Με μεγάλες μειώσεις εξελίσσεται η βραχυχρόνια μίσθωση στην Κρήτη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάζει το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ στην ετήσια έκθεση του (2023) για τον τουρισμό και αφορά τα δεδομένα από το 2019 έως και το 2023. Κι αυτό έχει συμβεί όταν διανυκτερεύσεις, που έγιναν μέσω της πλατφόρμας Airbnb σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα την περίοδο 2019-2023 κατέγραψαν αύξηση κατά 34%! Συγκεκριμένα, ενώ το 2019 οι διανυκτερεύσεις -σε επίπεδο καταλυμάτων- ανήλθαν σε 10,9 εκατομ., το 2023 έφτασαν τα 14,6 εκατομ. Δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις διανυκτερεύουν δύο ή περισσότερα άτομα ανά κατάλυμα, σε επίπεδο ατόμων ο αριθμός διανυκτερεύσεων ήταν σημαντικά μεγαλύτερος, αν και δεν διατίθενται ακριβή στοιχεία.
Η πτώση της Κρήτης
Η σημαντική πτώση της Κρήτης κατά 20% τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι μεγάλη ενώ και το 14% που είναι η ποσοστιαία διαφορά ανάμεσα στα έτη 2022-2023 είναι εξαιρετικά μεγάλη. Κι αυτό συμβαίνει όταν στην χώρα καταγράφεται αύξηση σε άλλες περιοχές και περιφέρειες, αλλά μεγάλη μείωση στις παραδοσιακές τουριστικές περιφέρειες. Έτσι η Κρήτη από 1.015.320 το 2019 έφτασε το 2023 να περιοριστεί στις 813.304 διαμονές αλλοδαπών σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Την ίδια περίοδο η πτώση στο Νότιο Αιγαίο έχει φτάσει και το 39%!
Το φαινόμενο που απλώθηκε τα τελευταία χρόνια και στη Μεγαλόνησο, έχει διαμορφώσει ένα νέο τουριστικό τοπίο που παραπέμπει σε εποχές παλαιότερων δεκαετιών, όπου είχαν αναπτυχθεί μεμονωμένες κατοικίες για τον τουρισμό, κυρίως τις δεκαετίες του 1980 και του ‘90. Η σημαντική διαφορά βέβαια από την εποχή εκείνη, ήταν πως η διαχείριση γινόταν από τουριστικά γραφεία, ενώ τώρα γίνεται από πλατφόρμες μέσω του διαδικτύου, ωστόσο υπάρχει η ίδια λογική λειτουργίας.
Όπως ήταν αναμενόμενο η περιφέρεια Αττικής (23%) είχε το μεγαλύτερο μερίδιο στον τομέα αυτό του τουρισμού, αλλά ακολουθεί η περιφέρεια Κρήτης που παρά την μεγάλη μείωση, παρουσιάζει ένα σημαντικό ποσοστό σε επίπεδο χώρας (17%), ενώ οι άλλες παραδοσιακές νησιωτικές περιφέρειες του τουρισμού ακολουθούν. Συγκεκριμένα η Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων (15%), και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (13%). Αξιοσημείωτο πως η Π.Ε. Δωδεκανήσων (5%) είναι πολύ χαμηλά.
Το 78% των διανυκτερεύσεων καταγράφεται στις νησιωτικές Περιφέρειες (Κρήτης, Κυκλάδων και Ιονίων Νήσων) και στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Αττική και Κεντρική Μακεδονία).
Η Μέση Δαπάνη ανά Διανυκτέρευση σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα περίοδο 2019-2023 σημείωσε αύξηση όλους τους μήνες. Ενδεικτικά για τους δύο καλοκαιρινούς μήνες στην αιχμή της σεζόν, τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 34%, από 119 το 2019 σε 159 ευρώ το 2023 και τον Αύγουστο κατά 33%, από 125 το 2019 σε 166 ευρώ το 2023.
Πώς προκύπτουν τα στοιχεία
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως τα στοιχεία για τις αφίξεις, τις διανυκτερεύσεις, τη μέση διάρκεια παραμονής στα καταλύματα σύντομης διαμονής στην Ελλάδα συγκεντρώνονται από την ελληνική στατιστική αρχή που διενεργεί την έρευνα σε καταλύματα σύντομης διαμονής, δηλαδή, για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, σύμφωνα με ένα σχετικό κανονισμό του 2011 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα στοιχεία για τις αφίξεις και τις διανυκτερεύσεις πελατών στα καταλύματα της σύντομης διαμονής της χώρας συγκεντρώνονται από δειγματοληπτική έρευνα που πραγματοποιείται στα καταλύματα αυτά. Συνεπώς, θα πρέπει να παρατηρήσουμε πως δεν αποκλείεται να απέχουν πολύ τα πραγματικά δεδομένα από αυτό που τελικά βλέπουμε και αναλύουμε σε επίπεδο δημοσιότητας, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές πλατφόρμες πλέον και στις τουριστικές περιοχές η διαχείριση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης παρουσιάζει στοιχεία άναρχης ανάπτυξης. Είναι ωστόσο δεδομένο πως και σε τοπικό επίπεδο καταγράφεται μια γενικότερη υστέρηση το τελευταίο έτος με βάση σχόλια και παρατηρήσεις ιδιοκτητών.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ