Ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις και προβολή λαμβάνει όσο περνούν οι μέρες, η εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης των αυθαιρέτων κατασκευών στη ζώνη αιγιαλού, στην Ελούντα, με αδρανές το συνεργείο που έχει λάβει την εντολή κατεδάφισης. Από τις 15 περιπτώσεις που αφορούν τα αντίστοιχα πρωτόκολλα, για τις πέντε περιπτώσεις, οι καταστηματάρχες έχουν λάβει από το δικαστήριο που προσέφυγαν προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης των κατεδαφίσεων μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο, οπότε θα εκδικαστούν οι αντίστοιχες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων. Ηδη κινούνται και άλλοι να πράξουν το ίδιο.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση από πλευράς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Η Γραμματέας της Υπηρεσίας Μαρία Κοζυράκη απέστειλε την Παρασκευή, επιστολή, προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, κοινοποιώντας την στον Πρωθυπουργό και στους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στην επιστολή της η κ. Κοζυράκη τονίζει μεταξύ άλλων ότι στην Κρήτη διαπιστώνεται ιδιαίτερη δυσχέρεια που φθάνει ως την παρακώλυση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στην εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων επί αιγιαλού, που οφείλεται στο χειρισμό των υποθέσεων αυτών εκ μέρους των δικαστικών αρχών, μετά την αξιοποίηση από τους θιγόμενους επιχειρηματίες των δικονομικών μέσων που τους δίνει ο νόμος.
Η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θέτει ζητήματα ορθότητας της διαδικασίας που συστηματικά ακολουθείται στο Λασίθι για τις υποθέσεις αυτές. Επισημαίνει, δηλαδή, το φαινόμενο της χορήγησης από δικαστές του Πρωτοδικείου Νεαπόλεως προσωρινών διαταγών, μετά από κατάθεση σχετικών αιτημάτων ασφαλιστικών μέτρων από ενδιαφερομένους οι οποίοι προσβάλλουν πρωτόκολλα κατεδάφισης στα πολιτικά δικαστήρια, ενώ για την προσβολή του πρωτοκόλλου κατεδάφισης, ως διοικητικής πράξης, δίνεται πρώτιστα η δυνατότητα κίνησης δικαστικής διαδικασίας στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια, κάτι που αποφεύγεται επανειλημμένως στην Π.Ε. Λασιθίου…
Η πρακτική αυτή, έχει ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση επιτέλεσης του έργου της Δημόσιας Διοίκησης και της απρόσκοπτης προάσπισης εκ μέρους των κρατικών αρχών και σε συνεργασία μαζί τους, των έννομων αγαθών που προστατεύονται από συνταγματικές πρωτίστως διατάξεις, με ταυτόχρονη εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης των διοικουμένων, επισημαίνει η κ. Κοζυράκη.
Ζητά από το ανώτατο δικαστήριο να παρέμβει και να δώσει σχετικές κατευθύνσεις προς τις δικαστικές αρχές της Κρήτης, ώστε να συνδράμουν τη δημόσια διοίκηση στο έργο της και προς την κατεύθυνση καταστολής των αυθαιρεσιών και της αποκατάστασης του κοινόχρηστου χαρακτήρα του αιγιαλού, με εφαρμογή των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί την τελευταία δεκαετία.
Ήδη, όμως, έχει διαρρεύσει άπρακτο το μισό (5 εργάσιμες ημέρες) από το 10ήμερο διάστημα μέσα στο οποίο ο εργολάβος, ο οποίος έχει αναλάβει το έργο των κατεδαφίσεων, υποχρεούται με βάση την εξώδικη πρόσκληση που του έστειλε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, να εκτελέσει το έργο κατεδαφίσεων στη ζώνη αιγιαλού της Ελούντας, ώστε στη συνέχεια να μεταβεί για την εκτέλεση 52 πρωτοκόλλων κατεδάφισης στην παραλιακή ζώνη της Ιεράπετρας.
Ουδείς γνωρίζει την εξέλιξη στην ευαίσθητη παραλιακή ζώνη της Ελούντας, ειδικά μετά τον Απρίλιο, δηλαδή κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Θα γίνουν κατεδαφίσεις μέσα στην κρίσιμη περίοδο, περιπλέκοντας το κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα της περιοχής; Δεν θα πρέπει κάποια στιγμή να βγει ο αρμόδιος φορέας και να υποδείξει την οδό εξόδου από το αδιέξοδο; Tα αυθαίρετα επί αιγιαλού δεν πρόκειται να νομιμοποιηθούν ποτέ. Ως πότε θα αντέξουν οι επαγγελματίες της παραλιακής ζώνης να παραμένουν παγιδευμένοι σ’ αυτόν το φαύλο κύκλο, χωρίς ορατή μια συγκεκριμένη, ταχεία, λειτουργική λύση;
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ