Η δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται από το Νοέμβριο για το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, αλλά και τα κενά και οι «αρρυθμίες» που εξακολουθούν να υπάρχουν και να παρατηρούνται και σε άλλες κρίσιμες κλινικές -τμήματα του ιδρύματος τέθηκαν και συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, στο προχθεσινό Επιστημονικό Συμβούλιο του ΓΝΑΝ.
Στο Αναισθησιολογικό, η κατάσταση για τον μήνα που ξεκινά σήμερα είναι, όπως περιγράφηκε και στη συνεδρίαση, «ασφυκτική», αφού μετά και την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ αποχώρησε μόνιμα για το Νοσοκομείο της Σητείας η μία αναισθησιολόγος, αφού κατέλαβε μόνιμη θέση που προκηρύχθηκε. Επί του πρακτέου το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου μένει πλέον με έναν μόνιμο αναισθησιολόγο, συν τον έναν αναισθησιολόγο που από πέρυσι συνδράμει με εφημερίες στο ΓΝΑΝ, αλλά ανήκει οργανικά στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας λόγω απόσπασης.
Έτσι, και με δεδομένο ότι η αναισθησιολόγος που αποχωρεί θα συνδράμει με 3 εφημερίες το μήνα Νοέμβριο, οι κενές εφημερίες στο ΓΝΑΝ θα αγγίξουν τις 11. Από αυτές οι 4 εφημερίες δεν θα καλύπτονται ούτε από το Νοσοκομείο Ιεράπετρας, όπου εφημερεύει μόνο μία ανισθησιολόγος.
Έναν περίπου χρόνο πριν, η προκήρυξη από το υπουργείο Υγείας δύο θέσεων αναισθησιολόγων σε βαθμό Διευθυντή για τα Νοσοκομεία Ιεράπετρας και Σητείας, είχε βγάλει «στα κάγκελα» γιατρούς και εργαζομένους του ΓΝΑΝ. Τόνιζαν σε όλους τους τόνους, όπως αναλυτικά είχε δημοσιεύσει η ΑΝΑΤΟΛΗ, ότι αυτό θα επέφερε την πλήρη αποψίλωση του αναισθησιολογικού τμήματος του ΓΝΑΝ και συνεπακόλουθα μεγάλες δυσκολίες σε πολλά ακόμη τμήματα.
Να διασφαλιστούν τα τακτικά χειρουργεία
Συζήτηση μάλιστα έγινε και για το πώς θα μπαίνουν πλέον τα τακτικά χειρουργεία στο ΓΝΑΝ. Θα γίνουν, όπως ειπώθηκε, προσπάθειες και συνεννοήσεις ώστε τουλάχιστον τα τακτικά χειρουργεία να διασφαλιστούν.
«Τα φωνάζαμε όλα αυτά και επισημαίναμε τους κινδύνους πέρυσι τέτοια εποχή ότι το Νοσοκομείο θα έμενε χωρίς αναισθησιολόγους, τώρα βλέπουμε τα απόνερα της διαχείρισης που έγινε από την τότε διοίκηση του Νοσοκομείου, αλλά και τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής που δεν καθιστά ελκυστικό το ΕΣΥ, με τις προκηρύξεις θέσεων γιατρών να συνεχίζουν να βγαίνουν άγονες», δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΓΝΑΝ Γιώργος Μανουσάκης.
Προβλήματα σε Ακτινολογικό, ΤΕΠ, Καρδιολογική, ΜΕΘ
Αγωνία επίσης υπάρχει για το αν θα καλυφθεί το κενό της αποχώρησης της διευθύντριας στο Ακτινολογικό τμήμα του Νοσοκομείου, που μέχρι στιγμής δεν εφημερεύει για 15 μέρες κάθε μήνα λόγω υποστελέχωσης. Μάλιστα με την αποχώρηση της διευθύντριας οι κενές ημέρες ενδέχεται να αυξηθούν σε 23 κάθε μήνα.
Αναμένεται επίσης, όπως ειπώθηκε, να διεκπεραιωθούν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες για να προσληφθεί ως επικουρικός ένας νεφρολόγος που θα συνδράμει στο έργο της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού.
Η Καρδιολογική κλινική παραμένει για 8 μέρες τον μήνα χωρίς εφημερία, ενώ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) συνεχίζουν να υπάρχουν προβλήματα και ελλείψεις, με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα πέρασαν μέρες κατά τις οποίες δεν υπήρχε γιατρός στο ΤΕΠ και η εξέταση των επειγόντων περιστατικών γινόταν από τους ιατρούς των κλινικών του νοσοκομείου (παθολογική, χειρουργική, κλπ.)
Ζήτημα υπάρχει και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΓΝΑΝ, που για 4 ημέρες δεν καλύπτεται και έρχονται για εφημερίες γιατροί από το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ