«Μετά από χρόνια ακούραστης, συνεπούς και συστηματικής δουλειάς στο πεδίο και στα εργαστήρια, είναι πραγματικότητα μία μελέτη για τη γενετική πλευρά του αλόγου της Μεσσαράς (Κρητικού, Γιοργαλίδικου Ίππου) μεταξύ άλλων ελληνικών φυλών… και τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά!» μας ενημέρωσαν οι αρχαιολόγοι Μανώλης και Βέρα Κλώντζα. «Ο κοινός στόχος είναι να γίνει το άλογο της Κρήτης διεθνώς αναγνωρισμένη φυλή, να ζει σε σωστές συνθήκες, να εκτρέφεται σωστά και οι εκτροφείς να έχουν υποστήριξη».
Η τοπική κρητική φυλή αλόγων, αναφέρουν, αντιπροσωπεύει ένα ξεκάθαρο υλικό πολιτισμικό και ιστορικό μνημείο. Αποτελεί έτσι μια ζωντανή ιστορική και αρχαιολογική πηγή. Για το ότι η φυλή αυτή επιβιώνει έως σήμερα, τα εύσημα πρέπει να αποδοθούν στους απλούς ιδιοκτήτες τους που λειτουργούν για χρόνια χωρίς καμιά βοήθεια!
Το κρητικό άλογο και τα οικοσυστήματά του, επισημαίνουν, δέχονται στις μέρες μας τεράστιες πιέσεις. Το κρητικό άλογο ως οντολογία και ως κληρονομιά του τόπου είναι δύσκολο να συνεχίσει να υπάρχει ως τέτοιο, δίχως μια συστηματική βοήθεια από τους θεσμούς. Η Κρήτη δεν είναι μόνο οι παραλίες, το φαγητό και η αρχαιολογία. Είναι πρώτα απ’ όλα τα ιστορικά φυσικά τοπία της που αναπαράγουν την ζωή, άρα και τις θεμελιώδεις πολιτισμικές αξίες. Είναι τα αρχαία, είναι τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα και τα άλλα μοναδικά φυτά, η τοπική πανίδα.
ΛΕΩΝ.Κ.