Την Τρίτη 08 Απριλίου 2025 επισκέφτηκε το σχολείο μας η Διευθύντρια του Εργαστηριακού Κέντρου Νεάπολης και Αγίου Νικολάου, κα Μαρία Καρακού!
Ωστόσο, δε μας επισκέφτηκε με την ιδιότητά της αυτή αλλά ως διδάκτωρ στην Επιστήμη της Μετασχηματίζουσας Μάθησης Μέσω της Τέχνης, μας βοήθησε να “αντιμετωπίσουμε” μια νοητική συνήθεια που παρατηρήσαμε ότι ίσχυε στους μαθητές και τις μαθήτριές μας της Α’ Γυμνασίου, τη διαχείριση του (σχολικού) άγχους…
Είχε προηγηθεί η ενημέρωση, η ενασχόληση και η “εκπαίδευση” της διευθύντριας και φιλολόγου του σχολείου, κας Αντ. Κυπριωτάκη, πάνω σε αυτό το γνωστικό αντικείμενο. Μάλιστα, για το λόγο αυτό είχε δημιουργηθεί και το δίκτυο Μετασχηματίζουσας Μάθησης Μέσω της Τέχνης, όπου συμμετείχαν διάφοροι εκπαιδευτικοί από όλο το Νομό Λασιθίου και μέσα από διαδικτυακές συναντήσεις και εναλλακτικές συζητήσεις ασχολήθηκαν με το θέμα κάποιες “φωτεινές” Δευτέρες, σχεδόν δύο σχολικά έτη.
Προετοιμάσαμε, λοιπόν, τη πρώτη μας παρέμβαση με επίκεντρο τον ζωγραφικό πίνακα του Ε. Μούνκ, Η Κραυγή, του 1893. Ακολουθήσαμε όλα τα βήματα της μεθόδου, για να καταλήξουμε ότι το πιο σημαντικό βήμα στη διαχείριση μιας δυσάρεστης κατάστασης που μας αγχώνει και μας στρεσάρει βρίσκεται μέσα μας, στον τρόπο που εμείς αντιμετωπίζουμε τα πράγματα γύρω μας, ότι όλα τα συναισθήματα είναι φυσικά και πρέπει να τα αποδεχόμαστε, για να τα ελέγχουμε…
Οι πρώτες ενδείξεις ανατροφοδότησης που πήραμε από τα παιδιά ήταν πολύ ενθαρρυντικές, γεγονός που μας ενίσχυσε να συνεχίσουμε αργότερα και με μια δεύτερη παρέμβαση, ίσως και τρίτη…
Στόχος μας ήταν να βοηθήσουμε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν το (σχολικό) άγχος πιο δημιουργικά την επόμενη φορά αλλά και να τα φέρουμε πιο κοντά σε έργα τέχνης που θα τα εμπνεύσουν και θα τα ωφελήσουν.
«Κα Μαρία, πλέον θα αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο να κοιτάξουμε ένα πίνακα ή ένα έργο τέχνης που θα συναντήσουμε σε μια ενδεχόμενη επίσκεψή μας..»
Αυτός ήταν ο επίλογός μας…. και το κέρδος μας!!!