Η Έφη Χριστοπούλου είναι αναμφισβήτητα η γκουρού του ελαιολάδου στην Ελλάδα. Χημικός εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (Δ.Σ.Ε.), είναι το πρόσωπο που με την εγκυρότητα και τις γνώσεις του δίνει κύρος και αξιοπιστία στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου επί 11 χρόνια που διοργανώνεται.
Έχοντας μαζί της τους κορυφαίους συνεργάτες που διαθέτει από την Κρήτη και μιλώντας με τα πιο θετικά λόγια για την προσπάθεια που καταβάλλεται, ξεδιπλώνει σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε -στο περιθώριο του διαγωνισμού- τα προβλήματα και τις προοπτικές για το ελαιόλαδο της Κρήτης.
Η έμπειρη χημικός, που έχει μυήσει δεκάδες ανθρώπους στο νησί και εκατοντάδες στη χώρα, στην γευσιγνωσία του ελαιολάδου, επικεντρώνεται στις βελτιώσεις στην ποιότητα του ελαιολάδου και τις αλλαγές που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια. Ειδικά για το διαγωνισμό της Κρήτης επισημαίνει ότι φέτος υπήρξαν πολλά δείγματα βιολογικού ελαιολάδου υψηλής ποιότητας, κάτι που δεν παρατηρούνταν σε τόσο μεγάλο βαθμό στο παρελθόν. Επισημαίνει παράλληλα τη σημασία των διαγωνισμών για την αναγνώριση και την προώθηση των καλύτερων προϊόντων, καθώς και την ανάγκη για τους παραγωγούς να ανταμείβονται για τις προσπάθειές τους. «Η βιολογική καλλιέργεια απαιτεί περισσότερη δουλειά σε σύγκριση με τη συμβατική και οι παραγωγοί πρέπει να έχουν κίνητρα για να βελτιώσουν τις πρακτικές τους», υπογραμμίζει, ενώ δεν κρύβει τον προβληματισμό της για την κλιματική κρίση και τις συνέπειες της στην παραγωγή της Κρήτης.
Ποιότητα και καλή δουλειά
Αναφερόμενη στην συζήτηση που πολλές φορές εξελίσσεται με τους παραγωγούς να κάνουν λόγο για «καλύτερο ελαιόλαδο στο παρελθόν», από εκείνο που παράγουμε σήμερα, η εμπειρογνώμονας υπογραμμίζει πως «η ποιότητα του ελαιολάδου στην Κρήτη έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Η αλήθεια είναι πως το κρητικό ελαιόλαδο ήταν καλό από παλιά. Ήταν τα πρώτα λάδια που βγήκαν στο εξωτερικό και πήρανε βραβεία, αν θυμάστε, με τη Σητεία. Γιατί εγώ ήμουνα στο εξωτερικό σε επιτροπές που κάναμε αξιολόγηση δειγμάτων και έτσι μαθεύτηκε το ελληνικό ελαιόλαδο ότι είναι πολύ υψηλής ποιότητας». «Όμως τι ισχύει τώρα; Υπάρχει αναγνώριση της υψηλής ποιότητας του κρητικού και γενικά του ελληνικού ελαιολάδου, το οποίο έχει κερδίσει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, με πολλές προσπάθειες από τους παραγωγούς και τους ελαιοτριβείς κι αυτό είναι σημαντικό γιατί έχει γίνει ευρύτερα γνωστό», υπογραμμίζει.
Συνεπώς, όπως εξηγεί, αυτές οι διακρίσεις ενισχύουν τη φήμη της Κρήτης ως ξεχωριστό τόπο παραγωγής ελαιολάδου και επιτρέπει στους παραγωγούς να κερδίζουν στις αγορές διεθνώς, τονώνοντας έτσι την τοπική οικονομία. Επιπλέον, η αναγνώριση αυτή ενισχύει την προσπάθεια προώθησης της ελληνικής αγροτικής κληρονομιάς και παράδοσης σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.
Υψηλή ποιότητα στο Βιολογικό
Η αυξανόμενη ζήτηση για οργανικά προϊόντα στον καταναλωτικό κόσμο, καθώς και η προσοχή που δίνουν οι καταναλωτές στην υγεία και την πηγή των τροφίμων τους, έχει ενθαρρύνει τους παραγωγούς να επενδύσουν στη βιολογική καλλιέργεια. Αυτή η εξέλιξη δείχνει την τάση ενός πιο βιώσιμου και υπεύθυνου μοντέλου παραγωγής, που μπορεί να εξασφαλίσει τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του τομέα.
Η Έφη Χριστοπούλου φάνηκε να ενθουσιάζεται από το γεγονός ότι «φέτος παρατηρήθηκαν πολλά δείγματα βιολογικού ελαιολάδου υψηλής ποιότητας, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν και χαίρομαι γιατί η βιολογική καλλιέργεια απαιτεί πολλά περισσότερα να γίνουν από την συμβατική καλλιέργεια. Αυτό σημαίνει πως οι άνθρωποι αυτοί κάνουν μεγάλο κόπο και φέρνουν το καλύτερο αποτέλεσμα, κάτι εξαιρετικά σημαντικό και είναι σα να ανταμείβονται μέσα από το διαγωνισμό στις προσπάθειές τους», υπογραμμίζει, εξηγώντας πως υπάρχει μια εξαιρετικά σημαντική αναβάθμιση στον τομέα αυτό.
Σημαντικοί οι διαγωνισμοί
Η κορυφαία εμπειρογνώμονας πιστεύει πως «οι διαγωνισμοί ελαιολάδου βοηθούν στην αναγνώριση και στην προώθηση των καλύτερων προϊόντων, παρέχοντας κίνητρα στους παραγωγούς για βελτίωση».
Αυτές οι εκδηλώσεις, όπως ο καθιερωμένος διαγωνισμός της Κρήτης, δεν είναι απλώς διαγωνισμοί, αλλά και ευκαιρίες δικτύωσης και ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ παραγωγών, ερευνητών και γευσιγνωστών. Μέσω αυτών των διαγωνισμών, οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να μάθουν από τις αξιολογήσεις και τα μαθήματα που γίνονται, προσαρμόζοντας την παραγωγή τους έτσι ώστε να ικανοποιούν τις απαιτήσεις της αγοράς.
Το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης
Η αύξηση της θερμοκρασίας, οι ακανόνιστες βροχοπτώσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν σοβαρές προκλήσεις για τους παραγωγούς και απαιτούν προσαρμογές στις γεωργικές πρακτικές. Έτσι, οι παραγωγοί αναγκάζονται να εξετάσουν νέες στρατηγικές καλλιέργειας και να εστιάσουν σε πιο ανθεκτικές πρακτικές, στις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες.
Η κ. Χριστοπούλου εμφανίστηκε αρκετά προβληματισμένη για τις συνέπειες. «Η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή και την ποιότητα του ελαιολάδου. Οι μεταβαλλόμενες κλιματολογικές συνθήκες έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή και στην ποιότητα του ελαιολάδου. Αυτό μας πάει λίγο πίσω. Αυτό είναι το θέμα μας. Εάν δεν υπήρχαν αυτά θεωρώ ότι η ποιότητά μας θα ήταν ακόμα καλύτερη και δεν θα είχαμε αυτό το φαινόμενο τώρα, ότι στο εξωτερικό δεν διακρίνονται πολλά λάδια μας και στεναχωριέμαι πάρα πολύ γι’ αυτό, διότι εγώ πιστεύω στο ελληνικό ελαιόλαδο. Πιστεύω ότι μπορούμε κάνοντας προσπάθειες να πετύχουμε ένα βέλτιστο αποτέλεσμα και να έχουν κέρδος και γι’ αυτό, διότι εγώ πιστεύω στο ελληνικό ελαιόλαδο. Πιστεύω ότι μπορούμε κάνοντας προσπάθειες να πετύχουμε ένα βέλτιστο αποτέλεσμα και να έχουν κέρδος οι παραγωγοί, γιατί κάνουν πολλές προσπάθειες για να πετύχουν την υψηλή ποιότητα», τονίζει.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ