Άρχισε 20 ημέρες νωρίτερα φέτος η συγκομιδή της νέας σοδειάς ελαιολάδου φορτωμένη όμως με αγωνίες για τον καιρό, με προβλήματα για την παραγωγή και κρυφές ελπίδες για τις τιμές.
Οι πολυαναμενόμενες συνήθεις φθινοπωρινές βροχές, δυστυχώς μέχρι την ημέρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έφτασαν σε αρκετές ελαιοκομικές περιοχές, προκαλώντας σοβαρότατες και μάλλον μη αναστρέψιμες απώλειες στην ποσότητα και ποιότητα της παραγωγής.
Οι καταστροφικές βροχές στην Ισπανία
Από την άλλη πλευρά οι ασυνήθιστες και καταστροφικές βροχές που έπεσαν πρόσφατα στην Ισπανία, προκαλώντας αρκετά ανθρώπινα θύματα αλλά και καταστροφές σε ελιές και άλλες καλλιέργειες, θολώνουν τον ορίζοντα της διεθνούς αγοράς από πλευράς επάρκειας αποθεμάτων και τιμών.
Και αυτό γιατί, ανεξάρτητα από τις ζημιές που δεν έχουν ακόμη αποτιμηθεί, οι βροχές θα καθυστερήσουν την συγκομιδή και έτσι θα εντείνουν την αγωνία για την επάρκεια των πενιχρών αποθεμάτων της χώρας, τα οποία σύμφωνα με Ισπανικά ΜΜΕ, επαρκούν μόνο για 15-20ημέρες.
Οι ζημιές της ανομβρίας στην Ελλάδα
Στην χώρα μας εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανομβρίας, σε αρκετές περιοχές η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει όχι μόνον ο ελαιόκαρπος αλλά και τα ίδια τα ελαιόδεντρα είναι από άσχημη έως και δραματική!
Ιδιαίτερα στην Ανατολική Κρήτη, στη Μεσσηνία, στη Λέσβο και άλλες περιοχές ο ελαιόκαρπος έχει φτάσει ήδη σε κατάσταση μη αναστρέψιμη, ενώ και αρκετά ελαιόδεντρα έχουν περιέλθει σε κατάσταση μόνιμης μάρανσης και αποχρωματισμού του φυλλώματος, από την οποία δύσκολα θα επανέλθουν!
Σε άλλες περιοχές η κατάσταση είναι ελαφρά καλύτερη με τον ελαιόκαρπο όμως στα ξηρικά δέντρα να είναι μικρού μεγέθους και ελαφρά συρρικνωμένος.
Τέλος σε λίγες μόνο περιοχές όπως στην Ανατολική Κίσσαμο στα Χανιά που δέχτηκαν ικανοποιητικές βροχές τον Σεπτέμβριο όπως και σε ελαιώνες που αρδευτήκαν ο ελαιόκαρπος βρίσκεται σε κατάσταση ικανοποιητική και έχει ήδη καλή ελαίωση όπως δείχνουν τα στοιχεία από τα ελαιοτριβεία που ήδη άνοιξαν.
Η αναμενόμενη παραγωγή
Από την άλλη πλευρά η εξέλιξη της παραγωγής στα ελαιοπαραγωγικά κράτη παρουσιάζεται κάπως καλύτερη από την περσινή αλλα ως φαίνεται εμφανίζεται από τις Κυβερνήσεις σε σημαντικό βαθμό διογκωμένη, με πιθανή πρόθεση να δημιουργηθεί κλίμα υπερπροσφοράς προϊόντος και πτώσης των τιμών καταναλωτή και του τιμάριθμου.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ε.Ε. οι οποίες βασίζονται στα στοιχεία που δίδουν τα κράτη Μέλη, η παραγωγή ελαιολάδου στις Ευρωπαϊκές χώρες θα είναι 1.952.400 τόνους και επομένως 27,4% μεγαλύτερη από εκείνη της περασμένης χρονιάς.
Η παραγωγή της Ισπανίας εκτιμάται στους 1.289.900 τόνους αυξημένη κατά +51% σε σχέση με την περσινή που ήταν η χαμηλότερη της τελευταίας δεκαετίας.
Η παραγωγή της Ιταλίας εκτιμάται στους 224.000 τόνους μειωμένη κατά -31,8%, της Ελλάδας στους 250.000 τόνους αυξημένη κατά +42,8% και της Πορτογαλίας στους 175.000 τόνους αυξημένη κατά +8,76%
Η έλλειψη εργατών
Ένα νέο και αρκετά σοβαρό πρόβλημα, το οποίο φαίνεται να ανακύπτει για την ερχόμενη συγκομιδή του ελαιοκάρπου είναι η μη ύπαρξη εργατών και τα υψηλά ημερομίσθια για την αμοιβή τους που κυμαίνονται περίπου στα 70€/ημερα.
Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους παραγωγούς, είναι αρκετά σοβαρό και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σχετική μέριμνα από την πολιτεία. Ίσως πρέπει να επανεξεταστεί η επιδοματική πολιτική ανεργίας, αλλά και η πολιτική επιλογής, στέγασης και εκπαίδευσης ξένων εργατών.
===============
*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του ([email protected]