Mε την Διευθύντρια του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου κ. Γεωργία Μαγκλάρα μιλήσαμε, με αφορμή την δράση «Messy Play», που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες.
Ήταν μια ακόμα ξεχωριστή δράση για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, που γέμισε μικρούς και μεγάλους με χαμόγελα!!! Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν διάφορες υφές και υλικά, να αναπτύξουν τη φαντασία τους και να ενισχύσουν τις αισθητηριακές τους ικανότητες.
Η Διευθύντρια μας ενημέρωσε ότι το Messy Play είναι ένα αισθητηριακό παιχνίδι «που λερώνει» μέσα σε ένα ασφαλές και ελεγχόμενο για το παιδί περιβάλλον. Κατά την διάρκεια των δραστηριοτήτων του δεν υπάρχει σωστό και λάθος, οπότε δίνει την ευκαιρία στο παιδί να ανακαλύψει και να πειραματιστεί χρησιμοποιώντας όλες του τις αισθήσεις. Ταυτόχρονα μέσα από το χρώμα, την λάσπη και τα υπόλοιπα υλικά μπορεί το παιδί να μάθει, αλλά και να διασκεδάσει. Το παιχνίδι αυτό συμβάλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού διότι από την μια αναπτύσσει τον εγκέφαλο καθώς ενεργοποιεί όλες τις νευρικές συνάψεις του και με αυτό τον τρόπο το παιδί οδηγείται στην επίλυση προβλημάτων και στην γενικότερη εξέλιξή του. Παράλληλα, αναπτύσσεται συναισθηματικά, αφού παίρνει πρωτοβουλίες και εκφράζεται ελεύθερα, ενώ κοινωνικοποιείται, αφού καλείται να αλληλεπιδράσει και να επικοινωνήσει με τα υπόλοιπα παιδιά.
Ο σκοπός
Η Διευθύντρια του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι προσκάλεσαν την υπεύθυνη του Πολυχώρου Αισθητηριακού Παιχνιδιού Messy Land, κ. Ειρήνη Τσίρου, παιδαγωγό προσχολικής αγωγής, με στόχο να βοηθήσουν τους μαθητές του σχολείου, που έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, να αναπτύξουν τις αισθήσεις τους. Ο βασικός σκοπός της δράσης ήταν να ενεργοποιηθούν οι αισθητηριακοί υποδοχείς των παιδιών, ειδικά εκείνων που βρίσκονται στο φάσμα της ΔΕΠΥ και αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες δυσκολίες. Όπως εξήγησε η κ. Μαγκλάρα, πολλά από αυτά τα παιδιά ίσως δυσκολεύονται να αγγίξουν διαφορετικά υλικά ή να νιώσουν άνετα με διάφορες υφές. Έτσι, δόθηκε έμφαση σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες που, μέσα από τη χαρά και τη δημιουργικότητα, ενίσχυσαν την αλληλεπίδραση και την ενεργοποίηση των αισθήσεών τους.
Όλα τα παιδιά που συμμετείχαν ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά, ήταν ενθουσιασμένα με αυτή την δραστηριότητα και ακόμη και οι μαθητές με έντονες αισθητηριακές δυσκολίες αντέδρασαν θετικά, «λερώθηκαν» και χάρηκαν πολύ με αυτό. Συνολικά ήταν πολύ ευχάριστη διαδικασία τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.
Για την Πολυαισθητηριακή Αίθουσα
Η κ. Μαγκλάρα στην συνομιλία μας έθιξε και την ανάγκη επαναχρησιμοποίησης της Πολυαισθητηριακής αίθουσας. Όπως μας είπε, η αίθουσα αυτή είναι ένας υπέροχος χώρος, τον οποίο δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν συνολικά τα σχολεία και πόσο μάλλον το Σχολείο Ειδικής Αγωγής. Είναι ένας χώρος που παραμένει αναξιοποίητος στον Άγιο Νικόλαο. Πρόσφατα, στην εκδήλωση που έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ έγινε αναφορά στην εκμετάλλευση της Πολυαισθητηριακής Αίθουσας όπως γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα χωρίς όμως στο τελικό αποτέλεσμα να αλλάζει κάτι.
Εκ μέρους του Ειδικού Σχολείου Αγίου Νικολάου μας εξέφρασε την επιθυμία να πηγαίνουν εκεί τα παιδιά για να εκτονώνονται σε ένα ασφαλές γι’ αυτά περιβάλλον.
Η αίθουσα αυτή προωθεί την αυτορρύθμισή τους, μειώνει το άγχος και εδικά στα παιδιά με αυτισμό προσφέρει την ευκαιρία να εξελιχθούν σε ένα πιο ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον διότι γίνονται δράσεις που είναι προσαρμοσμένες σε αυτά.
Η δυσκολία μεταφοράς
Ένα επιπρόσθετο εμπόδιο για το Δημοτικό Ειδικό Σχολείο Αγίου Νικολάου είναι η μεταφορά των παιδιών καθ’ ότι στο σχολείο δεν διαθέτουν «βανάκι» μεταφοράς. Όμως, όπως επεσήμανε η Διευθύντρια, η Πολυαισθητηριακή Αίθουσα είναι πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις του Σχολείου, είναι εύκολα προσβάσιμη και θα μπορούσαν ακόμη και ως πεζοί να μεταφέρουν τα παιδιά εκεί. Για οποιαδήποτε όμως άλλη δράση μεταφοράς χρειαστεί και εξ αιτίας του χαμηλού συνολικού αριθμού ατόμων δεν συμπληρώνονται οι απαραίτητες θέσεις για να καλέσουν κάποιο λεωφορείο να τους μεταφέρει. «Για μια απλή δράση -όπως για παράδειγμα να πάμε στον παιδότοπο, πρέπει να αγγαρέψουμε πολύ κόσμο για να μας βοηθήσει, καταλαβαίνετε τη δυσκολία της μεταφοράς», εξηγεί
Η γενικότερη εικόνα του σχολείου
Αυτή την στιγμή φοιτούν 23 παιδιά στο Δημοτικό και άλλα 5 στο Νηπιαγωγείο. Το Δημοτικό είναι πλήρως στελεχωμένο και από ειδικότητες και από Εκπαιδευτικούς, αλλά και από Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό. Μεταξύ άλλων διαθέτουν ψυχολόγους, λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, φυσικοθεραπευτή, νοσηλευτή και κοινωνικό λειτουργό.
Στο Ειδικό Σχολείο σύμφωνα με την κ. Μαγκλάρα αυτή την στιγμή υπάρχουν μαθητές στο φάσμα του αυτισμού, με διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα, με τετραπληγίες και αναπηρικά αμαξίδια, με νοητική αναπηρία, αλλά και συναισθηματικές δυσκολίες ή παραβατικές συμπεριφορές.
Δράσεις Αγάπης και Στήριξης
Από την πλευρά του το Ειδικό Σχολείο προσπαθεί να πραγματοποιεί διάφορες δράσεις ώστε τα παιδιά να αποκτούν ερεθίσματα και είναι σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες και δυνατότητες. Την Άνοιξη θα πραγματοποιήσουν πεζοπορία στην φύση και θα πάνε στο χωριό Κρούστα.
– Με μεγάλη χαρά συμμετείχαν στην Ημέρα Αγάπης. Αλλά και πέρα από την ημέρα αυτή, όποιος θέλει μπορεί να στηρίξει το Ειδικό Σχολείο.
– Επίσης θα πραγματοποιηθεί το Santa Run. Μέρος των εσόδων του θα διατεθεί για τον εξοπλισμό του Ειδικού Σχολείου.
ΣΟΦΙΑ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ