55 άνθρωποι (39 οδηγοί, 11 επιβάτες, 5 πεζοί) άφησαν κατά το προηγούμενο έτος την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο της Κρήτης. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ε.ΣΥ.ΠΡΟ.Τ.Α.) Γιάννης Λιονάκης αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος. Παράλληλα καταδεικνύουν το επίσης μεγάλο ζήτημα που υπάρχει στο νησί και αφορά όχι μόνο τα κακής ποιότητας ή κακοσυντηρημένα οδικά δίκτυα, αλλά και την συμπεριφορά των οδηγών με κυριότερη αιτία την χρήση αλκοόλ ή την παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Ενδεικτικό της ολοένα επιδεινούμενης εικόνας είναι ότι οι νεκροί από τροχαία δυστυχήματα για το 2022 ξεπερνούν κατά 6 αυτούς του 2021- που ήδη είχε παρουσιαστεί αύξηση των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα κατά 63% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.
Η Κρήτη μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Λιονάκη, έχει φθάσει τους 80,5 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων από τροχαία, την ίδια ώρα που ο πανελλαδικός μέσος όρος είναι στους 60 νεκρούς ανά εκατομ. ή που ολόκληρες μεγάλες χώρες, κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης (π.χ. Μ. Βρετανία) τελειώνουν μια χρονιά μετρώντας από 18 έως 27 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων!
Το μεγαλύτερο πρόβλημα καταγράφεται στο νομό Χανίων με 19 συνολικά νεκρούς που «μεταφράζονται» σε 111 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, με το Ρέθυμνο να ακολουθεί με 93 θανάτους ανά εκατομ. κατοίκων (9 νεκροί), το Ηράκλειο με 71 θανάτους ανά εκατομ. κατοίκων (24 νεκροί).
Την τετράδα συμπληρώνει ο νομός Λασιθίου, όπου τα στοιχεία είναι κάπως πιο ενθαρρυντικά, αφού οι 3 νεκροί για το περασμένο έτος αναλογούν βάσει των στοιχείων σε 39 νεκρούς ανά εκατομ. κατοίκων. Σημειώνεται ότι το 2021 είχε κλείσει με το Λασίθι με 12 συνολικά νεκρούς στους δρόμους, νούμερο που είχε αποτελέσει τη χειρότερη «επίδοση» από το μακρινό 1985.
Βάσει των στοιχείων που έχουν προκύψει με 8 παραμετροποιήσεις (πεζοί-οδηγοί, φύλο, ηλικία, ημέρα, ώρα, τύπος οχήματος, τύπος δυστυχήματος, σε ποιο οδικό δίκτυο, σε ποιον Δήμο), στο Λασίθι κατά το 2022 από τροχαία «έφυγαν» 3 άνθρωποι (οδηγοί – 2 άνδρες, 1 γυναίκα), σε ηλικίες από 18-55 ετών.
Τα δύο δυστυχήματα έγιναν με αυτοκίνητα και το άλλο με μοτοσικλέτα (το ένα τον Ιανουάριο και τα άλλα δύο το Σεπτέμβριο) και αφορούν περιπτώσεις εκτροπής.
Τα δυστυχήματα αυτά κατά συντριπτικό ποσοστό έλαβαν χώρα στο επαρχιακό δίκτυο του Νομού Λασιθίου (τα 2 από τα 3, ποσοστό 67%) ενώ ένα σημειώθηκε εντός πόλεως (33%) και κανένα επί του ΒΟΑΚ. Όλες οι περιπτώσεις αφορούσαν εκτροπές (οι δύο με μοτοσικλέτα η άλλη με αυτοκίνητο), με τις δύο εξ αυτών να σημειώνονται τον Σεπτέμβριο και την άλλη τον Ιανουάριο του ‘22.
Στους Δήμους Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας αντιστοιχεί το 67% των νεκρών (2 και 1 αντίστοιχα), με τους Δήμους Σητείας και Οροπεδίου Λασιθίου να μην μετρούν τροχαίο δυστύχημα.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ