Με αφορμή την διοργάνωση της Γιορτής Τουρισμού αλλά και την ανάρτηση του Αντιδημάρχου Πολιτισμού – Τουρισμού Μανούσου Πεδιαδίτη, σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, που αφορά την εκδήλωση της Παρασκευής στη λίμνη, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Χάρης Αλεξάκης, μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Δεν είχα σκοπό να σχολιάσω τη φετινή γιορτή που έκανε ο Δήμος Αγίου Νικολάου για να εορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, μέχρι που είδα τη δημόσια ανάρτηση του αντιδημάρχου. Για ακόμη μία φορά, η πραγματικότητα διαστρεβλώνεται, προβάλλοντας μια εικόνα «επιτυχίας», που απέχει όμως πολύ από την αλήθεια.
Το έχω πει πολλές φορές: η αντιδημαρχία Πολιτισμού και Τουρισμού ακολουθεί πιστά, από την αρχή της δημοτικής περιόδου, ως αρχή της την υποβάθμιση όσων έχουν γίνει ως σήμερα στο Δήμο. Με σκοπό να «χαμηλώσει τον πήχη» που είναι υποχρεωμένη να υπερπηδήσει, με βάση τα όσα είχε διακηρύξει προεκλογικά και υποσχεθεί στους δημότες.
Δυστυχώς, εκείνοι που διοικούν σήμερα το Δήμο κάνουν ό,τι μπορούν για να το πετύχουν. Μέρα τη μέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, μήνα με το μήνα, αποκαλύπτεται το έλλειμμα και η ανικανότητα, να ανταποκριθούν στις προσδοκίες του κόσμου, στα βασικά, τα στοιχειώδη. Είναι εκπληκτικό το γεγονός, ότι δεν είναι ικανοί ούτε στην αντιγραφή των καθιερωμένων διοργανώσεων, με τις οποίες βάλαμε το Δήμο μας στον πολιτιστικό χάρτη της Κρήτης και πολύ πέρα απ’ αυτήν. Με εξωστρέφεια, μαζική συμμετοχή, συστηματική δουλειά, συλλογική προσπάθεια και άριστο προγραμματισμό, καταφέραμε την τεράστια προβολή του τόπου μας. Ήταν εκδηλώσεις πρότυπα- τις οποίες αντέγραψαν στη συνέχεια σε άλλους δήμους της Κρήτης.
Η φετινή γιορτή τουρισμού, στη λίμνη, ήταν ένα απλοϊκό υποκατάστατο όλων όσων έχουν προηγηθεί. Ήταν η επιστροφή στο μακρύ παρελθόν, όπως γιόρταζε ο Δήμος την Ημέρα Τουρισμού τη δεκαετία του 1990! Δεν ήταν απλά απογοητευτική, ήταν, κατά ομολογία εκείνων που βρέθηκαν εκεί και είχαν γνώση για να μπορέσουν να κάνουν και τη σύγκριση, δείγμα προχειρότητας και αδιαφορίας.
Η Γιορτή Τουρισμού είχε καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως μία από τις πιο επιτυχημένες εκδηλώσεις παραδοσιακής γαστρονομίας. Μάλιστα ο Δήμος και ο ΠΑΟΔΑΝ είχαν αποσπάσει την πανελλήνια αναγνώριση, με τα έπαθλα «Tourism Awards» που είχαν κερδίσει στον αντίστοιχο διαγωνισμό. Η Γιορτή Τουρισμού είχε καταφέρει να αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο την κορυφαία γαστρονομική παράδοση της Κρήτης, προβάλλοντας τα τοπικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας που παράγει η κρητική γη και τους ανθρώπους – παραγωγούς, τυποποιητές και μεταποιητές, που καλλιεργούν και παράγουν συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τοπικής οικοτεχνίας, βιοτεχνίας και βιομηχανίας και, τελικά, στην ανάπτυξη της τοπικής μας οικονομίας.
Η μεγάλη αυτή Γιορτή Τουρισμού, που αξίζει να έχει ο πρωτοπόρος στον τουριστικό τομέα Άγιος Νικόλαος, είχε διασυνδέσει τη γαστρονομία με τον εκπαιδευτικό τομέα, με μύηση των νέων μας προς τις σωστές διατροφικές συνήθειες βασισμένες στην τοπική μας παράδοση και προϊόντα που παράγουμε.
Είχε προσελκύσει και ενεργοποιήσει τις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και εστιατόρια του τόπου, που συνεργάζονταν και συμμετείχαν αναπτύσσοντας ευγενή άμιλλα μεταξύ τους για τον καλύτερο γευστικά και ως παρουσία πάγκο της εκδήλωσης. Είχε φέρει δραστήριους παραγωγούς τοπικών προϊόντων που παρουσίαζαν τα προϊόντα τους προτείνοντας και τρόπους παρασκευής γευστικών πιάτων σε συνεργασία με κορυφαίους σεφ, πανελληνίως αναγνωρισμένους. Ήταν ένα πανηγύρι εκλεκτών γεύσεων, αρωμάτων και χρωμάτων, που προσήλκυε χιλιάδες επισκέπτες, ημεδαπούς και αλλοδαπούς τουρίστες, χαρίζοντας μια γνήσια εμπειρία πολιτισμού, μέσα από αξέχαστες γευστικές εμπειρίες και παρασκευές και προϊόντα, που αναζητούσαν στη συνέχεια να πάρουν στις πατρίδες τους.
Φέτος, όμως, τί είδαμε; Μια εκδήλωση πρόχειρη, σαφώς ελλειμματική τόσο σε ποιότητα, οργάνωση, ποικιλία, πλούτο, συμμετοχή, η οποία μεταφέρθηκε σε ένα πολύ περιορισμένο χώρο, σε σύγκριση με τον τεράστιο χώρο που κάλυπτε στο παρελθόν στην περιοχή της Κιτροπλατείας και της Ακτής Θεμιστοκλέους. Κανένα πραγματικό ενδιαφέρον για την προώθηση της γνήσιας κρητικής κουλτούρας ή της γαστρονομικής παράδοσης που μας ξεχωρίζει. Όλα στήθηκαν στο πόδι, την τελευταία στιγμή, με προχειρότητα. Η κάλυψη της εκδήλωσης με τη γνωστή μουσικοχορευτική συνταγή, για να σωθούν τα προσχήματα. Ευτυχώς που υπάρχει η Σχολή Γιαννίκου Ταμιωλάκη, που σπεύδει πρόθυμα όποτε της ζητηθεί. Έτσι ήλθε το Σάββατο να καλύψει τα οργανωτικά ελλείμματα των υπευθύνων και τους αξίζουν οι ευχαριστίες μας όπως και προς τους παραγωγούς που συμμετείχαν, σώζοντας τα προσχήματα και τα ελλείμματα του διοργανωτή Δήμου.
Τί συνέβη, λοιπόν; Αντί για πρόοδο και εξέλιξη, βλέπουμε μια επιστροφή στα κλισέ, στα ελάχιστα, που αποκάλυψε τη βαριεστημάρα και τη ρουτινιάρικη αντίληψη με την οποία διαχειρίζεται ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τους τομείς Πολιτισμού και Τουρισμού.
Και αντί να παραδεχθεί την αδυναμία και τις παραλείψεις, που τον υποχρέωσαν στη μη διοργάνωση εκδήλωσης ανάλογης εκείνων που διοργανώνονταν στην Κιτροπλατεία, από την προηγούμενη διοίκηση του ΠΑΟΔΑΝ με τη στήριξη του Δήμου, πλήθους επιχειρήσεων, παραγωγών, δημιουργών της γαστρονομίας, εθελοντών και φυσικά μεγάλου πλήθους κόσμου, ο κ. Πεδιαδίτης υπερηφανεύεται στα «σόσιαλ μίντια» για το κατόρθωμά του!
Αντί να ζητήσει συγνώμη που αυτοδιαψεύστηκε, αφού δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις διοργάνωσης μια Γιορτής Τουρισμού αντάξιας της πρωτοπορίας του Αγίου Νικολάου στην τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης.
Και ακόμη χειρότερα, αυτές οι αποτυχίες βαφτίζονται «επιτυχίες», με την τοπική ηγεσία του Δήμου να κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα. Όταν όλοι οι υπόλοιποι είδαν και έκριναν το αποτέλεσμα. Η Γιορτή Τουρισμού που κάποτε ήταν πηγή υπερηφάνειας για τον τόπο μας, φέτος αφήνει ως αίσθηση την υποβάθμιση, το κενό και πολλά ερωτήματα.
Πόσο ακόμα θα αφήνουμε την προχειρότητα να ορίζει τη δημόσια εικόνα μας; Πότε η δημοτική αρχή θα ασχοληθεί με την ουσία και όχι με τη φροντίδα της δικής της εικόνας στα σόσιαλ μίντια; Πότε θα καταλάβουν όσοι ορίζουν με τις αποφάσεις και τη δουλειά που τους ανέθεσε ο δημότης, ότι ο πήχης έχει πέσει τόσο, που δεν έχει παρακάτω. Δεν βλέπουν ότι ο κατήφορος δεν έχει σταματημό;»
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ