Η Κρήτη μπορεί και θα πρέπει ν’ αναπτυχθεί ως Πράσινος, Βιώσιμος και Κλιματικά Φιλικός Προορισμός. Για το σκοπό αυτό συνεδρίασε για πρώτη φορά η Μόνιμη Επιτροπή Συνεργασίας για την διαμόρφωση της συνεργασίας μεταξύ Αντιπεριφέρειας Κλιματικής Αλλαγής, Τουρισμού και Περιβάλλοντος, με συμμετοχή εκπροσώπων τουριστικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών φορέων της Κρήτης.
Όπως επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης κλιματικής αλλαγής και βιώσιμης κινητικότητας Γιάννης Αναστασάκης, βασικός στόχος είναι η εδραίωση σταθερής συνεργασίας με τους φορείς του τουρισμού για τη χάραξη και υλοποίηση ενός οδικού χάρτη, ώστε η Κρήτη να πιστοποιηθεί ως πράσινος, βιώσιμος και κλιματικά φιλικός προορισμός, βάσει των κριτηρίων του Παγκόσμιου Συμβουλίου Βιώσιμου Τουρισμού (Global Sustainable Tourism Council).
«Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται να συσταθεί Μόνιμη Επιτροπή Συνεργασίας για την διαμόρφωση της συνεργασίας μεταξύ Αντιπεριφέρειας Κλιματικής Αλλαγής, Τουρισμού και Περιβάλλοντος, με συμμετοχή εκπροσώπων τουριστικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών φορέων της Κρήτης», τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Κλιματικής Αλλαγής. Στην επιτροπή θα συμμετέχουν περιφερειακοί σύμβουλοι, υπάλληλοι αρμόδιων διευθύνσεων, ιδιώτες εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων.
Κύριες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση είναι δράσεις που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία όπως η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Φορέων του Τουρισμού με την οργάνωση συναντήσεων και σεμιναρίων με την κοινή δράση των τριών αντιπεριφερειών (τουρισμού, περιβάλλοντος, κλιματικής αλλαγής) με συμμετοχή τεχνοκρατών και με σκοπό την κατανόηση των εννοιών βιωσιμότητας και των κριτηρίων που έχει θέσει το συμβούλιο του βιώσιμου τουρισμού (GSTC) από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
«Οι Στόχοι και Δράσεις της Επιτροπής εστιάζουν στη συνεργασία με ειδικούς και ανάθεση των απαραίτητων μελετών, την παρακολούθηση της προόδου και επίτευξης των επιμέρους στόχων. Τα ιδανικά αποτελέσματα θα τα έχουμε αν προχωρήσει η συνεργασία όλων των μερών, με συντονισμένες δράσεις και επίτευξη της πιστοποίησης», εξηγεί ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης.
Κατά την πρώτη παρουσίαση που έγινε, οι μελετητές παρουσίασαν συγκεκριμένες και ενδιαφέρουσες, πρώτες ιδέες και προτάσεις. Συγκεκριμένα, μίλησε o Ευάγγελος Παππάς, Διευθυντής ΟΙΚΟΜ με θέμα, «Λύσεις βασισμένες στη Φύση & Στρατηγική τουριστικής διαχείρισης στη Μεσόγειο. Η Κρήτη ως πρότυπο εφαρμογής». H Κατερίνα Περίσση, Διευθύντρια ESG Strategy & Sustainability, Sympraxis μίλησε με θέμα «Νέες Ευρωπαϊκές Κατευθύνσεις για ESG και Βιώσιμο Τουρισμό στην Κρήτη: Ευκαιρίες και Υποχρεώσεις». Ενώ το θέμα «Green Crete: Ένα Ολιστικό Μοντέλο Αειφορίας για την Κρήτη», ανέπτυξε ο Δρ I. Παππάς, Διευθύνων Σύμβουλος της GREEN EVOLUTION AE, Διευθυντής Μεσογείου, GSTC.
«Είναι το πρώτο βήμα για να μετουσιωθεί το όνειρο σε πραγματικότητα και να ακολουθήσουν δεκάδες άλλα σημαντικά πράγματα. Θέλει σκληρή δουλειά. Πολλές προσπάθειες σε κάθε επίπεδο για να μπορούμε να μετράμε και ελπίζουμε ότι στο τέλος θα δικαιωθούμε. Όμως το όνειρο γίνεται αναγκαιότητα γιατί τα επόμενα χρόνια, οι ανάγκες να τηρεί κάποιος τους κανόνες της περιβαλλοντικά ορθής διαχείρισης, θα είναι απαιτήσεις για την καθημερινότητα. Προσπαθούμε να την προλάβουμε. Είναι μια κίνηση η οποία αφορά την υλοποίηση του οράματος του στρατηγικού σχεδιασμού μας για τον τουρισμό για την επόμενη δεκαετία και θέλουμε απεγνωσμένα να πετύχει», τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κυριάκος Κώτσογλου.
«Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις. Το περιβάλλον και ο τουρισμός για να γίνει δυνατή αυτή η επίτευξη που θα έχει πάρα πολλά στάδια, δυσκολίες και προκλήσεις στην πορεία με στόχο να βελτιώσει την εμπειρία του τουρισμού στην Κρήτη. Γιατί στο τέλος η πιστοποίηση δεν είναι μέσον, δεν είναι σκοπός. Είναι ο τρόπος για να φτάσεις και να κάνεις την εμπειρία του επισκέπτη όπως την θέλει, να την ακουμπάει, βλέπει, μυρίζεται και εν τέλει νιώθει. Μετά την πρώτη συνάντηση έχουμε ένα πρώτο συμπέρασμα, ένα πρώτο αποτέλεσμα. Μπορούμε να πορευτούμε με συνεργασία. Καταλάβαμε και προσπαθήσαμε να μιλήσουμε την ίδια γλώσσα. Είναι ξεκάθαρο ότι ένας φορέας για να αναλάβει τέτοιου είδους δράσεις πρέπει να δει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, βρισκόμαστε στη διαδικασία και αυτό θα είναι να επιτύχουμε τη σύσταση του οδικού χάρτη, δηλαδή συγκεκριμένων ενεργειών και δράσεων, οι οποίες θα οδηγήσουν με απτά αποτελέσματα την Κρήτη να μπορεί να πιστοποιηθεί ως βιώσιμος πράσινος προορισμός. Άρα λοιπόν, τα επόμενα βήματα θα είναι η σύνταξη του οδικού χάρτη με τους έγκριτους μελετητές, οι οποίοι παρουσίασαν ήδη προτάσεις και τους οποίους θέλουμε να ακολουθήσουμε να συνθέτουν για μας τον οδικό χάρτη προς το βιώσιμο μέλλον», σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ