«Επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας τη χαρά ενός άρθρου στο οποίο δουλέψαμε για χρόνια. Το άρθρο συνοψίζει την αρχαιολογία των αλόγων στην Κρήτη», μας λέγει η φίλη αρχαιολόγος Vera Klontza– Jaklova και εξηγεί:
- «Αυτό το κείμενο των 58 σελίδων είναι μέρος ενός μεγάλου έργου που καθοδηγεί την πεποίθησή μας ότι ο κόσμος είναι ένα τεράστιο, πολύπλοκο πλαίσιο και δομή. Σε αυτό το σύστημα, μακροπρόθεσμα, τα υποστηρικτικά στοιχεία είναι η αλληλεγγύη και ο σεβασμός από τη μια και η εξάλειψη όλων όσων ενοχλούν το σύστημα από την άλλη. Βλέπουμε ριζικές, απερίσκεπτες παρεμβάσεις σε αυτό το σύστημα τα τελευταία χρόνια, κυρίως στην Κρήτη, όπου κατά κύριο λόγο εργαζόμαστε. Το αποτέλεσμα ήταν ένα «αρρωστημένο» τοπίο και μια ανθρώπινη κοινωνία. Έτσι νιώσαμε να αντιλαμβανόμαστε το κρητικό τοπίο, το οποίο είναι ανθεκτικό εδώ και χιλιετίες. Οι άνθρωποι μπόρεσαν να χωρέσουν οργανικά σε αυτό το σύστημα. Αυτό έχει αλλάξει βίαια τα τελευταία χρόνια, ενώ το Ανθρωπόκαινο (*) έδειξε τον αντίκτυπό του ακόμα και εδώ. Ένα μερικό αλλά ουσιαστικό ρόλο παίζουν τα ιπποειδή (γαϊδούρια, άλογα, μουλάρια) μαζί με τους ανθρώπους και το τοπίο».
- «Τα άλογα έχουν διαμορφώσει την ανθρώπινη ιστορία και εξακολουθούν να έχουν αυτή τη δυνατότητα. Τουλάχιστον, οι άνθρωποι και τα τοπία μπορούν να μας κάνουν καλύτερους σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Γι’ αυτό εκτιμούμε απίστευτα τον θαυμασμό όλων όσοι φροντίζουν και στηρίζουν το κρητικό άλογο- ένα ζώο που αντικατοπτρίζει κάθε μέρα της ιστορίας αυτού του πανέμορφου και συναρπαστικού νησιού. Η αρχαιολογία των ιπποειδών δεν υπάρχει χωρίς ζωντανά άλογα. Αγαπήστε τα άλογα! Τους χρωστάμε πολλά», αναφέρει η Βέρα.
(*) Ο όρος Ανθρωπόκαινο (από τα αρχαία ελληνικά: άνθρωπος + καινός), αναφέρεται σε μια γεωλογική εποχή που χρονολογείται από την έναρξη σημαντικών ανθρώπινων επιπτώσεων στη γεωλογία και τα οικοσυστήματα της Γης. Η έννοια εστιάζει στην ιδέα πως η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει πλέον τόσο μεγάλη επιρροή στον πλανήτη, ώστε να διαμορφώνει μια νέα γεωλογική εποχή.
ΛΕΩΝ. ΚΛ.