε επίσης ο κ. Αφορδακός ζητώντας τη συνδρομή και υποστήριξη του αιτήματος προς την Περιφέρεια και τον ΤΟΕΒ, για να προχωρήσει και υλοποιηθεί.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ