Τα δύο αεροδρόμια της Κρήτης κυριαρχούν στην πρώτη δεκάδα των αεροδρομίων της χώρας σε ό,τι αφορά τις τουριστικές αφίξεις της τελευταίας διετίας. Τόσο το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου όσο και το αεροδρόμιο «Γιάννης Δασκαλογιάννης» των Χανίων, κατέγραψαν σημαντικό ποσοστό αύξησης την τελευταία διετία, το οποίο συνολικά ξεπερνά το 7% την περσινή χρονιά σε σχέση με το 2023.
Συνολικά, τα δύο αεροδρόμια της Κρήτης έφτασαν τις 5,4 εκ. αφίξεις το 2024 αποδεικνύοντας πως το νησί αποτελεί την τουριστική περιοχή της χώρας (εκτός Αθήνας) με τις περισσότερες αφίξεις από το εξωτερικό. Οι αφίξεις αυτές ήταν αυξημένες κατά 350 χιλιάδες σε σύγκριση με το 2023, φτάνοντας σε ποσοστό 6,6% στο Ηράκλειο και 8,3% στα Χανιά.
Το Ηράκλειο δεύτερο αεροδρόμιο
Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου παραμένει στην δεύτερη θέση μετά την Αθήνα και είναι το πρώτο «τουριστικό» αεροδρόμιο της χώρας, τα Χανιά βρίσκονται στην έκτη θέση πίσω από την Ρόδο την Θεσσαλονίκη και την Κέρκυρα.
Η Αθήνα δέχτηκε το 38% των εισερχόμενων διεθνών αεροπορικών αφίξεων το 2024. Στην δεύτερη θέση βρέθηκε το Ηράκλειο με 13% και στην Τρίτη θέση η Ρόδος με 10%. Στην τέταρτη θέση παρέμεινε η Θεσσαλονίκη με 8% και ακολούθησε η Κέρκυρα με 7%. Στην έκτη θέση βρίσκονται τα Χανιά με 5%, στην έβδομη θέση η Κως επίσης με 5% και ακολούθησαν Ζάκυνθος με 4% και η Σαντορίνη με 3%. Τέλος, η δεκάδα συμπληρώνεται με την Μύκονο με 2% ενώ σε 1% αντιστοιχεί το μερίδιο αγοράς του Άκτιου και της Κεφαλονιάς.
Τα πρώτα πέντε
Οι διεθνείς αφίξεις στα πρώτα πέντε αεροδρόμια, σύμφωνα με την ανάλυση που κάνει το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ, αντιπροσωπεύουν το 75% του συνόλου των διεθνών αφίξεων. Αν και είναι ασαφές γιατί η επιλογή αυτή δεν περιλαμβάνει το έκτο αεροδρόμιο, που αφορά αμιγώς τουριστική κίνηση μιας παραδοσιακής περιοχής όπως είναι αυτή της Δυτικής Κρήτης και δείχνει συνολικά την εικόνα της Κρήτης.
Επί της ουσίας λοιπόν, όσο κι αν αυξάνεται η κίνηση στα περιφερειακά αεροδρόμια, είναι αρκετά μικρή και σίγουρα αντιπροσωπεύει ένα μικρότερο ποσοστό από την παραπάνω ανάλυση.
Παραμένει πρώτη η Βρετανία
Στα περιφερειακά αεροδρόμια το 2024 καταγράφηκαν σε 15,8 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +1,0 εκατ./+7,0% σε σχέση με το 2023.
Το top-5 κύριων αγορών για τα περιφερειακά αεροδρόμια: Ην. Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία και Γαλλία. Συνολικά στην πρώτη θέση των επιβατών προέλευσης εξωτερικού διατηρήθηκε η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου με 5,3 εκατ. αφίξεις, παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση (+7,2%) ή +351 χιλ. σε απόλυτα μεγέθη. Η Γερμανία παρέμεινε στη δεύτερη θέση με 4,8 εκατ. επιβάτες παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτα μεγέθη +389 χιλ./+8,8%. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρουσίασε η Τουρκία με +25,3%. Ακολουθούν με μικρή διαφορά η Ουγγαρία +25% και οι ΗΠΑ +24,2%.
Ο μήνας αιχμής των αεροπορικών αφίξεων το 2024 ήταν ο Ιούλιος, καθώς καταγράφηκαν 5,0 εκατ. αεροπορικές αφίξεις που αντιστοιχούν στο 16,9% του συνόλου του 2024. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις διεύρυνσης της τουριστικής σεζόν, καθώς την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου σημειώθηκε μονοψήφιο ποσοστό αύξησης στις διεθνείς αφίξεις ενώ τους υπόλοιπους μήνες διψήφιο.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ