Μπορεί ο καύσωνας του περασμένου Μαρτίου να έσωσε τα… προσχήματα, εξ αιτίας άλλης μια αργοπορημένης διαδικασίας για την πρόσληψη των τομεαρχών δακοκτονίας. Δε φτάνει όμως ούτε μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για τους έχοντες την ευθύνη εγκαίρως να υπογράφουν τις αποφάσεις και να προωθούν τις διαδικασίες των προκηρύξεων και της επιλογής των ατόμων που θα στελεχώσουν το μηχανισμό για την εκτέλεση του ετήσιου προγράμματος δακοκτονίας.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ καθυστερημένα, για άλλη μια χρονιά -πέρυσι τυχαία, όπως αποδεικνύεται, οι προσλήψεις έγιναν νωρίτερα-τοποθετήθηκαν στις θέσεις τους οι τομεάρχες δακοκτονίας, με αποτέλεσμα οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης να μην έχουν σαφή εικόνα της πορείας και της εξέλιξης της καρπόδεσης, για να κρίνουν αν, πότε και πού ακριβώς απαιτείται άμεση επέμβαση με τον πρώτο δολωματικό ψεκασμό! Και μπορεί, αυτό να μη χρειάστηκε στις οψιμότερες ζώνες μεγαλύτερου υψόμετρου, αλλά στις παραλιακές αποδείχθηκε ότι απαιτείτο να γίνει ψεκασμός, γιατί η χρονιά λόγω παρατεταμένης ανομβρίας έχει μεγάλη πρωιμότητα. Εντούτοις, ενώ υπηρεσιακά είχε κριθεί αναγκαίος αυτός ο ψεκασμός στις παραλιακές ζώνες, δεν υπήρχε η προβλεπόμενη προπαρασκευή για να εκτελεστεί, όπως αντιθέτως, κατάφερε να εκτελέσει το Ηράκλειο…
Βέβαια, ενός κακού μύρια έπονται… Γιατί φέτος, πέραν της μεγάλης καθυστέρησης της γραφειοκρατικής διαδικασίας, υπήρξαν εμπλοκές τόσο στην παγιδοθεσία όσο και στην οργάνωση της αποθήκης φαρμάκων αφού δεν βρέθηκε εργάτης για την αποθήκη εφοδιασμού των συνεργείων με φάρμακα, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο το όλο σκηνικό. Μείζον δε πρόβλημα που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Λασιθίου είναι η έλλειψη προσωπικού, που αναγνωρίστηκε και από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη κ. Σταύρο Τζεδάκη. Ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι έχει ζητήσει να προσληφθεί από τον επόμενο Σεπτέμβριο, με κατεπείγουσα διαδικασία, ένας γεωπόνος…
Όλα αυτά αποκαλύφθηκαν στην σύσκεψη που συγκάλεσαν οι αντιπεριφερειάρχες, Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης και Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης. Τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Λασιθίου και οι τομεάρχες δακοκτονίας, περιέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί, κάνοντας εκτιμήσεις για την εξέλιξη του προγράμματος δακοκτονίας και την απόδοση των ελαιοκαλλιεργειών στο Ν. Λασιθίου. Στη σύσκεψη, μεταξύ άλλων παρέστησαν, ο Γενικός Διευθυντής Πρωτογενή Τομέα της Περιφέρειας Κρήτης Κων. Υψηλάντης, η Διευθύντρια Αγροτικής Ανάπτυξης Λασιθίου Μαρία Φουντή, η συντονίστρια του προγράμματος δακοκτονίας στο Λασίθι γεωπόνος Αγγελική Καραταράκη, στελέχη των κατά τόπους Γραφείων Αγροτικής Ανάπτυξης και οι τομεάρχες δακοκτονίας που προσελήφθησαν φέτος για την εκτέλεση του προγράμματος.
«Το πρόγραμμα δακοκτονίας αφορά την πιο σημαντική καλλιέργεια της Κρήτης -την ελαιοκαλλιέργεια. Ο ελαιοκαλλιεργητής που πέρυσι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει εισόδημα από το λάδι, λόγω της ελάχιστης παραγωγής που υπήρξε, περιμένει φέτος να πάρει ανάσα ο ίδιος και κατ’ επέκταση η τοπική αγορά. Τα στελέχη, το προσωπικό της Περιφέρειας καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια με λιγοστή στελέχωση να βγάλουν μια δουλειά ώστε να γίνουν όσα πρέπει να γίνουν. Κάθε 20 μέρες πραγματοποιείται μια διαδικτυακή σύσκεψη με κάθε Π.Ε. χωριστά ώστε να καταγράφονται οι αδυναμίες που υπάρχουν αναζητώντας λύσεις. Έχει ολοκληρωθεί ο α’ ψεκασμός. Σύντομα ολοκληρώνεται ο διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια των φαρμάκων που θα επιτρέψει την εκτέλεση 5 ψεκασμών σε κάθε Π.Ε.», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης.
Εκπλήσσει η ανομοιομορφία καρπόδεσης
Η προσπάθεια είναι να σωθεί εκεί που υπάρχει παραγωγή και μπορεί να σωθεί, δήλωσε ο κ. Υψηλάντης, τονίζοντας ότι αν και χάθηκε πρόσφατα ένας από τους εργολάβους με τριετή σύμβαση εκτέλεσης έργου δακοκτονίας στο νομό, ελπίζει ότι θα μπορέσουν οι συνεχιστές του να ανταποκριθούν ανάλογα.
Η κ. Μαρία Φουντή είπε ότι η ελαιοκομική χρονιά δεν εξελίσσεται καθόλου καλά και η παραγωγή είναι λιγοστή… Λόγω ακαρπίας έχουν εξαιρεθεί ολόκληρες Κοινότητες του νομού. Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να γίνει προσπάθεια για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, έστω όπου υπάρχει η λιγοστή ή η λίγο περισσότερη αναρτημένη παραγωγή, να περισωθεί στο μεγαλύτερο βαθμό. Πιστεύομε ότι οι επόπτες έχουν ενημερώσει σωστά τους τομεάρχες του προγράμματος, μεταξύ των οποίων είναι και άτομα που εργάζονται στο πρόγραμμα για πρώτη χρονιά. Ελπίζουμε, ότι μετά την ολοκλήρωση και του α’ ψεκασμού, θα συνεχιστούν κανονικά και οι επόμενοι, είπε η διευθύντρια. Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως είπε, στη διαδικασία παγιδοθεσίας, τα οποία η Υπηρεσία έχει εντοπίσει και ελέγχει, προσπαθώντας για εξασφάλιση έγκαιρων και έγκυρων δεδομένων από δακοσυλλήψεις, που σε τελική ανάλυση δίνουν και το σήμα για εκτέλεση ψεκασμού ή όχι…
Ως προς την καρποφορία, συγκριτικά με την περυσινή χρονιά, η περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου και της Ιεράπετρας είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με την περιοχή της Σητείας, όπου εκτιμάται ότι η ποσότητα λαδιού θα είναι περίπου η ίδια!
Η εικόνα που παρουσιάζεται γενικότερα στο Ν. Λασιθίου είναι ότι συναντάς χωράφια με κατάφορτα με ελαιόκαρπο δέντρα και χωράφια που είναι τελείως άκαρπα, περιέγραψε η κ. Καραταράκη, συσχετίζοντας το φαινόμενο με το αν οι καλλιεργητές είχαν ποτίσει τα δέντρα την περίοδο Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου, που δεν υπήρξαν βροχές. Αυτό περιέπλεξε το σχεδιασμό των περιοχών που έπρεπε να ενταχθούν στο πρόγραμμα των ψεκασμών και ποιών όχι, αφού απαιτείται ένα ποσοστό καρποφορίας για να γίνονται ψεκασμοί. Η αργοπορία ενός μήνα της πρόσληψης των τομεαρχών στο Λασίθι, σε σύγκριση με το Ηράκλειο, καθώς και τα προβλήματα στην παγιδοθεσία, συνέτεινε στην καθυστέρηση των ψεκασμών που έχει πάει ιστορικά πίσω το Λασίθι, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, είπε.
Για τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός ώστε να είμαστε έτοιμοι για επέμβαση με τον πρώτο ψεκασμό, που θεωρείται και πιο βαρύνουσας σημασίας, τη στιγμή που θα κριθεί από τα υπάρχοντα δεδομένα για να εκτελεστεί. Γιατί, ένας καύσωνας, δεν θα προκύπτει κάθε χρονιά την κατάλληλη ώρα, για να καλύπτει καθυστερήσεις που οφείλονται στη Διοίκηση, τονίστηκε.
Από την πλευρά τους οι αντιπεριφερειάρχες εξήγησαν ότι ευθύνη για τυχόν καθυστερημένη υπογραφή υπουργικών αποφάσεων και αποστολή των σχετικών εγκυκλίων δεν βαραίνει την Περιφέρεια. Η Περιφέρεια υποστηρίζει το πρόγραμμα δακοκτονίας, επισημάνθηκε.
Ο κ. Ανδρουλάκης δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το γεγονός, υπογραμμίζοντας ότι είναι αδιανόητο, ενώ είναι γνωστό ότι το πρόγραμμα εκτελείται σε σταθερή ετήσια βάση, το υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας να μη φροντίζει να ξεκινά τις διαδικασίες από τον Ιανουάριο για να έχουν ολοκληρωθεί -όταν πρέπει να ξεκινήσει τέλη Απριλίου το πρόγραμμα για να είναι και αποτελεσματικό. Είναι αδιανόητο, αποφάσεις που έπρεπε να εκδοθούν από το υπουργείο βάσει ενός σαθρού προγραμματισμού είτε γίνονται εκλογές, είτε αλλάζει ο υπουργός…
Ποιοί εξαιρέθηκαν λόγω ακαρπίας…
Από το πρόγραμμα δακοκτονίας, λόγω της ακαρπίας, εξαιρέθηκαν οι Τοπικές Κοινότητες: Βρουχά, Καβουσίου, Ρούσας Εκκλησιάς (μαζί με την περιοχή Αγιά Φωτιάς), Έξω Μουλιανών και Περβολακίων. Είναι λίγες περιοχές, συγκριτικά με πέρυσι, όλες οι άλλες ψεκάζονται. Όπως δε αναφέρθηκε, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σητείας υπήρχαν ζώνες που καταβλήθηκε «υπερβάλλουσα» προσπάθεια ώστε να δηλωθεί το προβλεπόμενο ελάχιστο ποσοστό καρποφορίας ώστε να μην εξαιρεθούν από το πρόγραμμα, όπως η Σκοπή. Επίσης προβληματισμός επικρατεί για το αποτέλεσμα της φετινής παραγωγής στην περιοχή της Ζάκρου. Είναι περιοχές με τεράστιο αριθμό ελαιοδέντρων, από τις οποίες η Σητεία συγκεντρώνει υπό ομαλές συνθήκες, πολύ μεγάλη ποσότητα ελαιολάδου. Χαρακτηριστικό και σ’ αυτές τις ζώνες είναι η μεγάλη ανομοιομορφία στην αναρτημένη στα δέντρα παραγωγή.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ