Κίνδυνο περαιτέρω αποδυνάμωσης και πλήρους αποψίλωσης των Νοσοκομείων της Περιφέρειας – και του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου – εγκυμονεί η αναδρομική εφαρμογή των ρυθμίσεων για τις μεταθέσεις ιατρών που υπηρετούν σε άγονες περιοχές. Η διευκρινιστική -σχετικά με το Νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο – εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια στις 27 Ιανουαρίου.
Η εν λόγω εγκύκλιος, με θέμα «Παροχή διευκρινίσεων για τα άρθρα 5 και 8 του ν. 5161/2024 σχετικά με την παροχή μη οικονομικών κινήτρων προσέλκυσης και παραμονής ιατρών και οδοντιάτρων κλάδου ΕΣΥ σε προβληματικές και άγονες περιοχές και την ιατρική και οδοντιατρική εξειδίκευση», αναφέρει:
1) ιατροί και οδοντίατροι κλάδου ΕΣΥ οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 3ετή προϋπηρεσία σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Α΄ που ανήκε στην ίδια κατηγορία και στο Π.Δ. 131/87, έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης από την ημερομηνία έκδοσης του νόμου.
2) ιατροί και οδοντίατροι κλάδου ΕΣΥ, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 5ετή προϋπηρεσία σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Β’ που ανήκε στην ίδια κατηγορία και στο Π.Δ. 131/87, έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης από την ημερομηνία έκδοσης του νόμου.
3) ιατροί και οδοντίατροι κλάδου ΕΣΥ οι οποίοι υπηρετούν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α΄ ή Β΄, οι οποίες πρώτη φορά χαρακτηρίζονται ως τέτοιες με την αριθ. πρωτ. Γ4α/οικ.46490/05-09-24 9Β΄5075)(ΑΔΑ:94ΓΣ465ΦΥΟ-Χ0Κ) Υ.Α., θα έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης με τη συμπλήρωση 3ετούς ή 5ετούς πραγματικής υπηρεσίας αντίστοιχα μετά τον χαρακτηρισμό τους στην κατηγορία Α΄ ή Β΄ (βλ.Γ4α/οικ.46490/05-09-24 Υ.Α.).
Σημειώνεται ότι το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου από το 1987 μέχρι τις 5/9/24 ήταν στην άγονη περιοχή κατηγορίας Β΄, ενώ από 5/9/24 είναι άγονη περιοχή κατηγορίας Α΄.
Ανοίγει η πόρτα στις αποχωρήσεις
Όπως επισημαίνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΓΝΑΝ Γιώργος Μανουσάκης, σύμφωνα με την εγκύκλιο όλοι οι ιατροί του ΓΝΑΝ που έχουν συμπληρώσει 5 χρόνια υπηρεσίας στο Νοσοκομείο, μπορούν πλέον να κάνουν αίτηση για να μετατεθούν σε όποια κενή οργανική θέση άλλου Νοσοκομείου επιλέξουν, μετάθεση που θα γίνεται υποχρεωτικά εντός έξι μηνών από την υποβολή της αίτησης του ιατρού.
Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, πρόκειται για μια εξέλιξη ιδιαίτερα αρνητική για το μέλλον του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, αφού οι ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας για τις άγονες περιοχές αντί να λειτουργήσουν ως κίνητρο, θα δημιουργήσουν με την αναδρομική εφαρμογή τους κίνδυνο πλήρους αποψίλωσης από ιατρικό προσωπικό.
«Ουσιαστικά η θεσμική ένταξη του ΓΝΑΝ στην Α΄ ζώνη των άγονων περιοχών θα λειτουργήσει αρνητικά, κάτι που είχα επισημάνει και στον υπουργό Υγείας στη συνάντηση που είχαμε μαζί με τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου στην Αθήνα τους προηγούμενους μήνες. Εμείς είπαμε να δοθεί κίνητρο για να έλθουν γιατροί στο Νοσοκομείο, αλλά με αυτή την εξέλιξη ουσιαστικά ανοίγει η πόρτα του Νοσοκομείου διευκολύνοντας ακόμη περισσότερο κάποιον γιατρό που δυνητικά θέλει να αποχωρήσει», αναφέρει ο κ. Μανουσάκης.
Ήδη έχει κάνει αίτηση ο μοναδικός
γαστρεντερολόγος του ν. Λασιθίου
Ήδη μάλιστα στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, ο γαστρεντερολόγος του ΓΝΑΝ, που είναι και ο μοναδικός διαθέσιμος στο νομό Λασιθίου, έχει κάνει αίτηση και εντός των επομένων 2-3 μηνών θα αποχωρήσει για το Νοσοκομείο στα Χανιά. «Προφανώς εμείς δεν έχουμε κάτι με τον εν λόγω γιατρό, που έχει βοηθήσει και έχει προσφέρει στο ΓΝΑΝ επί 7 χρόνια και τώρα κάνει χρήση ενός νομίμου δικαιώματός του βάσει της συγκεκριμένης πρόβλεψης του υπουργείου.
Το ότι π.χ. τώρα όλος ο νομός θα μείνει χωρίς γαστρεντερολόγο, είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα, τώρα θα πρέπει να κενωθεί η θέση, μετά να προκηρυχθεί και προκηρύξεις γίνονται 2 φορές το χρόνο. Άρα θα πάρει πολύ καιρό να έχουμε ξανά μόνιμο γαστρεντερολόγο στο ΓΝΑΝ.
Εάν υπάρξει υποψήφιος και ενδιαφερόμενος επικουρικός γαστρεντερολόγος και αν εγκριθεί από το υπουργείο, η κατάσταση κάπως θα μπαλωθεί, είναι όμως πάρα πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο».
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ