Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου εορτάζεται στις 13 Φεβρουαρίου, μία ημερομηνία που καθιερώθηκε με απόφαση της Unesco, καθώς στις 13 Φεβρουαρίου του 1946 πρωτολειτούργησε το ραδιόφωνο του ΟΗΕ. Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου η ενθάρρυνση των ραδιοφώνων να προωθήσουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ελευθερία της έκφρασης στα ερτζιανά.
Παραθέτουμε σήμερα περισσότερα και πιο ολοκληρωμένα ιστορικά στοιχεία για την εξέλιξη του ραδιοφώνου στον Άγιο Νικόλαο:
Στον Άγιο Νικόλαο, μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 80 ακούγαμε ραδιόφωνο στα μεσαία κύματα (MW Medium Waves), με τα γνωστά παράσιτα, τα οποία ήταν ιδιαίτερα ενοχλητικά στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, λόγω της θέσης του. Θυμάμαι ότι είχαμε καλύτερες ραδιοφωνικές λήψεις από σταθμούς που βρίσκονταν ανατολικά και νότιά μας. Συγκεκριμένα ακούγαμε καλύτερα το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) και την ελληνική εκπομπή του Καΐρου –εποχή Νάσερ– παρά την Αθήνα ή τους σταθμούς της Κρήτης, του Ηρακλείου και των Χανίων.
Στον Άγιο Νικόλαο, (από 15 Μαΐου 1961 έως 31 Αυγούστου 2006), είχαμε ικανοποιητική λήψη, στα μεσαία, του Ραδιοφωνικού Σταθμού Ανατολικής Κρήτης του Γιώργου Παπαγεωργίου με έδρα την Ιεράπετρα (στους 1602 μεγάκυκλους). Κάποια μικρή περίοδο (γύρω στο 1964/5) είχαμε και ένα τοπικό σταθμό (Μαρής) στα μεσαία κύματα, με κέντρο εκπομπής στον Παραλιακό!
Μετά ήρθαν τα FM!
Μετά τα μεσαία κύματα, την τεράστια αλλαγή στον ήχο έφεραν οι εκπομπές στην μπάντα των FM (Frequency Modulation). Μας εντυπωσίασαν γιατί έφτανε στ’ αυτιά μας ένας τέλειος, πολύ καθαρός ήχος, χωρίς το παραμικρό παράσιτο. Η πρώτη φορά που άκουσα εκπομπή από ραδιόφωνο FM ήταν την περίοδο του Στρατού (1973/4), όταν υπηρετούσα στον Έβρο. Ο διοικητής μου είχε ένα ραδιοφωνάκι FM, που του είχαν στείλει από τη Γερμανία και δεν… χόρταινα να ακούω. Το ραδιόφωνο αυτό σήμερα είναι στα χέρια μου γιατί όταν πήρα μετάθεση κατάφερα να τον πείσω να μου το…πουλήσει!
Τα FM στον Άγιο Νικόλαο ήρθαν πολύ αργότερα. Τις πρώτες εκπομπές στα FM, σε δοκιμαστική φάση, τις έκανε ο τεχνικός Γιώργος Κλώντζας το 1985/89, η έδρα του οποίου ήταν στην οδό Πολυτεχνείου. Ο σταθμός αυτός είχε τεράστια απήχηση στην πόλη και συγκέντρωσε, με εκπομπές που έκαναν, όλους τους… ανήσυχους νέους της τότε εποχής. Ο Γιώργος μας υπενθυμίζει τα ονόματά τους: Κωστής Χατζηφωτεινός και Μαρία Σωρού, Γιώργης Ταβλάς (λογιστής, Lato), Μιράντα Σπίθα, Νίκος Χατζηδάκης και Φιλίτσα, Γιάννης Τζώρτζης (νομικός), Μιχάλης Καρύδης, Γιώργης Τουτουδάκης, Μαρία Αλέξη (της Αντωνίας), Λυδία Γρηγοριάδου και Σπύρος Μπεγνής.
Ο πρώτος επίσημος ραδιοφωνικός σταθμός στον Άγιο Νικόλαο στα FM ήταν ο 104.4 του Γιώργου Τουτουδάκη, που ξεκίνησε το Πάσχα του 1989.
Η δική μου γενιά, εκτός από τα μεσαία (MW) έζησε και τα βραχέα (SW Short Waves) κύματα, τα οποία «ταξιδεύουν» σε όλο τον κόσμο. Δεν θα ξεχάσω, γύρω στο 1980, σε ένα ταξίδι μου στις ΗΠΑ, στη Βόρεια Καρολίνα, τα συναισθήματά μου όταν κατάφερα να «πιάσω» τη «Φωνή της Ελλάδας», στα βραχέα κύματα του ραδιοφώνου.
ΥΓ.: Τώρα πλέον, εκτός από τα FM, ζούμε την εποχή του διαδικτυακού και του δορυφορικού ραδιοφώνου!
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ