«Τα πάντα στον κόσµο που ζούµε “φωνάζουν” για µια πραγµατικά προοδευτική απάντηση, µια σύγχρονη σοσιαλδηµοκρατική πολιτική και µια αποτελεσµατική διακυβέρνηση, στις 21 Μαΐου καλούμε τους πολίτες να πάρουν μια απόφαση αλλαγής για να οικοδομήσουμε μαζί τη χώρα που αξίζουμε», δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στο νομό Λασιθίου Μανόλης Κλώντζας.
Αναφέρεται στις βασικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τα μεγάλα ζητήματα του Λασιθίου και της χώρας, ενώ σημειώνει πως η θέση του κόμματος «είναι καθαρή ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας Ζητάμε ισχυρή εντολή για να αλλάξουν τα πράγματα», με το δίλημμα των εκλογών να είναι «αν η χώρα αλλάξει ριζικά ή αν θα έχουμε μια από τα ίδια».
Αναλυτικά η συνέντευξη:
ΑΝΑΤΟΛΗ: Ποιά είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον τόπο μας, μεταξύ άλλων ΒΟΑΚ, Υγεία, Παιδεία, Τουρισμό, Αγροτικό Τομέα; Αλλά και πανελλαδικά, όπως ακρίβεια, πληθωρισμό;
Μ.Κ.: Σχετικά με τον ΒΟΑΚ θα πρέπει να υπάρξει ολοκλήρωση των επόμενων τμημάτων από το Καλό Χωριό μέχρι τη Σητεία, να υπάρξει οδική σύνδεση με το νέο αεροδρόμιο Καστελλίου και με το Οροπέδιο Λασιθίου και παράλληλη προώθηση των διαδικασιών για βελτίωση των οδικών υποδομών το νότιου άξονα του νομού.
Για το ΕΣΥ του μέλλοντος ο σχεδιασμός μας απαιτεί 8 μεγάλες αλλαγές.
1η: Ανάπτυξη του τομέα της Δημόσιας Υγείας, ως ολοκληρωμένη δημόσια υπηρεσία, με ισχυρές δομές σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.
2η: Ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία.
3η: Σύγχρονα και λειτουργικά Δημόσια Νοσοκομεία με αξιοκρατική επιλογή Διοικητών, ολοκληρωμένους προϋπολογισμούς και αυτονομία στην λήψη λειτουργικών αποφάσεων και ολοήμερη λειτουργία, ιδίως στον χειρουργικό τομέα και στις επεμβατικές μονάδες κάθε ειδικότητας με τις ανάλογες αμοιβές βέβαια στο προσωπικό.
4η: Δημιουργία Σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός Νοσηλευτικών ιδρυμάτων όπως Κέντρα Χρόνιων Παθήσεων, Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας και Δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης.
5η: Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ με κάλυψη των πραγματικών κενών του ΕΣΥ με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, νέα σύγχρονα οργανογράμματα, αναθεώρηση του συστήματος αμοιβών και αύξηση τους, ώστε να αμείβεται σωστά η προσπάθεια των υγειονομικών αλλά και να προσελκύεται προσωπικό υψηλών προδιαγραφών και προσόντων, ένταξη των υγειονομικών του ΕΣΥ στα βαρέα-ανθυγιεινά και παροχή κινήτρων για ειδικότητες στις οποίες υπάρχουν ελλείψεις, λύση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι γιατροί.
6η: Ειδικό σχεδιασμό για τα Νησιά.
7η: Λειτουργία ανεξάρτητου μηχανισμού αξιολόγησης, για τον έλεγχο ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.
8η: Ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας και δραστική μείωση του ποσοστού συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων, για τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους άνεργους, που πλήττει ιδιαίτερα η ακρίβεια.
– Για την Παιδεία οι προτάσεις μας έχουν ως εξής: Αύξηση της δημόσιας δαπάνης (για την Παιδεία) ώστε να φτάσει σταδιακά στη μέση δαπάνη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενίσχυση της ποιότητας στην εκπαίδευση. Με εκσυγχρονισμό του περιεχομένου της και εφαρμογή των 16 δεικτών ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ολόπλευρη στήριξη της Ειδικής Αγωγής και των δομών της ως πρώτο στάδιο για το σχολείο συμπεριληπτικής εκπαίδευσης για όλους τους μαθητές και μαθήτριες. Προτεραιότητα στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και στη Δια βίου μάθηση, με σύνδεση με τις σύγχρονες ανάγκες της παραγωγής. Ασφαλές σχολικό περιβάλλον και υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στα σχολεία. Καθιέρωση Εθνικού Απολυτηρίου κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ώστε και να απαλλαγεί σταδιακά η ελληνική οικογένεια από την επιβάρυνση των φροντιστηρίων. Εξωστρεφή Πανεπιστήμια με σύνδεση με την παραγωγή και την τοπική ανάπτυξη, με χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας. Οικονομική στήριξη των εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αλλά και αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των συντελεστών, που το διαμορφώνουν.
– Η στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και των ανθρώπων της αποτελεί προτεραιότητά μας και οι βασικές προτάσεις μας είναι: Μηδενισμός του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για την περίοδο της κρίσης. Στήριξη ενεργειακών κοινοτήτων μεταξύ αγροτών για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ με προτεραιότητα οργανισμούς άρδευσης, ομάδες παραγωγών, νησιωτικές και ορεινές περιοχές. Καθιέρωση του αφορολόγητου και ακατάσχετου των επιδοτήσεων, αποζημιώσεων και ενισχύσεων των αγροτών και κτηνοτρόφων. Επικαιροποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, για κάλυψη καταστροφών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Επιτάχυνση των επενδύσεων από τα προγράμματα της νέας ΚΑΠ. Πρόνοια για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και στέγασης των ξένων εργατών γης. Αύξηση των ποσών του Ταμείου Ανάκαμψης που διατίθενται στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της αγροτικής παραγωγης και την αναδιάρθρωση καλλιεργειών χαμηλής απόδοσης. Δημιουργία Γεωργικών Σχολών, μετά το Λύκειο, για την σύγχρονη εκπαίδευση των αγροτών. Κίνητρα για την απασχόληση νέων ανθρώπων στην πρωτογενή παραγωγή. Με μείωση της φορολογίας τους και δωρεάν παραχώρηση δημόσιας γης. Και διασύνδεση του τουρισμού με την αγροτική παραγωγή.
Να επισημάνω πως ο πληθωρισμός καλπάζει, οι κυβερνητικές επιλογές αποδεικνύονται ατελέσφορες και ανεπαρκείς, η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών μειώνεται συνεχώς και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, υπονομεύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.
Οι προτάσεις είναι σε γενικές γραμμές:
Α) Αξιοποίηση των πόρων του Προϋπολογισμού με στοχευμένη στήριξη των νοικοκυριών και όχι προσωρινά επιδόματα που εξανεμίζονται. Ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και της διασυνδεσιμότητας του δικτύου. Έκτακτη φορολόγηση των προκλητικών υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών και των τραπεζών.
Β) Ειδικότερα 1ον. Μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και καύσιμα αλλά και την πρόνοια να παραμείνουν στον υπερμειωμένο συντελεστή τα βρεφικά είδη όπως το βρεφικό γάλα και οι πάνες 2ον Πλαφόν στη λιανική αγορά ενέργειας. 3ον. Στήριξη-και ενίσχυση- της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της ΡΑΕ καθώς και των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς, ώστε να αντιμετωπισθούν οι ολιγοπωλιακές πρακτικές και η αισχροκέρδεια στην αγορά. 4ον. Ενεργειακή δημοκρατία για την απεξάρτηση από τα ολιγοπώλια. 5ον. Στήριξη χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων 6ον. Δημιουργία κοινωνικής κατοικίας-ενίσχυση της φοιτητικής στέγης. 7ον. Προστασία της Α’ κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών.
ΑΝΑΤΟΛΗ: Προσφάτως ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε το δημογραφικό ως το μεγαλύτερο εθνικό θέμα. Ποιά είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ;
Μ.Κ.:Η δηµογραφική γήρανση είναι η κρισιµότερη, ίσως, πρόκληση που αντιµετωπίζουµε. Για να µη γίνουµε µια κοινωνία χωρίς νέους, απαιτείται µια συγκροτηµένη πολιτική και γι’ αυτό προτείνουμε: Δημιουργία δεξαμενής 150.000 κατοικιών, με κατασκευή νέων με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες παλαιών για ανακαινίσεις. Αυτές θα διατεθούν με χαμηλό ενοίκιο και κοινωνικά κριτήρια, σε νέους. Προσλήψεις 50.000 νέων ανέργων στον ιδιωτικό τομέα, με πρόγραμμα 4ετούς επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών. Σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Φορολογικά κίνητρα σε νέους που ξεκινούν επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα. Κατασκευή νέων ποιοτικών φοιτητικών εστιών. Επαναφορά της έκπτωσης φόρου για παιδιά που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους. Κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών ή κέντρων δημιουργικής απασχόλησης. Χορήγηση επιπλέον μηνιαίου επιδόματος 200 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται, ως την ηλικία των 3 ετών βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.
ΑΝΑΤΟΛΗ: Σε μια ενδεχόμενη μετεκλογική ανάγκη για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, ποιά θα είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ; Τί θα πράξετε δηλαδή αν είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ και σας ζητηθεί π.χ. μετά τις δεύτερες εκλογές να συμμετέχετε και τι αντίστοιχα εάν σας το ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Έχετε κόκκινη γραμμή για συμμετοχή σε μια τέτοια κυβέρνηση;
Μ.Κ.:Η θέση μας είναι καθαρή, «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας». Ζητάμε ισχυρή εντολή για να αλλάξουν τα πράγματα. Να γίνει σαφές ότι το ζητούμενο δεν είναι να υπάρχει κυβέρνηση μετά τις εκλογές αλλά ποια κυβέρνηση θα είναι και τι κατεύθυνση θα έχει. Το δίλημμα των εκλογών, είναι αν η χώρα αλλάξει ριζικά ή αν θα έχουμε μια από τα ίδια. Δεν υπάρχει κίνδυνος ακυβερνησίας αλλά κίνδυνος στασιμότητας και θεσμικής και κοινωνικής παρακμής.
ΑΝΑΤΟΛΗ: Γιατί να δώσουν οι ψηφοφόροι ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ; Τί θα λέγατε στους πολίτες για να σας ψηφίσουν;
Μ.Κ.:Στη νέα παγκόσμια και ευρωπαϊκή πραγματικότητα, η Ελλάδα καλείται να δώσει τις δικές της απαντήσεις µε το κεκτημένο του ισότιµου µέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης αλλά και µε τις ιδιαιτερότητες και τις αδυναμίες της, με την δική της ταυτότητα. Άρρηκτα δεµένες µε την ταυτότητά µας είναι διαχρονικές αξίες τις οποίες δεν πρέπει να ξεχνάµε ποτέ: Αξιοπρέπεια, Αλληλεγγύη, Ισότητα, Δικαιοσύνη, Αξιοκρατία, Διαφάνεια, Ανθρώπινα και Κοινωνικά δικαιώµατα, προσήλωση στη Δηµοκρατία, Λογοδοσία.Τα πάντα στον κόσµο που ζούµε, και ακόµη περισσότερο αυτόν στον οποίο πρόκειται να ζήσουν τα παιδιά µας και η Νέα Γενιά, «φωνάζουν» για µια πραγµατικά προοδευτική απάντηση. Με λίγα λόγια, µια σύγχρονη σοσιαλδηµοκρατική πολιτική και µια αποτελεσµατική διακυβέρνηση. Στις 21 Μαΐου καλούμε τους πολίτες να πάρουν μια απόφαση αλλαγής για να οικοδομήσουμε μαζί τη χώρα που αξίζουμε, δίνουμε καθημερινό αγώνα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για να αγκαλιάσουμε τις αγωνίες των πολιτών και να κάνουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ το σπίτι κάθε δημοκράτη και προοδευτικού Έλληνα.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ