«Αξέχαστες στιγμές και μεγάλες συγκινήσεις υπόσχεται το Λασίθι των εξωτικών παραλιών, των ιδιαίτερων χωριών και των ωραίων ανθρώπων», αναφέρει η «Καθημερινή» και προσθέτει: Το Λασίθι συμπυκνώνει την παράδοση αιώνων, αλλά και την τουριστική ανάπτυξη, που συντελέστηκε στο νησί τα τελευταία 50 χρόνια. Διαθέτει απίστευτη ποικιλομορφία, ορεινούς όγκους με σπάνια χλωρίδα, τροπικές παραλίες, παραδοσιακά χωριά, πολυτελή τουριστικά θέρετρα -από τα πρώτα της Ελλάδας- μύθους, θρύλους, απλότητα, χλιδή και πολύ ωραίους ανθρώπους.
* Στο άρθρο γίνεται αναφορά στα χωριά του Οροπεδίου, στην Ελούντα και στη Σπιναλόγκα, στις παραλίες της Σητείας, αλλά και στην ίδια τη Σητεία, καθώς και στον Άγιο Νικόλαο. Για το Οροπέδιο Καθαρού αναφέρεται: «Όσοι αγαπάτε την κρητική χλωρίδα αξίζει να κάνετε έναν περίπατο στο Οροπέδιο Καθαρού, το πετράδι του στέμματος των πανέμορφων Λασιθιώτικων Βουνών».
* Θα ήθελα να σταθώ σε ό,τι αναφέρεται για τις πολλές σκάλες του Αγίου Νικολάου: «Οι δεκάδες σκάλες του Αγίου Νικολάου αποτελούν κομμάτι της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του. Ανεβοκατεβείτε τες για να ανακαλύψετε τις διαφορετικές συνοικίες της πόλης».
Πράγματι οι σκάλες του Αγίου Νικολάου είναι ένα χαρακτηριστικό της πόλης μας που θα μπορούσε και πρέπει να αξιοποιηθεί. Βέβαια αρχικά απαιτείται ο ευπρεπισμός τους και… ας μην αρχίσουμε πάλι με τις μελέτες και τις εγκρίσεις. Η περιποίηση μπορεί να είναι ένας καθαρισμός, ένα βάψιμο, λίγα λουλούδια και κάποια κάγκελα.
Το επόμενο βήμα θα είναι η προτροπή στους επισκέπτες μας -αλλά και σ’ εμάς που ζούμε εδώ- να ανακαλύψουμε αυτές τις σκάλες. Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε και ένα προγραμματάκι στο κινητό (app), που θα καθοδηγεί τις διαδρομές-σκάλες.
Πολλά τέλος πάντων θα μπορούσαν να γίνουν, φαντασία και όραμα χρειάζεται μόνο. Ας μην ξεχνάμε ακόμα ότι ανεβοκατεβαίνοντας τις σκάλες κάνουμε καλό και στο σώμα μας… μια τέλεια προπόνηση!
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ