«Παρατηρώντας τα έργα των ανθρώπων συχνά προσπαθώ να συσχετίσω το πώς και πόσο μπορεί να επηρεάζει ο βίος το έργο, όπως επίσης και τι ρόλο μπορεί να παίξει στη διαδρομή το τυχαίο και η σύμπτωση», σημειώνει ο συγγραφέας Γιάννης Σταμέλος στο οπισθόφυλλο του νέου του βιβλίου ««Συνομιλίες για την Τέχνη, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό».
Η συζήτηση με κάποιον σημαντικό –από το έργο του– άνθρωπο του πνεύματος μπορεί να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για να διατυπωθούν ερωτήματα και προβληματισμοί γύρω από τη λειτουργία της σκέψης του, τις απόψεις του για τη ζωή, την κοινωνία, τις εκτιμήσεις του για το μέλλον. Το ρόλο του πνευματικού ανθρώπου στην κοινωνία.
Στο βιβλίο «Συνομιλίες για την Τέχνη, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Οσελότος, επιλέχτηκαν είκοσι επτά συνομιλίες-συνεντεύξεις του Γιάννη Σταμέλου με ανθρώπους καταξιωμένους στο χώρο της Επιστήμης, της Τέχνης, του Πολιτισμού καθώς και από μια σπουδαία αθλήτρια με τους οποίους συζήτησε, κατά καιρούς, θέματα που αφορούν το έργο τους. Προσπαθήσανε ακόμα να απαντήσουν και σε ερωτήματα όπως αυτά που αναφέρθηκαν πιο πάνω.
Οι συνεντεύξεις χρονολογικά εκτείνονται από το 2003 έως και το 2021. Οι συνομιλητές, με αλφαβητική σειρά, όπως και στο βιβλίο, ήταν:
Μίμης Ανδρουλάκης, Μαρία Αρακαδάκη, Κωστής Δαβάρας, Μάνος Δανέζης, Κωνσταντίνος Ν. Δεμέτζος, Απόστολος Δοξιάδης, Στάθης Καλύβας, Μιχάλης Κασσωτάκης, Νίκος Κούνδουρος, Θανάσης Κουτρουβέλης, Χρήστος Λεοντής, Τεύκρος Μιχαηλίδης, Μορίς Μπορν, Θύμιος Νικολαΐδης, Γιάννης Παλαμάς, Πάρις Πάμφιλος, Ρουσσέτος Παναγιωτάκης, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Σουζάννα Παπαδοπούλου, Μιχάλης Πατεράκης, Μανώλης Δημητρίου Σαριδάκης, Γιάννης Σμαραγδής, Έλλη Σουμάκη, Βασίλειος Φθενάκης, Χριστίνα Φίλη, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης και Γιάννης Χριστιανίδης.
Το βιβλίο είναι σχήματος 17χ23, αποτελείται από 262 σελίδες και είναι το εικοστό πέμπτο του συγγραφέα. Η σύνθεση του εξώφυλλου είναι του εικαστικού Μανώλη Δ. Σαριδάκη.