Η 10η Δεκέμβρη έχει οριστεί ως η Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κυρίως για να μας υπενθυμίζει την τη σημασία της προάσπισης και της προαγωγής των θεμελιωδών δικαιωμάτων κάθε ανθρώπου.
Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1948, όταν υιοθετήθηκε η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΟΔΔΑ)
Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν θεμελιώδεις ηθικές αρχές που καθορίζουν πρότυπα ανθρώπινης συμπεριφοράς και συνήθως διασφαλίζονται μέσω νομικών κανονισμών στο εθνικό και διεθνές επίπεδο. Αυτά περιλαμβάνουν πολιτικά και αστικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία, την ελευθερία σκέψης και λόγου, καθώς και την ισότητα ενώπιον του νόμου. Επιπλέον, περιλαμβάνουν οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην εργασία, την υγεία, την τροφή, τη στέγαση, την ιατρική φροντίδα και την εκπαίδευση.
Προκλήσεις για Δράση
Πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία να αναλογιστούμε, ο καθένας ξεχωριστά, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί αλλά και τις πολλές προκλήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν γύρω από τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Παρόλο που έχουν γίνει σημαντικά και καθοριστικά βήματα, δυστυχώς, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων σε όλο τον κόσμο συνεχίζει να βιώνει παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων του. Οι αιτίες αυτών των παραβιάσεων ποικίλλουν, με βασικούς παράγοντες τους πολέμους, τη φτώχεια, τις κοινωνικές ανισότητες και τα αυταρχικά καθεστώτα.
Ειδικότερα, η έλλειψη ισότητας των φύλων στερεί σε εκατομμύρια γυναίκες και νεαρά κορίτσια την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και την εργασία. Επιπλέον, οι πόλεμοι αποτελούν μία από τις πιο δραματικές αιτίες που αναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια, τις οικογένειες και τις κοινότητές τους, αναζητώντας ασφάλεια και καλύτερες συνθήκες ζωής. Το ταξίδι προς μια νέα αρχή, ωστόσο, συνοδεύεται από τεράστιες δυσκολίες τόσο στη διαδρομή όσο και στον προορισμό, όπου αντιμετωπίζουν φαινόμενα όπως ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, οι νομικοί και γραφειοκρατικοί περιορισμοί, αλλά και η φτώχεια.Επιπρόσθετα, τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα πλήττονται δυσανάλογα από την κλιματική αλλαγή και τις περιβαλλοντικές κρίσεις. Οι φυσικές καταστροφές, η ρύπανση και η απώλεια πόρων τα επηρεάζουν περισσότερο, καθώς συχνά ζουν σε περιοχές με ανεπαρκείς υποδομές ή σε επικίνδυνες ζώνες, όπως εκείνες που κινδυνεύουν από πλημμύρες. Παράλληλα, η έλλειψη οικονομικών πόρων τους εμποδίζει να επισκευάσουν τις ζημιές, να μετακινηθούν ή να ανακάμψουν από τις καταστροφές.
Έμπνευση για Δράση
Η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι υποχρέωση όλων μας! Οι πράξεις αλληλεγγύης και βοήθειας αλλά και κάθε φωνή που υψώνεται ενάντια στην αδικία αποτελεί ένα βήμα προς ένα κόσμο δικαιότερο, όπου όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν με ελευθερία και αξιοπρέπεια. Θα πρέπει η κάθε μέρα αλλά πόσο μάλλον η Ημέρα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, να αποτελεί πηγή έμπνευσης ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης, με στόχο την προώθηση της δικαιοσύνης της ειρήνης και της ισότητας προς όλα τα μέλη της κοινωνίας μας. Η Ημέρα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων δεν είναι απλά μια συμβολική υπενθύμιση αλλά μια σημαντική αφορμή για συλλογική δράση και ατομική περισυλλογή. Στον γρήγορα αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου οι συγκρούσεις, οι ανισότητες και οι περιβαλλοντικές κρίσεις κλιμακώνονται, η ανάγκη για προστασία και προώθηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων είναι πιο επιτακτική από ποτέ!
ΣΟΦΙΑ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ