Η Εβδομάδα Προγραμματισμού αποτελεί έναν κοινό τόπο συνάντησης για μαθητές, εκπαιδευτικούς και όσους έχουν πάθος για τις ψηφιακές τεχνολογίες και τον προγραμματισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, οι συμμετέχοντες εμπνέονται να ανακαλύψουν ιδέες, να καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητά τους, να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να μοιραστούν εμπειρίες. Είναι μια ευκαιρία για εκπαιδευτικούς και μαθητές να εξοικειωθούν με την τεχνολογία και να αντλήσουν έμπνευση για την εκπαίδευση του μέλλοντος.
Η αιτία καθιέρωση αυτής της Ημέρας
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού, έχει καθιερωθεί διότι μέσα από τον προγραμματισμό μπορεί να γίνει κανείς πιο δημιουργικός, να ξεκλειδώσει νέες ευκαιρίες και να αποκτήσει δύναμη αλλά και εφόδια που θα τον αφοπλίσουν για το μέλλον. Ο προγραμματισμός αποτελεί την πλέον σύγχρονη έννοια του εγγραμματισμού.
Προγραμματίζοντας την μελλισούλα BeeBot
Συγκεκριμένα στην Α’Τάξη πραγματοποίησαν δραστηριότητα παιχνιώδους χαρακτήρα προγραμματισμού του Bee-Bot που εστιάζει στη βηματική ανάλυση και επίλυση προβλημάτων. Οι μαθητές μυούνται σταδιακά στην ανάλυση προβλήματος, στη βηματική εκτέλεση εντολών, στον έλεγχο και τεχνικές διόρθωσης εντολών.
CodeMonkey Jr
Στην πορεία λειτούργησαν το CodeMonkey στην Β’Τάξη που αφορά μια βραβευμένη διαδικτυακή πλατφόρμα που διδάσκει τα παιδιά προγραμματισμό σε μπλοκ μέσα από ένα ελκυστικό περιβάλλον που μοιάζει με παιχνίδι. Σκοπός είναι να βοηθήσουμε τη μαϊμουδίτσα να ολοκληρώσει τις αποστολές της παίρνοντας πίσω τις μπανάνες που της έκλεψαν. Blocks με πολλά χρώματα, σχέδια και κινήσεις έγιναν τα “ηλεκτρονικά εργαλεία” τους για να συνθέσουν τις λύσεις κάθε πίστας (δηλαδή τα κατάλληλα προγράμματα) ώστε να βοηθήσουν την μαϊμουδίτσα!
Προγραμματίζοντας την αλεπού
Στην συνέχεια, στην Γ΄Τάξη οι μαθητές μαθαίνουν να προγραμματίζουν, αναπτύσσουν βασικές δεξιότητες προγραμματισμού και εξοικειώνονται με τις βασικές προγραμματιστικές δομές μέσω μιας σελίδας με σκοπό να βοηθήσουν την αλεπού χρησιμοποιώντας τις σωστές εντολές να βρε τη συντομότερη διαδρομή ώστε να φτάσει κάθε φορά στον στόχο της.
Kelso stories
Οι μαθητές της Γ΄Τάξης χρησιμοποιώντας QR Code μεταφέρονται σε μια ιστορία η οποία έχει δημιουργηθεί από τα ίδια τα παιδιά και αφορά ένα πρόβλημα που έχει προκύψει στο σχολείο. Οι μαθητές χρειάζεται να βρουν λύσεις και να προγραμματίσουν το BeeBot, το οποίο εν συνεχεία θα μεταβεί στην αντίστοιχη λύση του Kelso.
Η μελισσούλα BeeBot λύνει γρίφους με τους άθλους του Ηρακλή!
Οι μαθητές της Γ’ τάξης διαβάζουν γρίφους όπου αρχικά θα πρέπει να βρουν την λύση και εν συνεχεία να κατευθύνουν τη μελισσούλα BeeBot πάνω στο ταμπλό προς τη σωστή λύση. Οι γρίφοι αφορούν τους άθλους του Ηρακλή (Ιστορία Γ Δημοτικού).
Προγραμματίζω με το SratchJr
Οι μαθητές της Δ’τάξης δημιουργούν ένα Animation Game με το προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch Junior. Ανακαλύπτουν τα κατάλληλα «προγραμματιστικά blogs» που απαιτούνται ώστε να δημιουργήσουν έναν αγώνα μπάσκετ για τους ήρωες του σεναρίου! Δημιουργούν, αποθηκεύουν, εισάγουν αντικείμενα, φόντο, εισάγουν κίνηση και μαθαίνουν την εντολή της επανάληψης. Στόχος να καταφέρουν να βάλουν καλάθι!
Code a Rainbow Spiral!
Οι μαθητές της Ε’ τάξης με περιβάλλον οπτικού προγραμματισμού Scratch δημιουργούν μια σπείρα, χρησιμοποιώντας τα pen blocks! Για την εκμάθηση και εξάσκηση βρόγχων και μεταβλητών. Για την ενίσχυση της δημιουργικότητας στην κωδικοποίηση!
Code an Animated message!
Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης εξάσκησαν τη γλώσσα οπτικού προγραμματισμού, οδηγούμενου από γεγονότα Scratch 3 και δημιούργησαν ένα κινούμενο μήνυμα με το όνομά τους ή οποιοδήποτε μήνυμα πχ “code week”. Μπήκαν στο προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch αντικείμενα γράμματα και τα προγραμμάτισαν να κινούνται, να αλλάζουν χρώμα, να μεγαλώνουν και να μικραίνουν, να περιστρέφονται, να παίζουν μουσική κτλ. ώστε να φαίνονται σαν ένα animated όνομα- φράση.
«Σπάστε τον κώδικα»
Χρησιμοποιώντας Lego, τα παιδιά της ΣΤ΄τάξης, κατασκεύασαν το δικό τους αλφάβητο για να δημιουργήσουν κωδικοποιημένα μηνύματα, με θέμα τα τέσσερα στοιχεία της φύσης. Σκοπός της δραστηριότητας ήταν να σταλθούν και να επιλυθούν από τους συμμαθητές τους στην Ευρώπη, στο πρόγραμμα Etwinning «F.A.W.E. – THE FAB FOUR».
Με όλες αυτές τις δημιουργικές και καινοτόμες δραστηριότητες, οι μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον συναρπαστικό κόσμο του προγραμματισμού, να αναπτύξουν δεξιότητες, να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους και να συνεργαστούν μέσα από διασκεδαστικές προκλήσεις. Η συμμετοχή τους στην Εβδομάδα Προγραμματισμού όχι μόνο ενίσχυσε την εξοικείωσή τους με την τεχνολογία, αλλά και τους ενέπνευσε να οραματιστούν ένα μέλλον γεμάτο δημιουργία και καινοτομία!