Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την υποστελέχωση των δομών του Δημόσιου Συστήματος Υγείας έχει αρχίσει και στον νομό, μια συζήτηση που κατά την γνώμη μου, αντί να αποσκοπεί στην βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, οδηγεί στο να φαγωθούμε μεταξύ μας. Βέβαια το θέμα δεν δημιουργήθηκε σήμερα, είναι παλιότερο, οι αιτίες βαθύτερες και ο στόχος γνωστός, παρά τις κατ’ επανάληψη διαψεύσεις.
Είναι επίσης γνωστό ότι η χρεοκοπία της χώρας και η επιβολή των μνημονίων είχε τις επιπτώσεις της και στην υγεία.
– 2.500 γιατροί απολύθηκαν σε μία νύκτα, τα νοσοκομεία λειτούργησαν στην βάση των υπηρετούντων γιατρών και λοιπού προσωπικού και όχι των οργανικών θέσεων (αποχωρήσεις-προσλήψεις ).
– Με μειωμένη την χρηματοδότηση και την δέσμευση από εκείνους που χρεοκόπησαν την χώρα, 5 (πέντε ) αποχωρήσεις για 1 (μία) πρόσληψη.
Αυτή την κατάσταση κληρονόμησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Νοσοκομεία υπό κατάρρευση, με υποχρηματοδότηση, απλήρωτες υπερωρίες κλπ.
Στα τέσσερα χρόνια δεν λύσαμε όλα τα προβλήματα. Βελτιώσαμε όμως τις συνθήκες, κάτι που έγινε παραδεκτό από όλους, και προγραμματίσαμε – προκηρύξαμε μετά την έξοδο από τα μνημόνια, την πρόσληψη 4000 υγειονομικών, μεταξύ των οποίων 950 ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων σε πρώτη φάση. Αυτές οι προσλήψεις “πάγωσαν” από την κυβέρνηση της ΝΔ.
Η ανακίνηση του προβλήματος για τον υγειονομικό χάρτη του νομού δεν είναι σημερινή.
Πριν την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στον νομό, τον Μάρτιο του 2019, είχε δημοσιευθεί μελέτη ομάδας “εμπειρογνωμόνων” από στελέχη της ΝΔ, η οποία προϊδέαζε για τις εξελίξεις στον υγειονομικό χάρτη του νομού.
Ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε τότε να το διαψεύσει, σήμερα δηλώνει ότι δεν μπορούν να λειτουργούν νοσοκομεία σε απόσταση 30 χιλιομέτρων.
Σήμερα επανέρχεται η συζήτηση, όχι μόνο λόγω υποστελέχωσης αλλά και αποδυνάμωσης των ήδη καλυμμένων θέσεων, λόγω αποχωρήσεων και μετακινήσεων γιατρών.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με βάση την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ απαιτείται:
- Αύξηση χρηματοδότησης των δαπανών για τη δημόσια υγεία, δωρεάν και καθολική πρόσβαση για όλο τον πληθυσμό, με στόχο να φθάσουμε σταδιακά τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ σε δαπάνες για την υγεία, από 4,8% που είναι σήμερα στο 7 % της ΕΕ. Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί σημαντική πηγή.
- Αύξηση μισθών ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και κίνητρα για να καλυφθούν τα κενά σε βασικές ειδικότητες και σε κενές θέσεις. Τα χειροκροτήματα αποδείχθηκαν κενά περιεχομένου.
- Αναγνώριση και ένταξη του επαγγέλματος των υγειονομικών στα βαρεά και ανθυγιεινά, ενίσχυση με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό κλπ.
- Σε ότι αφορά τον νομό, θεωρείται δεδομένο ότι η ενίσχυση θα γίνεται στην βάση των αναγκών που θα εξασφαλίζουν την πληρέστερη υγειονομική περίθαλψη των πολιτών.
Η πολιτική της ΝΔ κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.
Αφήνουν τα νοσοκομεία υποστελεχωμένα, να απαξιωθούν για να καταρρεύσουν σαν ώριμα φρούτα. (Ακόμα ψάχνω να βρω τους 40 γιατρούς με τους οποίους «στελεχώθηκαν» τα νοσοκομεία του νομού, όπως ειπώθηκε από κυβερνητικό στέλεχος σε σύσκεψη για το νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, αλλά μάλλον διέφυγε της προσοχής ορισμένων).
Σε ότι αφορά δημοσίευμα ότι ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται στο νομό για να «χαϊδέψει αυτιά», το θεωρώ ανάξιο απάντησης.
Υ.Γ. Δεν υποστηρίζω ότι καλώς έχει η κατάσταση. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.
Η συζήτηση πρέπει να γίνει στην βάση συνεκτίμησης πολλών παραγόντων και με στόχο την παρά πέρα βελτίωση. Είναι μια μεγάλη συζήτηση που πρέπει να γίνει νηφάλια. Η αντιπαράθεση οδηγεί στην απαξίωση και ο λύκος στην «αναμπουμπούλα» χαίρεται.
Μανόλης Θραψανιώτης
Βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ