Η μείωση του ύψους της διαθέσιμης χρηματοδότησης για την ανάπλαση της πλατείας της Ελούντας επιβάλει αναθεώρηση των χρησιμοποιούμενων υλικών που προέβλεπε η αρχική αρχιτεκτονική μελέτη, η οποία είχε ανατεθεί ύστερα από πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.
Η εκτεταμένη χρήση ξύλου, στην πλατεία, δίπλα στη θάλασσα θα απαιτήσει υψηλό κόστος κατασκευής, αλλά και αντίστοιχα υψηλό κόστος συντήρησης, επεσήμανε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Μανόλης Μενεγάκης, προϊδεάζοντας για σημαντική παρέμβαση στον ανασχεδιασμό της αρχιτεκτονικής μελέτης, με στόχο την αναπροσαρμογή στον υπό συρρίκνωση προϋπολογισμό.
Η μελέτη δεν αλλάζει στα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της, δεδομένου ότι δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί ουσιαστικά από την πρόταση με βάση την οποία επελέγη από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό στον οποίο επικράτησε, παραδέχθηκε ο Δήμαρχος.
Το αγκυροβόλιο
Η βασικότερη, όμως, παρέμβαση, αφορά την ανάγκη μεταφοράς του αγκυροβολίου των ημεροπλοίων, που πραγματοποιούν εκδρομές στη Σπιναλόγκα και σήμερα ελλιμενίζονται στο κεντρικό σημείο του παραλιακού μετώπου, μεταξύ των εστιατορίων «Βριτόμαρτυς» και «Μέγαρο». Η μελέτη ανάπλασης της πλατείας προβλέπει στο σημείο εκείνο μια κλίμακα με βαθμίδες που «σβήνουν» στο νερό διαμορφώνοντας τόπο θέασης για τους πεζούς ή καθήμενους στην πλατεία. Η υλοποίησης του σχεδιασμού αυτού υπαγορεύει την απομάκρυνση των σκαφών προκειμένου «να ανοίξει το μάτι» του καθήμενου ή του περιπατητή στον ορίζοντα. Πάντως, και αυτό το έργο, πέραν της σχετικά πιο ώριμης αρχιτεκτονικής μελέτης, στερείται άλλων συμπληρωματικών μελετών, τευχών δημοπράτησης κλπ., που απαιτούνται για να ωριμάσει ο «φάκελος» του έργου και να προχωρήσει η έγκριση και δημοπράτησή του. Υπό επεξεργασία είναι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με την προσαρμογή των παρατηρήσεων, που έχει κάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Τα παραπάνω δήλωσε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Μανόλης Μενεγάκης, περιγράφοντας την πορεία εξέλιξης της μελέτης για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Ελούντας, με αφορμή την ανακατανομή της διαθέσιμης, μέσω ΣΒΑΑ, χρηματοδότησης 13 εκατομμυρίων, για τα τρία έργα, τα οποία έχει προτείνει «πακέτο», προς ένταξη, στη διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ, στην Περιφέρεια Κρήτης.
«Το ωριμάζουμε. Ένα καλό που έχει το έργο της ανάπλασης της πλατείας Ελούντας, είναι ότι δεν προϋποθέτει την ύπαρξη εγκεκριμένου, Πλαισίου Έργων Ανάπτυξης Λιμένα (ΠΕΑΛ) γιατί δεν έχει χερσαία ζώνη λιμένος, οπότε δεν θα υπάρξει καθυστέρηση από αυτή την πλευρά. Βέβαια, η περιβαλλοντική μελέτη που εκπονείται έχει ως στόχο και τη νομιμοποίηση υφιστάμενων- επί δεκαετίες – έργων στην ακτή, τα οποία δεν είχαν ποτέ άδεια δόμησης. Με τη μελέτη βεβαιώνεται η ασφάλεια των υφιστάμενων αυτών κατασκευών», εξήγησε ο κ. Μενεγάκης.
«Αναγκαζόμαστε…»
Όπως έχει προαναγγείλει ο Δήμαρχος, η ανακοστολόγηση της ολοκλήρωσης του 2ου Βρεφονηπιακού Σταθμού Αγίου Νικολάου, ύστερα από τη συμπλήρωση των μελετών που είτε είχαν ελλείψεις είτε έλειπαν, αλλά ήταν αναγκαίες για την επαναδημοπράτηση και ολοκλήρωση της κατασκευής του, από 1,5 εκατομμύριο ευρώ που είχε αρχικά υπολογιστεί, υπερδιπλασίασε τον προϋπολογισμό στα 3,7 εκατομμύρια ευρώ! Τούτο, επέβαλε στη νέα δημοτική αρχή να αποσπάσει από τους αρχικούς προϋπολογισμούς, της ανάπλασης του παραλιακού δρόμου (Ακτής Στυλ. Κουνδούρου) 1 εκατομμύριο ευρώ και της ανάπλασης της πλατείας Ελούντας άλλο 1 εκατομμύριο ευρώ, τα οποία προστέθηκαν στον προϋπολογισμό του Βρεφονηπιακού Σταθμού. Ήδη, η δημοτική αρχή έχει δώσει το πράσινο φως για επανασχεδιασμό των δυο μελετών και προσαρμογή, με περικοπές στο ύψος των αφαιρούμενων ποσών.
«Τον προϋπολογισμό για την ανάπλαση της πλατείας Ελούντας, από 4,5 εκατομμύρια ευρώ αναγκαζόμαστε να τον μειώσουμε σε 3,38 εκατομμύρια ευρώ, λόγω της ανελαστικής αύξησης του προϋπολογισμού για τον Βρεφονηπιακό Σταθμό Αγίου Νικολάου, προκειμένου να ολοκληρωθεί», διευκρίνισε ο κ. Μενεγάκης.
Νέα προβλήτα ή «μίνι μαρίνα»;
Ο Δήμαρχος έχει ζητήσει από τους μελετητές να εξετάσουν ως ενδεχόμενη λύση τη δημιουργία νέας προβλήτας επί πασάλων, για την πρόσδεση των ημεροπλοίων σε άλλη θέση, πιθανόν σε προέκταση της απέναντι προβλήτας, η οποία χρησιμοποιείται και ως χώρος στάθμευσης.
Στην ερώτηση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, μήπως είναι τώρα η ευκαιρία να εξεταστεί η δημιουργία μικρής μαρίνας -αίτημα που συζητείται κατά καιρούς, με διάφορες αφορμές -ο κ. Μενεγάκης επεσήμανε ότι μπορεί να εξεταστεί και αυτό ως προοπτική, τονίζοντας ότι στη φάση αυτή, σε σύνδεση με την ανάπλαση τη κεντρικής πλατείας, «αναζητείται τεχνική λύση, για να δέσουν τα ημερόπλοια, σε μια άλλη θέση». Γιατί, αν τα σκάφη παραμείνουν στη θέση όπου δένουν ως σήμερα, η μελέτη που υπάρχει για την ανάπλαση της πλατείας, δε μπορεί να εφαρμοστεί! Εξάλλου η φιλοσοφία των ΣΒΑΑ, που χρηματοδοτούν τη μελέτη αυτή, είναι η «αλλαγή των πραγμάτων» και είναι μια ευκαιρία, λοιπόν, να ανοίξει ο ορίζοντας…
Ο Δήμαρχος τόνισε ότι, σίγουρα, η Ελούντα χρειάζεται μια μαρίνα. Πρόσθεσε, όμως, παράλληλα, ότι η κατασκευή μιας μαρίνας είναι μια δαπανηρή υπόθεση και μια κατάλληλη χωροθέτηση, με αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους, δεδομένης και της ευαίσθητης ισορροπίας που χαρακτηρίζει το οικοσύστημα του Κόρφου της Ελούντας. Η λύση μιας προβλήτας επί πασάλων είναι μια περιορισμένης κλίμακας παρέμβαση, υλοποιήσιμη σε συντομότερο χρόνο, για να εξασφαλιστεί και η συνθήκη κατασκευής της μελέτης για την ανάπλαση της πλατείας, εξήγησε.
Τέλος, στην ερώτηση ποιά είναι η προοπτική υλοποίησης των παρεμβάσεων αυτών στην πλατεία της Ελούντας, ο Δήμαρχος δήλωσε ότι προσπάθεια της δημοτικής αρχής είναι να προκάνει μέχρι το τέλος της ισχύος του χρηματοδοτικού προγράμματος των ΣΒΑΑ να έχει εντάξει και αυτό το έργο, ώστε να μη χαθεί η χρηματοδότηση. Τα ΣΒΑΑ έχουν καταληκτική ημερομηνία για απορρόφηση των κονδυλίων που χορηγεί, τέλος του 2027. «Θα πολεμήσουμε να τα προκάνουμε! Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Στόχος μας είναι να τα προκάνουμε για να κλειδώσουμε τα διαθέσιμα κονδύλια του προγράμματος στα ΕΣΠΑ. Δουλεύουμε γι’ αυτό», κατέληξε.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ