Συνέντευξη της υποψηφίας περιφερειακής συμβούλου Μαρίας Χανιωτάκη – Μυλωνάκη
– Υπήρξατε νομαρχιακή σύμβουλος Λασιθίου κατά το παρελθόν. Μετά το 2010 δεν συμμετείχατε στην μετεξέλιξη του θεσμού, σε περιφερειακό επίπεδο. Τι σαν κάνει σήμερα να επιστρέφετε στην αυτοδιοίκηση;
– Πράγματι, υπήρξα Νομαρχιακή Σύμβουλος κατά το διάστημα 2003-2010. Θεωρώ ότι συνέβαλα τα μέγιστα, σύμφωνα πάντα με τις δυνατότητες που μου παρείχαν, η Θέση και ο Ρόλος μου στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να συμμετέχω στην πρόοδο και την ευημερία του Τόπου μας. Από το 2010 μέχρι σήμερα, δεν συμμετείχα ενεργά, αλλά παρακολουθούσα με άποψη τη μετεξέλιξη του θεσμού και τα περιφερειακά δρώμενα. Επομένως θεώρησα σωστό και πρέπον να δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν και άλλοι συμπολίτες μας στη διαμόρφωση νέων ιδεών, καθώς και στην υλοποίηση τους, στα πλαίσια πάντα της Περιφέρειας και ειδικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου. Σήμερα λοιπόν, επιστρέφω δυναμικά, έχοντας στην φαρέτρα μου τις εμπειρίες της προηγούμενης θητείας μου, στο βαθμό της Β΄ Αυτοδιοίκησης, με πρόθεση και στόχο να μεταλαμπαδεύσω νέες ιδέες, τις οποίες προτίθεμαι να ενσωματώσω εκ των εν όντων.
– Πολίτες και Φορείς του Λασιθίου συνηθίζουν να μιλούν για αναπτυξιακό έλλειμμα, συγκρίνοντας με την υπόλοιπη Κρήτη, την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου. Εφόσον συμμερίζεστε αυτή την άποψη, μπορεί να αλλάξει και πώς μία τέτοια συνθήκη;
– Οι φορείς κι εμείς ως πολίτες του Λασιθίου έχουμε απόλυτο δίκιο, όταν μιλάμε για αναπτυξιακό έλλειμμα στο νομό μας. Το έλλειμμα είναι τόσο ορατό που για να το δει κανείς δεν είναι ανάγκη να είναι, ούτε τεχνοκράτης, ούτε πολιτικός. Η δικαιολογία ότι το ανάγλυφο του νομού δυσκολεύει την πραγματοποίηση έργων, που συχνά- πυκνά έχουν επικαλεστεί διάφοροι ιθύνοντες , είναι τουλάχιστον αβάσιμοι.
Τουναντίον, αυτή η πολυποικιλότητα είναι εκείνη που προσδίδει της μοναδικής ομορφιάς προορισμούς. Είναι αυτή που παίζει καθοριστικό παράγοντα για την ύπαρξη διαφορετικών μικροκλιμάτων, που δίνουν τη δυνατότητα στον πρωτογενή τομέα να παράγει εξαιρετικής ποιότητας και ποικιλότητας πρώιμα προϊόντα. Οι Δήμοι Ιεράπετρας και Οροπεδίου άλλωστε, αποδεικνύουν περίτρανα. Και μιας ο λόγος για την ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής στο Νομό μας, θεωρώ ότι η σχολή που έπρεπε ήδη να έχει ιδρυθεί, είναι αυτή της Γεωπονίας. Η παραγωγή αυτών των προϊόντων θα ήταν εκείνη που θα συνέβαλε αποτελεσματικά στην ανάπτυξη της «μεταποίησης» και στην αύξηση της απασχόλησης.
– Αν σας ζητούσα να μου πείτε τρεις προτεραιότητες για το Λασίθι συνολικά, αλλά και για κάθε Δήμο ξεχωριστά, ποιες θα επιλέγατε;
– Για το Νομό μας, πρώτη προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση των υποδομών. Ο Βόρειος Οδικός Άξονας, έως το Βάι και η εκπόνηση μίας νέας μελέτης για το Νότιο Οδικό Άξονα Κρήτης, που θα συμπεριλαμβάνει και το νότιο μέρος του Νομού μας. Το ανάγλυφο του και η θέση του εγγυώνται την επισκεψιμότητα σκαφών, και θεωρώ απαραίτητη την ίδρυση και άλλων Μαρίνων.
Το μεγάλο όμως πλεονέκτημα μας, είναι ο πλούτος της Ενδοχώρας του Λασιθίου. Η ανάδειξη και η μορφή ανάδειξής της, θα συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την προσέλκυση, οικονομικά εύρωστων επισκεπτών.
Άλλο ένα εξίσου σημαντικό θέμα, που ταλανίζει και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, την υπεράσπιση των ιδιοκτησιών μας, αλλά ταυτόχρονα απειλεί την χλωρίδα και πανίδα του τόπου μας, είναι η υπερ- βόσκηση. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος χρειάζεται σχεδιασμός από την περιφέρεια, σε συνεργασία πάντα με τους Δήμους.
Για το Δήμο Αγίου Νικολάου:
- Ανάπτυξη αθλητικών εγκαταστάσεων, που να σχετίζονται με το υγρό στοιχείο.
- Ίδρυση καταδυτικού πάρκου.
- Σχετικά με τη Νεάπολη, επίσπευση των διαδικασιών και εκκίνηση των εργασιών για την παράδοση του Κέντρου Αποκατάστασης και επαναλειτουργία των δημόσιων «Σφαγείων».
- Σχετικά με την Ενδοχώρα του Δήμου, μελέτη για την εκ νέου καλλιέργεια του αμυγδάλου.
Για την Ιεράπετρα:
- Ίδρυση Ανώτατης Γεωπονικής Σχολής, έχοντας ως στόχο την άμεση υποστήριξη για νέες προσοδοφόρες καλλιέργειες, που να είναι συμβατές με το μικρο-κλίμα της περιοχής.
- Οργάνωση σεμιναρίων και ενημερωτικών ημερίδων που να αφορούν το κομμάτι της αγροτικής εξέλιξης.
Για την Σητεία:
- Επέκταση και εκμετάλλευση του Αεροδρομίου.
- Πλήρης αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας της Μονής Τοπλού, προς όφελος των κατοίκων της περιοχής.
- Μέτρα οικονομικής στήριξης των κατοίκων, με απώτερο σκοπό τη μείωση της εγκατάλειψης της περιοχής και ενίσχυση της ποιότητας των καθημερινών συνθηκών διαβίωσης.
-Για ποιο λόγο να σας στηρίξουν οι πολίτες του Λασιθίου στις εκλογές, τόσο σε προσωπικό επίπεδο αλλά και ως μέλος του συνδυασμού του κυρίου Αρναουτάκη;
– Περισσότερο από όλα επιθυμώ να προσφέρω τα μέγιστα στον Τόπο μου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επιπρόσθετα, επιδίωξη μου αποτελεί να ενώσω απόψεις και ιδέες, οι οποίες θα συμβάλλουν στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του Κρητικού Πληθυσμού, με έμφαση στο νομό Λασιθίου, αξιοποιώντας τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Στήριξης της Περιφέρειας , καθώς επίσης και τα Κονδύλια της Κεντρικής Διοίκησης, που άπτονται του πρωτογενούς τομέα της ποιότητας ζωής, των υποδομών και εν γένει του Ευ-ζην των συντοπιτών μου, και επίσης της προόδου και της ευημερίας του Νησιού μας.
Ο Επικεφαλής του συνδυασμού «ΚΡΗΤΗ Η ΖΩΗ ΜΑΣ» και σημερινός Περιφερειάρχης, είναι ο κατ΄εξοχήν επιτυχημένος και κατά συνέπεια ο πλέον κατάλληλος για την θέση, γιατί με την εμπειρία , τις γνώσεις και τη δυναμικότητα που τον διακρίνουν, έχει επιτελέσει σπουδαίο έργο, και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στην Ελληνική Επικράτεια.
Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ
ΧΑΝΙΩΤΑΚΗ- ΜΥΛΩΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ,
Με το συνδυασμό «ΚΡΗΤΗ Η ΖΩΗ ΜΑΣ
Με τον Σταύρο Αρναουτάκη