Το σχεδιασμό για το μετασχηματισμό σε ένα «νέο Πυροσβεστικό Σώμα» ενισχυμένο με προσωπικό και εξοπλισμό, με ανακατανομή του προσωπικού ώστε να καλυφθούν ορθολογικά και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες κάθε περιοχής η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, παρουσίασαν χθες, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Θεόδ. Βάγιας, στους αξιωματικούς του Π.Σ. Ν. Λασιθίου και το προσωπικό της Π.Υ. Αγίου Νικολάου, την οποία επισκέφθηκαν, ως τελευταίο σταθμό της περιοδείας τους στην Κρήτη.
«Βιώσαμε ακραίες συνθήκες»
Μετά την κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση του προσωπικού, ο κ. Τουρνάς έκανε δηλώσεις:
«Η αντιπυρική περίοδος έληξε 31 Οκτωβρίου και ήταν η πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδος των τελευταίων 60 ετών. Πράγματι, οι συνθήκες που βίωσε ο μηχανισμός αντιμετώπισής τους ήταν ακραίες τόσον όσον αφορά τους ανέμους, όσο και τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες αλλά και την ανομβρία που είχαμε επί πολλούς μήνες και η οποία συνεχίζεται και στις μέρες αυτές με χαρακτηριστικά την έντονη ξηρασία και τη χαμηλή υγρασία.
Κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου είχαμε 6.000 πυρκαγιές και ο μηχανισμός χάριν του σχεδιασμού και της επιτήρησης με τα εναέρια μέσα, τα drones, την άμεση επιτήρηση και την άμεση επέμβαση με τα εναέρια μέσα που ήταν σε διασπορά, κατάφερε να αντιμετωπίσει σε πρώτο χρόνο, τις 5.990 από τις 6.000 πυρκαγιές συνολικά.
Ενίσχυση του μηχανισμού
Δυστυχώς υπάρχουν κάποια φαινόμενα λόγω κλιματικής κρίσης που ξεπερνούν το μηχανισμό.
Πάνω σ’ αυτό πρέπει να δουλέψουμε ακόμη περισσότερο, έτσι ώστε ο μηχανισμός να ενισχυθεί. Στην κατεύθυνση αυτή προσπαθούμε να τον ενισχύσουμε για να μπορεί να αντιμετωπίζει αυτά τα ακραία φαινόμενα. Και προσπαθούμε πρώτα απ’ όλα με το πρόγραμμα Αιγίς και 39 υποπρογράμματα. Έχουμε υπογράψει και συμβασιοποιήσει 12 απ’ αυτά. Από την επόμενη χρονιά το Πυροσβεστικό Σώμα θα έχει και σκάφη επιτήρησης και Drones. Αναβαθμίζουμε το Αιγίς και το 112 και βέβαια αποκτούμε και ελικόπτερα. Συνολικά 440 πυροσβεστικά αυτοκίνητα θα αρχίσουν να μπαίνουν από την επόμενη χρονιά και θα κατανεμηθούν στο Πυροσβεστικό Σώμα ανάλογα με τις ανάγκες. Συνολικά 1600 οχήματα θα σταλούν στις κατά τόπους Π.Υ. για να εκσυγχρονιστούν.
Πάμε προς ένα νέο Πυροσβεστικό Σώμα και από ανθρώπινο δυναμικό και από υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Ενισχύουμε με τους δασοκομάντος και όχι μόνο. Διπλασιάζουμε τον αριθμό των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές του Π.Σ. Αυξάνουμε τον αριθμό των προσλήψεων μέσω των διαδικασιών με μοριοδότηση των εποχικών πυροσβεστών για να αυξήσουμε τις μονάδες δασοκομάντος και συνεχίζουμε να ενισχύουμε με πυροσβέστες τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες.
Στόχος μας είναι να φτιάξουμε ένα Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο να αντιμετωπίζει τις φωτιές και τις πλημμύρες.
Οι πλημμύρες είναι ο δεύτερος λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε στην Κρήτη. Για να σχεδιάσουμε την αντιπλημμυρική προσπάθεια που πρέπει να κάνομε έναντι των φυσικών καταστροφών που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουμε στη διάρκεια του χειμώνα. Είναι απρόβλεπτος ο καιρός και το χειμώνα. Είδαμε τι καταστροφές προκάλεσε στη Βαλένθια. Άρα οφείλουμε να προετοιμάσουμε το μηχανισμό στο σύνολό του. Την Πυροσβεστική Υπηρεσία που αποτελεί το βασικό κλειδί, την καρδιά και ψυχή του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού που βοήθησε πάρα πολύ, όντας δίπλα μας, σε όλα τα συμβάντα το καλοκαίρι. Το ίδιο θέλομε και το χειμώνα, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, το Λιμενικό και την Αστυνομία και βέβαια, τις Δασικές Υπηρεσίες αλλά και τους εθελοντές μας. Όλοι μαζί, το ΕΚΑΒ Κ.Α. θα προετοιμάσουμε την επόμενη περίοδο για την αντιμετώπιση της πλημμυρικής απειλής».
Έλλειψη προσωπικού
Η ΑΝΑΤΟΛΗ, επεσήμανε στον υφυπουργό ότι «είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεσθε με την ίδια ιδιότητα το Ν. Λασιθίου και τον Άγιο Νικόλαο ειδικότερα, γνωρίζετε τα προβλήματα και κύριο το καυτό πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και εξοπλισμού. Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που κομίζετε αυτή τη στιγμή για την ενίσχυσή τους σε ανθρώπινο δυναμικό; Ο κ. Τουρνάς απάντησε:
«Εκείνο που προσπαθούμε πρώτα απ’ όλα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος και εκείνο που σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία, είναι να δημιουργήσει εκείνα τα Πολυδύναμα Κέντρα που είναι ουσιαστικά οι μονάδες των Δασοκομάντος. Άρα το νησί θα ενισχυθεί ουσιαστικά με τις μονάδες Δασοκομάντος και συγκεκριμένα τη δεύτερη μονάδα που θα δημιουργηθεί στα Χανιά με περίπου 100 άτομα, θα είναι αερομεταφερόμενη όπως και εκείνη του Ηρακλείου. Άρα θα μπορεί γρήγορα, σε πρώτο χρόνο, να παίρνει δυνάμεις με ένα ελικόπτερο να τις μεταφέρει στο επιχειρησιακό πεδίο, για να αντιμετωπίσουν τη φωτιά και στη συνέχεια το ελικόπτερο θα κάνει υδροληψία, θα κάνει βολές αντιμετωπίζοντας από αέρος το συμβάν. Αυτό είναι το πρώτο που κάνουμε. Το δεύτερο, που έχει στόχο και προβάλλει η ηγεσία, παρ’ όλο που αυξάνουμε το μόνιμο προσωπικό, εξακολουθεί να έχει 2.500 εποχικούς, γιατί οι ανάγκες το καλοκαίρι αυξάνονται δραματικά. Άρα προχωρεί και η σχεδίαση πρόσληψης 2.500 εποχικών πυροσβεστών, που θα κατανεμηθούν σε όλους τους νομούς της Κρήτης για να βοηθήσουν το μόνιμο προσωπικό στην εκτέλεση της αποστολής του».
Η ΑΝΑΤΟΛΗ επεσήμανε στον υφυπουργό, ότι η επιχειρησιακή ανταπόκριση αφορά και την λειτουργική κατάσταση της κάθε Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Όταν με δυσκολία βγαίνουν οι βάρδιες και τα περίπολα που εντέλλεται ο εκάστοτε εποχικός σχεδιασμός, πως θα μπορέσει να ανταποκριθεί;
O κ. Τουρνάς ανέφερε: «Είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο… Πράγματι χρειάζονται ενίσχυση όλες οι Υπηρεσίες σε όλη την επικράτεια, ανάλογα με την επικινδυνότητα της κάθε περιοχής, τα γεωγραφικά δεδομένα, τις μετεωρολογικές συνθήκες και όλα αυτά που επηρεάζουν την αποστολή του Π.Σ. Άρα γίνεται μια συνολική σχεδίαση για το Π.Σ. από την ηγεσία του και μεις είμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε τις προτάσεις τους».
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ