Η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής Αγίου Νικολάου για το διάστημα Νοέμβριος -Δεκέμβριος 2024 θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στον τρίτο όροφο του Ρεξ.
Παρακολουθείστε ζωντανά την Συνεδρίαση , πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ – YouTube
Τα θέματα που κατατέθηκαν εγγράφως στη Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου για να συζητηθούν είναι τα εξής:
– «Παρακαλώ να μας απαντήσετε (με αφορμή και τη συμμετοχή του προέδρου της ΔΕΥΑΑΝ στο Δημοτικό Συμβούλιο), γιατί η δημοτική επιχείρηση δεν εφαρμόζει μέχρι σήμερα τη ρύθμιση των 60 δόσεων όπως προβλέπεται από το άρθρο 25 του νόμου 5143/2024 και αν προτίθεται να την εφαρμόσει», ερωτά ο Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Θωμάς Χαριτάκης.
– «Ήθελα να ρωτήσω το χρονικό ορισμό που θεωρείται πιθανό τοποθέτηση 5 κολόνων (στύλων) σε αντικατάσταση των παλαιών (μπορεί να γίνει ατύχημα με γυμνά καλώδια) στην περιοχή εργατικών κατοικιών Αγ. Σύλλα Νέαπολης, αίτημα, το οποίο έχει κάνει η τοπική κοινότητα Νεάπολης και για την επανατοποθέτηση ηλεκτρικού στύλου επί του δρόμου που οδηγεί στο ΕΠΑΛ Νεάπολης στον Άγιο Σύλλα. Επίσης σχετικά με συνάντηση με τον υφυπουργό Νικολακόπουλο σχετικά με τις δικαστικές φυλακές εάν έχει γίνει κάποιο αίτημα για τον προγραμματισμό αυτής προκειμένου να έχουμε ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου», σημειώνει η Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Μαρία Χανιωτάκη.
– «Επειδή, όπως διαπιστώθηκε, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχει πράξει «μια μοναδική φορά» αλληλογραφία προς τις υπηρεσίες του Δήμου για την περίπτωση της εισόδου- εξόδου στα Πηγαϊδάκια, όπως είπε δημόσια στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά έχει προβεί και σε αλληλογραφία με ενδιαφερόμενους πολίτες, όπως έγινε στην περίπτωση της εισόδου εξόδου στην Πλάκα. Παρακαλώ να μας ενημερώσετε για την εξερχόμενη αλληλογραφία που έχει πραγματοποιήσει η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτές τις ενέργειες», επισημαίνει ο Σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Χαρίλαος Αλεξάκης.
– «Οι Πρόεδροι και τα Συμβούλια των Τοπικών Κοινοτήτων έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους για το πενταετές πρόγραμμα έργων από το καλοκαίρι, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει καμία ενημέρωση.
Παρακαλώ να μας ενημερώσετε σχετικά με τα εξής ζητήματα:
Ποια έργα έχουν εγκριθεί; Εάν δεν έχουν εγκριθεί, για ποιους λόγους δεν έχει γίνει ακόμα αυτό;
Ποια είναι η διαδικασία έγκρισης και υλοποίησης αυτών των έργων;
Ποια έργα έχουν προγραμματιστεί για το έτος 2025 στις κοινότητες του Δήμου Αγίου Νικολάου;» Ρωτά η Σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Δέσποινα Καρνιαδάκη.
– «Παρακαλώ να μας ενημερώσουν οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι και οι εμπλεκόμενοι φορείς για την αποτίμηση των αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων του τρέχοντος έτους», αναφέρει η Σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Άννα Χανιωτάκη.
– Στη λήψη μέτρων για την αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου, ενόψει του χειμώνα επικεντρώνεται ο Σύμβουλος κ. Γεώργιος Φιλιππάκης. Αναφέρει:
«Η έλλειψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης- αντιπλημμυρικής θωράκισης αναδείχτηκε πρόσφατα, για άλλη μία φορά, όταν την 1η Σεπτέμβρη, μια δυνατή βροχόπτωση ήταν αρκετή για να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην περιοχή της δημοτικής ενότητας Γαζίου του Δήμου Μαλεβιζίου, η οποία κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Επιπλέον, τον περασμένο Μάιο, για πολλοστή φορά, στο Φόδελε του Δήμου Μαλεβιζίου προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες σε αγροτικές περιουσίες, στην αγροτική οδοποιία, κτλ. Πριν δύο χρόνια είχαμε τις καταστροφές στη Σητεία τον Οκτώβρη του 2022. Υπενθυμίζουμε ότι στον Δήμο Μαλεβιζίου έχουμε θρηνήσει θύματα, όπως έγινε για παράδειγμα στις φονικές πλημμύρες τον Οκτώβρη του 2022 στην Αγία Πελαγία, Λυγαριά και Παλαιόκαστρο.
Έχουμε δει να καταστρέφονται περιουσίες, ενώ καρκινοβατούν ακόμα και οι κρατικές αποζημιώσεις για τους πληγέντες ή η αποκατάσταση έργων από πλημμύρες σε όλη την Κρήτη.
Αγανάκτηση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ τα κυριότερα ρέματα που παρουσιάζουν κίνδυνο πλημμυρικών ροών είναι ήδη καταγεγραμμένα από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, παραμένει η επικίνδυνη κατάσταση στο νησί μας, χωρίς αντιπλημμυρική προστασία.
Δε χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να διαπιστώσει ότι απουσιάζει σχεδιασμός πρόληψης που θα έχει σκοπό τη μείωση της τρωτότητας και την ελαχιστοποίηση του πλημμυρικού κινδύνου. Δεν μπορούμε καν να μιλήσουμε για ένα ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, που θα λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα στο Υδατικό Διαμέρισμα Κρήτης και τα ισχύοντα ανά Λεκάνη Απορροής Ποταμών, όταν η διευθέτηση- οριοθέτηση των ρεμάτων είναι ακόμη σε επίπεδο μελέτης.
Ταυτόχρονα, από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις αναδείχτηκε ξανά η απαράδεκτη κατάσταση του οδικού δικτύου, όπως για παράδειγμα στην πλατεία και την είσοδο της Ελούντας (θέση «Θέα») κ.λπ.
Για όλα τα παραπάνω, η μόνιμη επίκληση της κλιματικής αλλαγής, της «θεομηνίας», των «έντονων καιρικών φαινομένων», γίνεται το άλλοθι για να συγκαλυφτούν οι ευθύνες Ε.Ε. – κυβερνήσεων – τοπικής διοίκησης για την πολιτική προστασία, που
αντιμετωπίζεται ως κόστος. Γι’ αυτό και τα έργα που απαιτούνται δεν είναι «επιλέξιμα» στους αντιλαϊκούς κρατικούς- περιφερειακούς προϋπολογισμούς και στα κονδύλια της Ε.Ε., γιατί δε φέρνουν άμεσα κέρδη στους ομίλους, στο κεφάλαιο. Έτσι, Ε.Ε.- κυβερνήσεις αρκούνται, μετά τις καταστροφές, σε κάποιες αποζημιώσεις- ψίχουλα αντί για μέτρα πρόληψης που κυνικά ομολογούν ότι είναι «κόστος».
Επιπλέον, η κατασκευή των όποιων έργων πραγματοποιούνται γίνεται αποσπασματικά, με κριτήριο το κέρδος των ξεχωριστών ομίλων που τα υλοποιούν, οδηγώντας σε καθυστερήσεις, εμπλοκές στους διαγωνισμούς με τις κόντρες των ιδιωτών, συχνά σε κακοτεχνίες ή και υπερτιμολογήσεις και σπατάλη. Είναι ξεκάθαρο ότι η μόνη «θεομηνία» είναι η ίδια η πολιτική της Ε.Ε. και των αστικών κυβερνήσεων, που υλοποιεί και η δημοτική αρχή.
Η Λαϊκή Συσπείρωση, θεωρεί τα έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής, αντιπυρικής θωράκισης ως επιτακτικής ανάγκης για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού μας.
Βάση των ανωτέρω, θέτουμε το ακόλουθο θέμα προς συζήτηση στην επικείμενη Επιτροπή Λογοδοσίας: Λήψη μέτρων για την αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου, ενόψει του χειμώνα. Συγκεκριμένα, τι ενέργειες γίνονται ώστε να:
Διασφαλίζεται ο έγκαιρος καθαρισμός ρεμάτων, φρεατίων και οχετών
Απορροφούνται τα αναγκαία κονδύλια αντιπλημμυρικής προστασίας
Επισκευάζονται άμεσα εκείνοι οι οδικοί δρόμοι, που γίνονται λίμνες με την παραμικρή βροχή και τα πρανή των αγροτικών δρόμων για την αποφυγή κατολισθήσεων και πιθανών ατυχημάτων. Έχουν εντοπιστεί τα σημεία αυτά;
Διασφαλίζεται η επάρκεια σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή της Πυροσβεστικής καθώς και η ετοιμότητα του προσωπικού στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων;»