Ενδιαφέρουσα ήταν η συνέντευξη που έδωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Μανόλης Μενεγάκης, αποσαφηνίζοντας τις προθέσεις και τα βήματα που θα ακολουθήσει η δημοτική αρχή, στο ζήτημα της αναμόρφωσης και αναβάθμισης της εικόνας και κυρίως της λειτουργίας του κεντρικού παραλιακού μετώπου της πόλεως – την Ακτή Στυλ. Κουνδούρου. Από τη συνομιλία που είχαμε μαζί του, προκύπτουν, μεταξύ άλλων, τα εξής βασικά σημεία:
*Η επαναφορά της διπλής κυκλοφορίας στον παραλιακό είναι άμεσος στόχος της δημοτικής αρχής Αγίου Νικολάου αλλά, το πόσο άμεσα θα εφαρμοστεί, θα εξαρτηθεί από το πόσο σύντομα θα στείλει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αγίου Νικολάου την τεχνική μελέτη για το ξήλωμα των τσιμεντένιων προσθηκών που έγιναν για τη μονοδρόμηση και κυρίως το πόσο σύντομα θα ανταποκριθεί η Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου Ναυτιλίας, να ελέγξει τη μελέτη και να δώσει την απαιτούμενη έγκριση. Οι εργασίες που θα απαιτηθούν δεν πρέπει να ξεπεράσουν τον Μάιο, αφού τον Ιούνιο εισερχόμαστε πλέον στη θερινή, κύρια, τουριστική περίοδο και θα ήταν πλήγμα για τον τόπο να γίνονται τέτοιες οχλούσες εργασίες στην τουριστική ζώνη της πόλης.
*Η συνολική ανάπλαση του παραλιακού δεν ακυρώνεται. Η δημοτική αρχή έχει σχέδιο υλοποίησής της σε τρεις φάσεις. Τα έργα ανάπλασης του παραλιακού θα ενταχθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου με κατ’ αρχήν χρηματοδότηση από ιδίους πόρους του Δήμου, με πάγια επιδίωξη της δημοτικής αρχής να υποκαταστήσει τα απαιτούμενα κονδύλια, στην πορεία εξέλιξης του σχεδιασμού και υλοποίησης των έργων, με χρήματα από άλλες πηγές.
* Η δημοτική αρχή είναι σε επικοινωνία και συνεννόηση με τη Διαχειριστική Αρχή για τον αναπρογραμματισμό της πρότασης του Δήμου στο ΣΒΑΑ και ανακατεύθυνση των εγκεκριμένων κονδυλίων από τον παραλιακό στις αναπλάσεις των ιστορικών κέντρων Αγίου Νικολάου και Νεαπόλεως.
* Η β’ φάση θα κοστίσει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, προβλέπει πλήρη αντικατάσταση του ασφαλτοτάπητα, επισκευή κρηπιδωμάτων (καμαρών) και συντήρηση/ανακατασκευή των πεζοδρομίων, αντικατάσταση δικτύου ηλεκτροφωτισμού, βελτίωση πρασίνου, που είναι απαραίτητες για τον παραλιακό. Επίσης έχει αντιδιαβρωτικό έργο στη γέφυρα της λίμνης. Θα υλοποιηθεί με διαγωνισμό, μετά το χειμώνα.
*Η κυκλοφοριακή μελέτη προτείνει σημειακή παρέμβαση στη γέφυρα, όχι όμως κάτι ραγδαίο… Στην οριστική μελέτη ανάπλασης του παραλιακού, ενδεχομένως να γίνει διαπλάτυνση της γέφυρας, χωρίς να χάσει το χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό και στοιχείο της ως τοπόσημου, όπως είπε ο δήμαρχος, εξηγώντας ότι το συγκεκριμένο, μαζί με τα υπόλοιπα της τελικής ανάπλασης, θα παρουσιαστεί όταν ολοκληρωθεί η οριστική μελέτη.
* Εκκρεμεί υπογραφή νέας προγραμματικής σύμβασης με την αναπτυξιακή ΔΕΠΑΝ, η οποία έχει αναλάβει την εκπόνηση του Πλαισίου Εργων Ανάπτυξης Λιμένα Αγίου Νικολάου (και ολόκληρης της χερσαίας ζώνης του) γιατί είχαν γίνει λάθη κατά τον προσυμβατικό έλεγχο της προηγούμενης σύμβασης!
Aπαντώντας για το πόσο ρεαλιστική και εφικτή είναι η αναθεώρηση του σχεδιασμού για την ανάπλαση του παραλιακού, που παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ο δήμαρχος είπε ότι «η ανακοίνωση του σχεδιασμού της δημοτικής αρχής για τον παραλιακό δρόμο δεν έγινε αιφνιδιαστικά, γιατί ήταν προεκλογική μας δέσμευση η διπλή κυκλοφορία οχημάτων στον συγκεκριμένο δρόμο εφόσον υπήρχε τεκμηρίωση για την ανάγκη και λειτουργικότητα για κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει άρδην αλλαγή σχεδίων. Η ανακοίνωση συγκεκριμενοποίησε την εικόνα και την πρόταση γι’ αυτό που είχαμε πει και προεκλογικά».
Ακολουθούν οι ερωτήσεις μας:
Συνεργασία με τη Διαχειριστική Αρχή
– Έχετε συνεργασία με την διαχειριστική αρχή και την Προϊσταμένη Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Κασωτάκη, που σας διαβεβαιώνει ότι είναι εφικτή η αντικατάσταση της ανάπλασης του παραλιακού με τις δύο ως άνω αναπλάσεις αστικών κέντρων;
-Mε την πρόσφατη αλλαγή νομοθεσίας η συγκεκριμένη ανάπλαση απαιτούσε και απαιτεί να διανυθεί ένας αρκετά μεγάλος χρόνος. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο οι μελέτες, όσο είναι οι εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις που χρειάζονται για ένα τέτοιο, λιμενικού τύπου έργο αφού ανήκει στη χερσαία ζώνη λιμένος και εντάσσεται στο σχέδιο διαχείρισης και ανάπτυξης του λιμανιού και της χερσαίας ζώνης του.
Εχομε κάνει επαφή αρκετές φορές με τη διαχειριστική αρχή, αλλά έχουμε και τεχνικό σύμβουλο ο οποίος είναι ο ενδιάμεσος σύνδεσμος με τη Διαχειριστική Αρχή. Εχομε συζητήσει σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ, που είναι το χρηματοδοτικό εργαλείο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ). Αυτό έχει ένα χρονικό ορίζοντα που πρέπει να υλοποιηθεί περίπου το α’ εξάμηνο του 2029. Και αν για όποιο λόγο υπάρξει επισφάλεια υλοποίησης και απορρόφησης πόρων από κάποιο έργο που έχει προταθεί αρχικά στο ΣΒΑΑ στο χρονικό αυτό διάστημα, καλό είναι να υπάρχει εναλλακτική πρόταση έργου ή έργων, να ενταχθεί και υλοποιηθεί χωρίς κίνδυνο να χαθεί η χρηματοδότηση, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει το έργο που έχει προταθεί.
Με τη Διαχειριστική Αρχή έχει γίνει συζήτηση και για την ανάπλαση ιστορικών κέντρων και είναι επιλέξιμα και εντάξιμα τέτοια έργα, γιατί ικανοποιούν τις προϋποθέσεις του ΣΒΑΑ, εάν έχουν τα χαρακτηριστικά αυτά. Και στις δύο περιπτώσεις που προτείνουμε υπάρχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Βέβαια, η υπεύθυνη και οριστική απάντηση της Διαχειριστικής Αρχής θα προκύψει μετά από την επίσημη κατάθεση της πρότασης…
Εμείς κάναμε μια ανακοίνωση, για την πρόθεση που έχουμε να καταθέσουμε τη συγκεκριμένη πρόταση (των δύο ιστορικών κέντρων), αφού έχουμε διερευνήσει και διαπιστώσει ότι υπάρχει δυνατότητα να γίνει. Είπαμε ότι προκειμένου να λιμνάζει ένα χρηματικό ποσό με κίνδυνο απώλειάς του, να το ανακατευθύνουμε σε κάποια εξίσου σημαντικά έργα και να βρούμε άλλο τρόπο να χρηματοδοτήσουμε το σημαντικό επίσης έργο της ανάπλασης του παραλιακού, που τώρα ενσωματώνει και το στοιχείο της διπλής κατεύθυνσης κυκλοφορίας.
Καθυστερήσεις
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε καθυστερήσεις που οφείλονται σε αλλαγή της νομοθεσίας στο μεσοδιάστημα. Είπε συγκεκριμένα:
– Είχαν προκύψει καθυστερήσεις που δεν οφείλονταν σε εμάς, αλλά προέρχονταν από την προηγούμενη δημοτική περίοδο. Η προγραμματική σύμβαση που είχε υπογραφεί μεταξύ Δήμου και ΔΕΠΑΝ φάνηκε από αλληλογραφία του υπουργείου Ναυτιλίας ότι δεν είχε γίνει σωστά, είχε λάθη στον προσυμβατικό έλεγχό της και πρέπει να υπογραφεί εκ νέου. Είναι σε εξέλιξη και από πλευράς Δήμου η γραφειοκρατική διαδικασία για την αναδιάταξη και εκ νέου υπογραφή αυτής της προγραμματικής σύμβασης. Η ΔΕΠΑΝ όμως εργαζόταν για το ΠΕΑΛ και έχει φτάσει σε μέσο στάδιο των προσχεδίων γι’ αυτό. Μάλιστα έχουν παραδώσει προκαταρκτικά σχέδια και γίνεται συζήτηση με την Τ.Υ του Δήμου, λαμβάνοντας προτάσεις για το πώς να τα εξελίξουν – υπάρχει δυναμική διαδικασία με τις Υπηρεσίες.
Ένας άλλος παράγοντας καθυστέρησης είναι η αλλαγή του νόμου. Η πρώτη αλλαγή του 2022 και η άλλη τέλος του 2024. Π.χ. μια κυκλοφοριακή ρύθμιση εντός χερσαίας ζώνης λιμένος όπως η μονοδρόμηση του 2019 στον παραλιακό απαιτούσε έγκριση μιας επιτροπής (ΕΣΑΛ) του Υπουργείου Ναυτιλίας που δημοσιευόταν σε ΦΕΚ. Το 2002 ο νόμος έπαψε να θεωρεί τις αποφάσεις αυτής της επιτροπής ως εγκριτικές και τις εκλάμβανε πλέον ως απλές γνώμες. Στις αρχές του 2025 μάλιστα έγγραφο του υπουργείου Ναυτιλίας διευκρίνιζε ότι και οι προηγούμενες εγκριτικές αποφάσεις δεν θεωρούνταν εγκεκριμένες. Αρα η μονοδρόμηση του 2019 μπορεί να θεωρηθεί ως μη εγκεκριμένη και έτσι η κυκλοφορία επανέρχεται στην προτέρα κατάσταση της διπλής κυκλοφορίας.
Η μελέτη του ΠΕΑΛ Αγίου Νικολάου με το νέο νομικό πλαίσιο απαιτεί Προεδρικό Διάταγμα πλέον και όχι Υπουργική Απόφαση όπως πριν.
Η α’ και β’ φάση του ΠΕΑΛ Αγίου Νικολάου θα παραδοθεί αφού γίνει και η διαβούλευση που προβλέπεται για τα συγκεκριμένα έργα ανάπτυξης του λιμένα (προεκτάσεις και αλλαγές στον κύριο λιμένα, ήπιων λιμενικών έργων στο Καθολικό, προστασία Κιτροπλατείας, η γέφυρα της λίμνης, τα πρανή της λίμνης, διαπλάτυνση του δρόμου που συνδέει το λιμάνι με το εσωτερικό της πόλεως, τμήμα της προταθείσας ανάπλασης της οδού Ν. Πλαστήρα κ.α.
Περισσεύει χώρος για τους πεζούς;
– Το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης στο οποίο είχε ενταχθεί η ανάπλαση του παραλιακού τηρούσε συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις (αύξηση πρασίνου, χρήση βιοκλιματικών υλικών και κατασκευών, περιορισμό κυκλοφορίας οχημάτων, απόδοση μεγαλύτερου χώρου στους πεζούς, ποδηλάτες κλπ. που υπηρετούνταν με την μονοδρόμηση και περιορισμό του οδοστρώματος για την κίνηση των οχημάτων. Μπορεί να υπηρετηθεί ο ίδιος στόχος με τη διπλή κυκλοφορία;
– Το έργο ανάπλασης του παραλιακού που εμείς στοχεύουμε με αναδιάθεση των κονδυλίων, για να μη χαθούν και να πάνε σε ένα εξίσου σημαντικό έργο, θα γίνει και αποτελεί δέσμευσή μας. Στο τελικό στάδιο υλοποίησης προβλέπει διαπλάτυνση κρηπιδωμάτων στα στενά σημεία του. Στην κυκλοφοριακή μελέτη, η οποία έχει ολοκληρωθεί και η οποία θα κατατεθεί επίσημα για να παρουσιαστεί και εγκριθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, προβλέπει στο στενό τμήμα από τη γέφυρα της λίμνης μέχρι τη σκάλα της οδού Περικλέους (με το Μινώταυρο) μια διαπλάτυνση. Με αυτή θα δοθεί η δυνατότητα επαρκούς πλάτους πεζοδρομίων από την οικοδομική γραμμή και έξω, τουλάχιστον 2 μ. πλάτους και από την πλευρά της θάλασσας επαρκέστατα πεζοδρόμια. Αυτό σημαίνει αύξηση του κοινόχρηστου δημόσιου χώρου για τον πεζό και από τις δυο πλευρές.
Η αρχιτεκτονική μελέτη που ενσωματώνει τη διπλή κυκλοφορία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και σύντομα θα παρουσιαστεί! Ο παραλιακός δρόμος χρειάζεται αφενός τη διπλή κυκλοφορία γιατί δυστυχώς η μορφολογία της πόλης δεν έχει εναλλακτική έξοδο. Αν είχαμε εναλλακτική έξοδο θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για μονοδρομήσεις ή και πεζοδρομήσεις και επειδή δεν έχουμε ούτε κάθετους επαρκείς δρόμους που να συνδέουν μια τυχόν εναλλακτική οδό με τον παραλιακό, η διπλή κυκλοφορία καθίσταται επιβεβλημένη και η ενδεδειγμένη λύση, με ταυτόχρονη διαπλάτυνση στα στενά σημεία.
Όλα πια τα έργα ανάπλασης οφείλουν να τηρούν τις προϋποθέσεις της «πράσινης ανάπτυξης» με βιοκλιματική αναφορά, λόγω της πολιτικής της Ε. Ενωσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στην περίπτωση του παραλιακού δεν μπορείς να αποφύγεις τη διπλή κυκλοφορία. Όταν όμως τη συνδυάσεις με δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, αντικαθιστώντας όλο το οδόστρωμα με κυβόλιθους και διάταξη υλικών που το επιβάλουν, διαβάσεις πεζών, απαγόρευση διέλευσης οχημάτων άνω των 3,5 τόνων από τη γέφυρα προς Αμμούδι (λεωφορεία θα μπαίνουν μόνο από Αμμούδι προς λίμνη) κλπ.
Μπορεί να μπει και η Νεάπολη;
– Πληροί τα κριτήρια και τη δυνατότητα ένταξης στο ΒΑΑ η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου Νεάπολης;
– Για να ενταχθεί ένα έργο στο ΣΒΑΑ δεν πρέπει να είναι εργασίες συντήρησης- επισκευών, να επιλέξεις ιστορικά κέντρα που είτε έχουν σχέδιο πόλης είτε παρεμβάσεις σε παράκτια μέτωπα, χώρους με ιστορικότητα, πολιτισμό, πράσινη-βιοκλιματική ανάπλαση. Η πρόταση εξ άλλου θα αξιολογηθεί. Εμείς θα επεξεργαστούμε καλά τις προτάσεις που θα υποβάλουμε, ανακατευθύνοντας τα κονδύλια ώστε να απορροφηθούν σε σύντομο χρόνο και όχι με κίνδυνο να χαθούν σε συνεργασία με τη διαχειριστική αρχή και τον ειδικό σύμβουλο που έχουμε για το ΣΒΑΑ και η Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος θα αποφασίσει. Στα αστικά κέντρα οι αρχιτεκτονικές μελέτες – μελέτες εφαρμογής και αφού εκεί δεν υπάρχει το εμπόδιο του μαστερπλαν λιμένα, ούτε παρεμβάσεις που απαιτούν «βαριές» περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, η διαδικασία θα είναι πολύ συντομότερη από την αντίστοιχη του παραλιακού. Μας δημιουργείται η αίσθηση ασφάλειας ότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε πολύ πιο γρήγορα.
«Παραποιούν αυτά που λέμε»!
Σχετικά με την ανησυχία του κόσμου όσον αφορά την προοπτική ανάπλασης του παραλιακού που μετατίθεται σε αόριστο χρόνο, αλλά και για το ότι ακυρώνεται η δουλειά που είχε κάνει σε μελέτες η ΤΥ του Δήμου χωρίς κόστος, ο Δήμαρχος είπε:
«Οι αμφιβολίες αυτές προήλθαν σε κάποιους από μια εσφαλμένη και σκοπούμενη παραποίηση αυτών που έχουμε πει. Εμείς δε μιλήσαμε ποτέ για ακύρωση του έργου όπως είπαν κάποιοι της δημοτικής αντιπολίτευσης. Εχουμε συγκεκριμένο σχεδιασμό και ας μας πει η προηγούμενη δημοτική αρχή τι έκανε 9 χρόνια και τι επένδυσε και αν παρουσίασε κανένα έργο στον παραλιακό. Κάνουμε ανακατεύθυνση κονδυλίων και ανασχεδιασμό, ο οποίος έχει συγκεκριμένη λογική με βασική, την ενσωμάτωση της διπλής κατεύθυνσης κυκλοφορίας.
Το πρόβλημα δεν είναι οι μελέτες που θα εκπονηθούν έτσι ή αλλιώς, αλλά των αδειοδοτήσεων και του μακρού χρόνου που χρειάζονται για το έργο του παραλιακού. Την προηγούμενη δημοτική περίοδο είχε γίνει μια αρχιτεκτονική, μια ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, ενώ δεν υπήρχε στατική, ούτε μελέτη εφαρμογής, ούτε συνοδευτικές τεχνικές μελέτες, ούτε περιβαλλοντική ούτε στρατηγική περιβαλλοντική μελέτη και δεν υπήρχε εγκεκριμένο ΠΕΑΛ που είναι και το πιο χρονοβόρο.
Στη σημερινή φάση υπάρχει σε προχωρημένο στάδιο επικαιροποίηση της αρχιτεκτονικής μελέτης που ενσωματώνει τη διπλή κυκλοφορία, η οποία θα παρουσιαστεί, υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη που τεκμηριώνει την ανάγκη της εφαρμογής διπλής κυκλοφορίας, καθώς και διαδικασία διόρθωσης των εσφαλμένων διαδικασιών που είχαν γίνει την προηγούμενη δημοτική περίοδο σχετικά με τις προγραμματικές συμβάσεις με τη ΔΕΠΑΝ. Η απόδειξη ότι η δημοτική αρχή θέλει να γίνει το έργο είναι ότι το προγραμματίζει σε τρεις φάσεις, όπως έχει ήδη δημοσιευτεί, με πρώτη τη λειτουργία διπλής κυκλοφορίας και αποκατάσταση του οδοστρώματος.»
Η χρηματοδότηση;
Στην ερώτηση, με τι χρηματοδότηση θα ξεκινήσει η υλοποίηση των φάσεων ανάπλασης του παραλιακού, ο δήμαρχος δήλωσε ότι θα αναζητηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά «για να είναι εξασφαλισμένη η υλοποίησή του και να μην υπάρχει ανασφάλεια ως προς αυτό, θα το εντάξουμε αρχικά στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου υπογράφοντας προγραμματική σύμβαση με το δ. Λιμενικό Ταμείο, χρηματοδοτώντας το από ίδια κεφάλαια, με επιδίωξη την αντικατάσταση των δημοτικών αυτών κονδυλίων με χρηματοδότηση από άλλες πηγές. Ο Δήμος όταν υλοποιεί τμηματικά ένα έργο, μπορεί να εντάξει στο πρόγραμμά του ένα έργο τέτοιου υψηλού οικονομικού αντικειμένου, όπως υλοποιεί ήδη (ασφαλτοστρώσεις κλπ.).
Εξαρτάται από την έγκριση του υπουργείου
Ρωτήσαμε το δήμαρχο πότε σκοπεύει να ξεκινήσει ο Δήμος εργασίες ξηλώματος των τσιμεντένιων προσθηκών για να επανέλθει ο παραλιακός στη διπλή κυκλοφορία, δεδομένου ότι από 15 Μαϊου βάσει Κανονισμού του Δήμου απαγορεύονται οι οχλούσες εργασίες, ειδικά σε πολυσύχναστη και τουριστική ζώνη, όπως η παραλία της πόλεως.
Ο κ. Μενεγάκης είπε ότι ο Κανονισμός αφορά τα ιδιωτικά έργα. «Για τα δημοτικά έργα μπορεί να πάρει κάποια παράταση με απόφαση του Δ.Σ. και να γίνουν και αργότερα εργασίες για να μπορέσουν αυτά τα έργα της α΄ φάσης να γίνουν νόμιμα και σωστά. Οι εργασίες που απαιτούνται είναι εργολαβία στα όρια της απευθείας ανάθεσης. Περιμένουμε όμως η αρμόδια Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου Ναυτιλίας να δώσει την απαιτούμενη έγκριση. Εχει αποδεχτεί προκαταρκτικά ότι ο παραλιακός μπορεί να επιστρέψει στην προτέρα κατάσταση και αναμένει την κατάθεση από το Δήμο της αντίστοιχης τεχνικής μελέτης για να την εγκρίνει. Αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες και αν το υπουργείο δώσει έγκαιρα (τόσο όσο να μη δημιουργήσει πρόβλημα στην τουριστική σεζόν) αυτή την έγκριση θα προχωρήσουμε στις εργασίες άμεσης αποκατάστασης του οδοστρώματος και λειτουργίας της διπλής κυκλοφορίας, που θα προσφέρει κυκλοφοριακή ανάσα αμέσως στην πόλη…».
Η ανάπλαση της πλατείας Ελούντας
– Ποιά η τύχη της πλατεία της Ελούντας, που επίσης συμπεριλαμβάνεται στην πρόταση του Δήμου στο ΣΒΑΑ και από το οποίο η παρούσα δημοτική αρχή απέσπασε τμήμα της εγκεκριμένης χρηματοδότησης για να το προσθέσει στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό της ολοκλήρωσης της 2ου Βρεφονηπιακού Σταθμού Αγίου Νικολάου;
– Η αναδιάθεση των 5,5 εκ. στην ανάπλαση των ιστορικών κέντρων, που είναι παρεμβάσεις μικρότερης κλίμακας και κόστους ενδεχομένως να εξασφαλίσουν ένα υπόλοιπο για να προστεθεί στο ποσό της ανάπλασης της πλατείας της Ελούντας, από την οποία αφαιρέθηκε 1.120.000 (από τον αρχικό προϋπολογισμό 4,5 εκατομ. ευρώ) και προστέθηκε μαζί με 1 επιπλέον εκατομμύριο που αφαιρέθηκε από τον προϋπολογισμό της ανάπλασης του παραλιακού Αγίου Νικολάου στον τελικό προϋπολογισμό για την ολοκλήρωση της κατασκευής του 2ου Βρεφονηπιακού Σταθμού Αγίου Νικολάου που έχει διαμορφωθεί στα 3,7 εκατομμύρια ευρώ!
Χαρακτηρίζοντας το έργο της πλατείας της Ελούντας «εμβληματικό και ταλαιπωρημένο» αλλά και «εξ ίσου δύσκολο με τον παραλιακό του Αγίου Νικολάου, αλλά εκτός χερσαίας ζώνης λιμένος, οπότε δεν απαιτεί ως προϋπόθεση την ύπαρξη μαστερπλάν», ο δήμαρχος εξήγησε ότι απαιτεί όμως περιβαλλοντικές μελέτες που προϋποθέτουν νομιμοποίηση αυθαιρέτων δομών. Ο Δήμος έχει παραλάβει από υπουργεία διάφορες παρατηρήσεις και μόλις συμπληρωθούν στη μελέτη, θα επανακατατεθεί. Η ΤΥ του Δήμου έχει δώσει μεγάλη προτεραιότητα στο έργο αυτό, είπε ο κ. Μενεγάκης. Στην ερώτηση σε τι βαθμό μπορεί να παρέμβει ο Δήμος για να τροποποιήσει μια μελέτη που επελέγη κατόπιν πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ο δήμαρχος είπε ότι «δεν υπάρχει θέμα αλλοίωσής της, όταν ζητάς μια αρχιτεκτονική επικαιροποίηση ή διαμόρφωση λόγω υπάρξεως αντικειμενικών δυσκολιών ή αναγκών» και διευκρίνισε ότι «η μελέτη χωρίζεται πλέον σε δύο έργα ώστε να φτάσουν τα χρήματα. Είναι ξεκάθαρα θέμα χρημάτων…»!
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ