Δύο βραβεία και 12 έπαινοι ήρθαν στο Λασίθι από τον φετινό, 11ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου.
Το ένα βραβείο είναι το Χάλκινο στην κατηγορία της Βιολογικής Καλλιέργειας, που έλαβε η επιχείρηση με την επωνυμία «Μαρία Ασμαριανάκη». Με ποικιλία ελιάς την παραδοσιακή κορωνεϊκή δημιούργησε το εμπορικό προϊόν «Korona Organic», το οποίο μπήκε στην πρώτη τριάδα των βιολογικών. Παράλληλα όμως, το ελαιόλαδο από την Κουτάραντο της Κριτσάς, αναδείχθηκε και Best of Lasithi, καλύτερο δηλαδή του Λασιθίου με βάση την αξιολόγηση που γίνεται στην κατηγορία καλύτερο ελαιόλαδο ανά νομό. Ασφαλώς και πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία, που δικαιώνει την πολύχρονη προσπάθεια που γίνεται από την εταιρεία και μαζί με τα άλλα βραβεία και επαίνους την καθιστά πολυνικήτριαγια το Λασίθι, αλλά και για τον διαγωνισμό.
Οι δύο έπαινοι
Αξίζει να σημειωθεί πως στην ίδια κατηγορία, το χάλκινο βραβείο, ακολουθείται από δύο επαίνους που έρχονται στο Λασίθι. Κι αυτό είναι εξαιρετικά θετικό στοιχείο διότι η κατάταξη είναι με βάση την βαθμολογία και αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο των ελαιολάδων που έχει η ανατολική Κρήτη -παρά τα προβλήματα που σωρεύουν οι καιρικές συνθήκες.
Πρόκειται για το γνωστό και πολυβραβευμένο Κριτσώτικο «Σκουτάρι», που ανήκει στην εταιρεία «Μαρία Σγουρού» της οικογένειας Ανάργυρου Βάρδα, και ακολουθείται από την εταιρεία «Terra Di Sitia» από τη Μαρωνιά Σητείας και το «Thema Bioextravirgin oliveoil».
Να σημειωθεί πως οι δύο εταιρείες είναι παρούσες για πολλά χρόνια και έχουν λάβει βραβεία και επαίνους για τα ελαιόλαδα, με τα οποία έχουν αναδειχθεί στον χώρο του ελαιολάδου. Είναι ένα σημαντικό δείγμα της σταθερότητας που παρουσιάζουν η επανάληψη των βραβείων.
Τα ΠΟΠ
Στην κατηγορία ΠΟΠ και ΠΓΕ είναι μόνο η Σητεία από το Λασίθι ως περιοχή που μπορεί να έχει ελαιόλαδα ΠΟΠ. Υπάρχουν τέσσερα Σητειακά λάδια που ανήκουν σε τρείς εταιρείες. Ένα στην εταιρεία «Μαρία Ασμαριανάκη», δύο στην εταιρεία «Στεφανία Νασιάκου» κι ένα στην εταιρεία ««Terra Di Sitia». Και τα τέσσερα αυτά ελαιόλαδα έλαβαν επαίνους και αριθμητικά είναι τα περισσότερα από κάθε άλλη περιοχή στο νησί.
Αξίζει ωστόσο να επισημανθεί πως τα πρώτα βραβεία -όπως και στις περισσότερες κατηγορίες- τα μονοπώλησαν τα Χανιά. Χρυσό και δύο Χρυσές Ελαίες, ενώ το Ασημένιο πήγε στη Γόρτυνα και το Χάλκινο στο Μυλοπόταμο.
Καινοτομία
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι και η νέα κατηγορία του διαγωνισμού που αφορά την καινοτομία. Εκεί στο κομμάτι της καινοτομίας που εστιάζει στην συσκευασία, το ένα από τα δύο βραβεία το πήρε η εταιρεία «Μαρία Σγουρού» της οικογένειας Βάρδα. Στην ίδια κατηγορία της καινοτομίας, αλλά στον τομέα «εστίαση και ελαιοτουρισμός» έλαβε διάκριση η εταιρεία «Vita universalis ΟΕ», που έχει έδρα την Ιεράπετρα, αλλά αξιοποιεί οικογενειακούς ελαιώνες στη Ζάκρο και επιχειρεί ένα «ταξίδι» στον κόσμο, στην εμπειρία του ελαιολάδου.
Θα πρέπει να σημειωθεί παράλληλα πως επαίνους στη συμβατική καλλιέργεια με κορωνεϊκή ελιά έλαβαν η εταιρεία «Νασιάκου Στεφανία» και «ΑσμαριανάκηΜαρία», η «Μωραϊτη Μαρία», η “Vitauniversalis ΟΕ», ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κριτσάς και ο «Γεώργιος Χατζάκης».
Να σημειωθεί τέλος πως το Λασίθι παραμένει σε εξαιρετικά σημαντική θέση με τις καλλιέργειες που έχει, καταφέρνει να έχει πολλές και ιδιαίτερες διακρίσεις σε ελαιόλαδα που παράγει. Επιτυγχάνει να διατηρείται ψηλά και οι εταιρείες του παρουσιάζουν δύο κρίσιμα χαρακτηριστικά για τον προϊόν: Συνέπεια και συνέχεια, στην ποιότητα και το τελικό αποτέλεσμα, δικαιώνοντας τις διακρίσεις που λαμβάνουν.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ