Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση για προστασία από φυσικά φαινόμενα στην Κρήτη είναι έτοιμη να κατατεθεί για το νησί και αφορά μια φιλόδοξη πρόταση που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον κι έχει την υπογραφή του ανθρώπου και επιστήμονα που έχει συνδέσει το όνομα του με την αντισεισμική προστασία.
Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Πρόληψης Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής δυναμικής τεκτονικής, εφαρμοσμένης γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών, παραβρέθηκε στη συνεδρίαση για το Περιφερειακό Πρόγραμμα Κρήτης και όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους και για το ΕΣΠΑ και τον αντισεισμικό σχεδιασμό για τα σχολεία, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει.
«Το ΕΣΠΑ περιλαμβάνει δράσεις για τη μείωση της διακινδύνευσης από κάθε κίνδυνο, ο οποίος είναι δυνατόν να εκπληρωθεί στο χώρο της περιφέρειας. Έτσι λοιπόν, στα πλαίσια αυτά θα μπορέσουμε να καταθέσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση με συγκεκριμένα βήματα, έναν οδικό χάρτη ο οποίος σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο να συμβάλει στη μείωση της διακινδύνευσης όχι μόνο από σεισμούς αλλά και από πλημμυρικά φαινόμενα, από φαινόμενα κατολισθήσεων, από φαινόμενα εκδήλωσης γεωδυναμικών κυμάτων βαρύτητας. Και από όλα τα φαινόμενα αυτά τα οποία μπορούν να εκδηλωθούν στην Κρήτη. Είναι μια ευκαιρία να μπορέσουμε να αναπτύξουμε δράσεις οι οποίες θα είναι και ουσιαστικές, αλλά και θα έχουν εφαρμογή και πραγματικά θα μειώνουν την διακινδύνευση σε όλους τους τομείς», είπε ο κ. Λέκκας.
Αναφορικά με τις αλλαγές που επιφυλάσσει η κλιματική αλλαγή στο νησί και τα δεδομένα που δημιουργούνται ο κ. Λέκκας παραδέχθηκε πως έχουμε πολλά στοιχεία της κλιματικής αλλαγής, «άρα νέα δεδομένα κι έχουμε δει φαινόμενα στην Κρήτη, τα οποία έπληξαν τοπικές κοινωνίες με καταστροφές μεγάλες και σημαντικές, άρα θα πρέπει να επιθυμούμε αύξηση των κονδυλίων για την πολιτική προστασία».
Ο ίδιος αναγνώρισε την πίεση των τοπικών κοινωνιών για την στήριξη έργων απέναντι στην κλιματική αλλαγή και χαρακτήρισε εύλογη την πίεση που ασκείται, αλλά παράλληλα υπενθύμισε πως η Κρήτη έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα που προέκυψαν από τα φυσικά φαινόμενα.
«Υπάρχει πάντα μια εύλογη απαίτηση των τοπικών κοινωνιών, αλλά βέβαια θα πρέπει να δούμε και τις υπόλοιπες ανάγκες οι οποίες υφίστανται στους τομείς της υγείας, τους τομείς της παιδείας και άλλα». Ο καθηγητής επεσήμανε πως «θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι «εδώ στην Κρήτη έχουμε να κάνουμε με το χοτ σποτ της κλιματικής κρίσης» όχι μόνο στον ελληνικό χώρο αλλά και στον ευρύτερο μεσογειακό και ευρωπαϊκό χώρο.
«Η Κρήτη είναι μια περιοχή που θέλει ιδιαίτερη προσέγγιση λόγω και της γεωγραφικής θέσης, αλλά και της φυσικό – γεωγραφικής θέσης που βρίσκεται. Συνεπώς πρέπει να δούμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα τα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης. Αυτά περιλαμβάνουν ξηρασίες, έλλειψη υδάτινων πόρων, που έχουμε και φέτος εδώ στην Κρήτη, έντονα καιρικά φαινόμενα, φαινόμενα πλημμυρικά και σεισμικά αλλά και δυναμικά κύματα βαρύτητας, κατολισθητικά φαινόμενα. Δηλαδή η Κρήτη ουσιαστικά έχει διαμορφωθεί από όλα αυτά τα φαινόμενα, τα οποία την έχουν καταστήσει και μοναδική στον κόσμο, αλλά αυτή τη στιγμή αυτά τα φαινόμενα ενισχύονται λόγω της κλιματικής κρίσης, κι αυτό είναι σημαντικό», δήλωσε.
Ο κ. Λέκκας πιστεύει πως πρέπει να υπάρχει ανάλυση και εκτίμηση κινδύνων σε μια περίοδο που συνολικά και για όλους τους κινδύνους σε όλη την Κρήτη, θα πρέπει να υπάρξει χαρτογράφηση και εκτίμηση. «Στη συνέχεια να δούμε πού έχουμε πρόβλημα, δηλαδή να κάνουμε αναλύσεις, εκτιμήσεις τρωτότητας των συστημάτων όλων των συστημάτων από τα υπόγεια νερά μέχρι τις δομές και υποδομές, να υπολογίσουμε τη διακινδύνευση δηλαδή και τι προβλέπουμε να συμβεί με βάση αυτά τα θέματα και στη συνέχεια να αναπτύξουμε δράσεις προσαρμογής έτσι ώστε να μετριάσουμε όλα αυτά τα φαινόμενα», εξήγησε ο καθηγητής φυσικών καταστροφών.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ