Μεγάλη ήταν η έκπληξή μου, στη διάρκεια της πεζοπορίας του Ορειβατικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου, όταν αντίκρισα μία άγνωστη σε μένα, μισοερειπωμένη εκκλησία, στον κάμπο μεταξύ Πρίνας και Μεσελέρων.
Η εντυπωσιακή αυτή ερειπωμένη εκκλησία, ό,τι έχει απομείνει, βρίσκεται 300 μέτρα μακριά από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, με το Κρυφό Σκολειό. Ο ναός είναι χωρίς οροφή και ήταν τοιχογραφημένος, με εμφανή και σήμερα τα σημάδια.
Αναζητήσαμε πληροφορίες από το λαογράφο Μιχάλη Γεροντή και μας ενημέρωσε:
«Η εκκλησία που είδες είναι του Αγίου Ιωάννη, βρίσκεται στη θέση «Κάτω Πρίνα». Ανήκει στην ενορία Μεσελέρων. Ο ναός, όπως δείχνει η τεχνική του κτιρίου, κτίστηκε στα Βενετικά χρόνια, δηλαδή μετά το 1211, αλλά μάλλον πριν τα 1363 που εγκαθίσταται στην Πρίνα η αρχοντική οικογένεια των Modatso (Μοδάτσοι). Δεν αποκλείεται όμως να είναι πολύ παλαιότερος ναός και να κτίζεται στην Α’ Βυζαντινή περίοδο και να καταστράφηκε από τους Άραβες Σαρακηνούς, μεταξύ 824-961 μ.Χ.
»Το κτίριο του ναού, όπως σώζεται σήμερα, μαρτυρεί βίαιη καταστροφή. Αλλά μπορεί και να επήλθε κατόπιν σφοδρότατου σεισμού ή μεγάλης πλημμύρας, καθόσον τα εδάφη εδώ στον ναό είναι άκρως ασταθή. Ίσως και να καταστράφηκε από τους κατακτητές Οθωμανούς, μετά το 1670 μ.Χ., που κυριάρχησαν στην Κρήτη. Το κτίριο είναι αρκετά ισχυρό με ασβεστοκονίαμα και με μεγάλους λίθους στις βάσεις των τοίχων.
»Ο ναός ευρίσκεται σε μικρό ύψωμα με την είσοδό του στο δυτικό μέρος. Ο τοίχος που σώζεται όρθιος είναι ο μισός. Οι διαστάσεις του ναού είναι αναλόγως μεγάλες, σε σχέση με την εποχή που κατασκευάστηκε ο ναός. Το μήκος υπολογίζω ότι είναι γύρω στα 13 μέτρα, με πλάτος γύρω στα 4 μέτρα. Ήταν δηλαδή ένας στενόμακρος ναός. Φαίνεται να είναι μια Βασιλική άνευ τρούλου. Μία εικόνα που βρέθηκε στις αρχές του 20ού αι. στα ερείπια του ναού, μεταφέρθηκε και φυλάσσεται στην Κοινότητα Μεσελέρων» είναι οι πολύτιμες πληροφορίες που μας έδωσε ο Μιχάλης Γεροντής.
Καλό θα ήταν να υπάρξει μία παρέμβαση της αρμόδιας Υπηρεσίας, ώστε να σωθεί ό,τι έχει απομείνει.
ΛΕΩΝ.Κ.