Η Γωγώ Φουκκάκη κατάγεται από την Αγία Βαρβάρα και κατοικεί μόνιμα τα τελευταία χρόνια στον Άγιο Νικόλαο. Είναι μια γυναίκα με έντονη την καλλιτεχνική φύση. Ζωγραφίζει, αγιογραφεί, κάνει εκθέσεις ζωγραφικής. Μας μίλησε για την τέχνη από την δική της ματιά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες, αλλά και τις δυσκολίες που βιώνουν στον Άγιο Νικόλαο.
Η τέχνη – υπογραμμίζει – είναι τρόπος έκφρασης της ψυχής και των βιωμάτων του δημιουργού.
Αναφέρθηκε και σε καλλιτεχνικές τάσεις που επιδιώκουν να τραβήξουν την προσοχή με προκλητικό τρόπο, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη επικαιρότητα γύρω από την Έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης που προκάλεσε πολλές αρνητικές αντιδράσεις.
Η ίδια στα έργα της επιδιώκει να αποτυπώσει την εσωτερική της ομορφιά, γι’ αυτό και συχνά ζωγραφίζει λουλούδια, τοπία και εκφραστικά πορτρέτα. Της αρέσει να ζωγραφίζει εκφράσεις προσώπων.
Οι δυσκολίες της αγιογραφίας
Την ενδιαφέρει ιδιαίτερα και η αγιογραφία. Όπως τονίζει, στην αγιογραφία δεν μπορεί κανείς να εκφραστεί απόλυτα και περιορίζεται η καλλιτεχνική ελευθερία, ενώ ανέφερε πως για να αγιογραφήσει κανείς πρέπει πρώτα να μορφωθεί σχετικά με την θρησκεία. Η αγιογραφία έχει μια πολύ ιδιαίτερη γραφή και δεν μπορεί να αφήσει τον καλλιτέχνη να απελευθερωθεί, πρέπει το έργο να είναι σε μορφή όπως την αγιογράφησαν οι Πατέρες μας, με αποτέλεσμα να είναι κάτι δύσκολο στη δημιουργία. Σημείωσε επίσης ότι το κόστος των υλικών της αγιογραφίας είναι ιδιαίτερα υψηλό, ενώ οι αγιογράφοι δεν έχουν την οικονομική υποστήριξη που χρειάζονται.
Η επόμενη έκθεση
Στοχεύει μετά το Πάσχα να πραγματοποιήσει μια έκθεση με όλα τα έργα που δημιούργησε την τελευταία χρονιά.
Μα μίλησε και για το άγχος που έχουν οι καλλιτέχνες μια ημέρα πριν την έκθεση για το αν θα αρέσουν στον κόσμο τα έργα τους.
Ανέφερε ότι τα έργα της παίρνουν αρκετό καιρό μέχρι να ολοκληρωθούν, κάποια θα πάρουν ένα μήνα άλλα έξι μήνες, ανάλογα τον διαθέσιμο χρόνο, που έχει. Αν δεν εργαζόταν παράλληλα, θεωρεί ότι θα μπορούσε να ολοκληρώνει δύο έργα κάθε μήνα.
Η έλλειψη Καλλιτεχνικής στέγης
Στον Άγιο Νικόλαο, όπως μας είπε, δεν υπάρχει κάποια καταγεγραμμένη καλλιτεχνική ομάδα, ενώ υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που θα ήθελαν να δημιουργηθεί.
Επίσης δεν υπάρχει κάποιος χώρος συγκέντρωσης, στον οποίο θα μπορούσαν να βρεθούν και να πραγματοποιούν καλλιτεχνικές δράσεις και αυτό είναι κάτι που στεναχωρεί πολλούς καλλιτέχνες και τους περιορίζει διότι στα σπίτια τους δεν διαθέτουν τον απαραίτητο χώρο. Συμπλήρωσε ότι οι καλλιτεχνικές δράσεις θα μπορούσαν να γίνουν σημείο αναφοράς για τον Άγιο Νικόλαο και να μπορέσουν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες να προσελκύσουν τον κόσμο μέσα από τις δράσεις και τις δημιουργίες τους.
Αισθάνεται την ανάγκη να υποστηριχτεί περισσότερο το καλλιτεχνικό κομμάτι και από τον Δήμο γιατί είναι μέρος της ψυχής της, όπως ανέφερε. Υπογράμμισε ότι ο κόσμος θέλει να βλέπει ότι γίνεται κάτι θετικό και υποστηρίζει ενεργά καλλιτεχνικές δράσεις, κάτι που μπορεί να αντιληφθεί και από την προσέλευση και απήχηση του κόσμου.
Το πρώην Ειρηνοδικείο
Σχετικά με το πρώην Ειρηνοδικείο μας σχολίασε ότι είναι πολύ μικρός χώρος για εκθέσεις έργων. Αλλά και ότι ερχόντουσαν άτομα στην έκθεση που είχε πραγματοποιήσει στο Ειρηνοδικείο και της ανέφεραν ότι έχουν συνδέσει το χώρο αρνητικά και δεν μπορούσαν να αφεθούν σκεπτόμενοι τον παλαιό ρόλο του κτιρίου.
Κάλεσμα προς τα ους καλλιτέχνες
Η κ. Φουκκάκη θέλησε να κάνει ένα κάλεσμα μέσα από την ΑΝΑΤΟΛΗ προς όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο όχι μόνο της ζωγραφικής και της αγιογραφίας. Για να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να συγκεντρωθούν και να δημιουργήσουν καλλιτεχνικές δράσεις στην πόλη του Αγίου Νικολάου. Όποιος επιθυμεί μπορεί να επικοινωνήσει μαζί της μέσω Facebook στο προφίλ Γωγώ Φουκκάκη.
Στόχος και ανάγκη της είναι να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για να συγκεντρώνονται και να πραγματοποιούνται οι εκθέσεις για να μπορέσει η τέχνη να επιβιώσει και να μην χαθεί. «Η τέχνη είναι ο πολιτισμός μας και η τροφή της ψυχής μας», είπε κλείνοντας.
ΣΟΦΙΑ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ