Για την αφαλάτωση είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον τουριστικό επιχειρηματία του Αγίου Νικολάου κ. Μανώλη Βαρκαράκη, ένα θέμα που σχολιάστηκε αρκετά την περασμένη εβδομάδα.
«Από την μέχρι τώρα εμπειρία μου, το κόστος νερού από αφαλάτωση είναι χαμηλότερο από το κόστος του νερού που μας δίνει η ΔΕΥΑΑΝ του Αγίου Νικολάου. Ακόμα και η ποιότητα του νερού είναι καλύτερη! Να σας επισημάνω επίσης ότι δεν υπάρχει καμιά υψηλή ενεργειακή κατανάλωση, δεν επηρεάζεται αρνητικά το θαλάσσιο περιβάλλον, ούτε υπάρχουν χημικά υπολείμματα. Επίσης, ότι τα μηχανήματα για τα υφάλμυρα νερά, όπως είναι τα δικά μας στον Αλμυρό, είναι πιο προσιτά στην τιμή, λόγω της μειωμένης αλατότητας του νερού που διέρχεται από αυτά. Στον Αλμυρό οι μικροζήμες, η αγωγιμότητα δηλαδή, είναι 12.000, όταν στη θάλασσα είναι τουλάχιστον 50/60 χιλιάδες!».
Ειδική αναφορά κάνει ο κ. Βαρκαράκης για το Ισραήλ, στο οποίο, όπως λέγει, «υπάρχουν εργοστάσια που βγάζουν και αφαλατώνουν καθαρή θάλασσα, όχι σαν κι εμάς, που, αν κάνουμε αφαλάτωση θα είναι από υφάλμυρο νερό. Μάλιστα πριν από ένα χρόνο έφτιαξαν ένα εργοστάσιο που αφαλατώνει 150 εκατομ. κυβικά, όσα 6 Αποσελέμηδες! Επεξεργάζονται ακόμα και το αλμόλοιπα, ένα υποπροϊόν της διαδικασίας αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού για άλλες χρήσεις, όπως παραγωγή χημικών προϊόντων».
ΥΓ: Όπως αναφέρεται, με τα 25,5 εκατομμύρια ευρώ που ξόδεψε το Δημόσιο από το 2004 έως και το 2006 για τη μεταφορά νερού στα άνυδρα νησιά του Αιγαίου, θα μπορούσε να είχαν κατασκευαστεί 15 μονάδες αφαλάτωσης θαλασσινού νερού! Το κόστος μεταφοράς νερού στις Κυκλάδες, πλησιάζει τα 8.21 ευρώ ανά κυβικό μέτρο. Την ίδια ώρα, το κόστος ενός κυβικού μέτρου αφαλατωμένου νερού από τη θάλασσα δεν ξεπερνάει τα 0.8 ευρώ, συνυπολογίζοντας και τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης της μονάδας.
ΛΕΩΝ.Κ.