Η υπεράσπιση της κυριότητας επί της απαλλοτριωμένης έκτασης των 22,3 στρεμμάτων στο Καθολικό, αποτελεί «ζήτημα τιμής», δηλώνουν στην ΑΝΑΤΟΛΗ όλοι οι συνδυασμοί, που διεκδικούν τη δημοτική αρχή Αγίου Νικολάου. Χρειάστηκε να προηγηθεί μια επώδυνη φάση, μέχρι να γίνει κοινή συνείδηση η απειλή να χαθεί για το Δήμο η συγκεκριμένη έκταση.
Τους τέσσερις υποψηφίους Δημάρχους Αγ. Νικολάου ρωτήσαμε:
1) Πώς θα «υπερασπιστείτε» το Καθολικό από τη διεκδικητική επιμονή της παρακείμενης ξενοδοχειακής εταιρείας και πώς σκοπεύετε να αξιοποιήσετε το χώρο αυτόν, ώστε να καταδείξετε την χρησιμότητά του για το κοινωνικό σύνολο του Δήμου Αγίου Νικολάου;
2) Θα απομακρύνετε τους ερασιτέχνες ψαράδες από τη μαρίνα για να «αναπνεύσει» και να εξυπηρετήσει τη λίστα αναμονής για τουριστικά σκάφη, αυξάνοντας και τα έσοδά της;
Εντάσσετε μήπως σε παράλληλο σχεδιασμό, τη δημιουργία νέας «μαρίνας» στο Καθολικό;
Η απάντηση του Θωμά Χαριτάκη υποψηφίου δημάρχου με τη “Συνεργασία Δημοτών”
1) Επιδίωξη της παράταξης «Συνεργασία Δημοτών» αφού αναλάβει τη δημοτική αρχή, είναι να διεκδικήσει και να περιφρουρήσει ό,τι ανήκει στο Δήμο Αγίου Νικολάου, γιατί αποτελεί περιουσία και πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος των δημοτών. Η διαρπαγή ή αυθαίρετη καταπάτηση και κατοχή κοινόχρηστου χώρου, εκτός από παράνομη είναι ουσιαστικά αντικοινωνική πράξη, αφού βλάπτει το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Η παράταξή μας, ούτε τώρα, ούτε ως δημοτική αρχή δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί ποτέ τη συρρίκνωση ή αρπαγή δημοτικής περιουσίας, σε καμία περιοχή του Δήμου.
Αυτό θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρα αντιληπτό από εκείνους που διεκδικούν την απαλλοτριωμένη έκταση των 22,3 στρεμμάτων στο Καθολικό, αλλά και από κάθε άλλον επίδοξο καταπατητή δημοτικής έκτασης, κοινόχρηστου ή κοινωφελούς χώρου, στα όρια του Δήμου Αγίου Νικολάου.
Ο όρμος Αγίου Νικολάου, στο Καθολικό, αποτελούσε το κύριο λιμάνι της περιοχής για αρκετούς αιώνες και στους βενετσιάνικους χάρτες σημειώνεται ως «Porto di San Nicolo», δηλαδή Λιμάνι του Αγίου Νικολάου.
Επί εξήντα χρόνια περιοχή «Όρμος – Καθολικό» στον Άγιο Νικόλαο, λειτουργεί ως άτυπο αλιευτικό καταφύγιο και χρησιμοποιείται από τους ιδιοκτήτες ερασιτεχνικών αλιευτικών και επαγγελματικών σκαφών. Πολύ περισσότερο λόγω του προσανατολισμού του στη γεωγραφική θέση που βρίσκεται, είναι προστατευμένο από τους Βοριάδες, πλεονέκτημα που το καθιστά ιδανικό καταφύγιο για τα σκάφη, κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου.
Στο πέρασμα των χρόνων έχουν εκπονηθεί μελέτες από το Λιμενικό Ταμείο για την ανάπλαση του χώρου, που αποτελεί ένα από τα κύρια τοπόσημα της πόλεως. Παρ’ ότι ο όρμος, σήμερα, περιβάλλεται από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, εξακολουθεί να διατηρεί τη γραφικότητά του επειδή ακριβώς υπάρχουν περιορισμοί στη δόμηση αλλά και επειδή η απαλλοτριωμένη έκταση παρέμεινε υπό καθεστώς «προστασίας» στο πέρασμα των δεκαετιών.
Εμείς ως συνδυασμός υποστηρίζομε τη μία και μοναδική οδό, η οποία εξ άλλου έχει επιλεγεί και από το Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, που είναι η αξιοποίηση όλων των νομικών εργαλείων και η πλήρης τεκμηρίωση της κυριότητας του Δήμου επί της απαλλοτριωμένης έκτασης, στο Καθολικό. Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023 (όσο το νωρίτερο τόσο το καλύτερο) το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αγίου Νικολάου οφείλει να προχωρήσει στην κατάθεση αγωγής στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Λασιθίου για την αναγνώριση της κυριότητας επί ενιαίας της απαλλοτριωμένης έκτασης 22.300 τ.μ., ζητώντας διόρθωση της ανακριβούς, πρώτης εγγραφής του παραπάνω ακινήτου στο Εθνικό Κτηματολόγιο Αγίου Νικολάου, όπου εσφαλμένα εμφανίζεται κατακερματισμένη ως τμήματα όμορων ιδιοκτησιών.
Στις προτεραιότητές μας ως επόμενης δημοτικής αρχής είναι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής αντιδικίας και της οριστικής επικύρωσης της ιδιοκτησίας του ΔΛΤ επί του ακινήτου, να αναθέσουμε επίκαιρη μελέτη αξιοποίησης του χώρου ως τόπου αναψυχής σε συνδυασμό με μελέτη ανάπλασης και δημιουργίας υποδομής για τον οργανωμένο και ασφαλή ελλιμενισμό ερασιτεχνικών και επαγγελματικών σκαφών.
2) Ο τουρισμός με σκάφη αναψυχής παρουσιάζει αυξητική τάση, ως εκ τούτου αυξάνεται και η ζήτηση για την παροχή οργανωμένων υπηρεσιών και διευκολύνσεων ελλιμενισμού στον Άγιο Νικόλαο. Οι υπάρχουσες υποδομές, με πρώτη τη Μαρίνα Αγίου Νικολάου που προσφέρει ικανό αριθμό θέσεων ελλιμενισμού, χρειάζονται αναβάθμιση, προκειμένου να ανταποκριθούν στον αυξανόμενο αριθμό ιστιοπλοϊκών σκαφών και θαλαμηγών. Ο θαλάσσιος τουρισμός εξ άλλου προσφέρει εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες και συμβάλλει στην τοπική οικονομία.
Απαιτείται λοιπόν άμεσα η κατασκευή νέων υποδομών δεδομένης της ελλιπούς διαμόρφωσης της χερσαίας ζώνης λιμένος καθώς η πόλη μας καλείται να φιλοξενήσει ακόμα περισσότερα σκάφη και τους ιδιοκτήτες τους.
Στόχος του συνδυασμού μας δεν είναι να απομακρύνουμε τους ερασιτέχνες ψαράδες από την μαρίνα, όσο δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για να ελλιμενιστούν με ασφάλεια, αλλά να ξεκινήσουμε άμεσα το σχεδιασμό συμπληρωματικής υποδομής, για την αύξηση θέσεων ελλιμενισμού, που χρειάζονται στον Άγιο Νικόλαο.
Μια άμεση και υλοποιήσιμη λύση είναι η τοποθέτηση των προσωρινών πλωτών εξεδρών στην περιοχή του Καθολικού για μια ασφαλέστερη πρόσδεση των πολλών σκαφών ερασιτεχνών ψαράδων που ήδη ελλιμενίζονται εκεί και η ανάδειξη και η αναπτυξιακή – τουριστική αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου στο Καθολικό, ώστε να αναβαθμιστεί αισθητικά και λειτουργικά η λιμενική ζώνη στην περιοχή αυτή.
Δεν θα σταματήσουμε όμως εδώ.
Η χερσαία λιμενική ζώνη του Όρμου του Καθολικού, αποτελεί σημείο αναφοράς για το Δήμο μας. Βασικός στόχος του συνδυασμού μας, ως αυριανή δημοτική αρχή, είναι η αξιοποίηση και η απόδοση στους δημότες, ενός υπέροχου χώρου, με βάση ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης (Master Plan), αποκλειστικά για το Καθολικό με χώρους πρασίνου, πλακοστρώσεις, χώρους περιπάτου κ.α.
Όταν ολοκληρωθεί η συνολική ανάπλαση του Καθολικού, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις ελλιμενισμού και πρόσδεσης των αλιευτικών σκαφών της περιοχής έχοντας ως αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση της Μαρίνας από τα αλιευτικά που εξακολουθούν να ελλιμενίζονται στον τουριστικό λιμένα. Έτσι θα αποδεσμευτούν θέσεις που η μαρίνα θα μπορεί να διαθέσει σε τουριστικά σκάφη, όπου υπάρχει ήδη αυξημένη ζήτηση αποκομίζοντας περισσότερα έσοδα.
Δεδομένου ότι η σημερινή ζήτηση για χώρους αγκυροβολίων και ναυταθλητικών δραστηριοτήτων δεν μπορεί να ικανοποιηθεί από τις υπάρχουσες λιμενικές εγκαταστάσεις. Η παρουσία του εν λόγω έργου στο θαλάσσιο μέτωπο, πρόκειται να διευρύνει την απασχόληση διαφόρων επαγγελμάτων τόσο στη φάση κατασκευής (τεχνικό και εργατικό δυναμικό), αλλά κυρίως στη φάση λειτουργίας του, για την εξυπηρέτηση των αναγκών των σκαφών αναψυχής. Επιπλέον, οι ναυταθλητικές διευκολύνσεις και παροχές προς τους χρήστες θα δημιουργήσουν έναν ακόμη πόλο έλξης επισκεπτών και ενίσχυση του υπάρχοντος κύκλου εργασιών, αιμοδοτώντας την τοπική οικονομία.
Με τον κατάλληλο αναπτυξιακό σχεδιασμό και την προβολή του μέσω ναυταθλητικών και καταδυτικών δραστηριοτήτων, ο Δήμος Αγίου Νικολάου έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε τόπο συνάντησης διεθνούς ακτινοβολίας για τους λάτρεις της ναυσιπλοΐας και του θαλάσσιου τουρισμού.