Το πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που προτείνει η αντιδημαρχία Πολιτισμού – Τουρισμού θα εισαχθεί προς συζήτηση και έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου, την Τετάρτη 30 Απριλίου, με σκοπό την έγκριση των δαπανών που σκοπεύει η δημοτική αρχή να διαθέσει για την υλοποίησή τους και έχει γίνει σχετική πρόβλεψη στον Προϋπολογισμό του Δήμου.
Ήδη σε σχετικό ρεπορτάζ της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού, δόθηκε το γενικό περίγραμμα των εκδηλώσεων με αναφορές και σε ονόματα καλλιτεχνών και καλλιτεχνικών σχημάτων που στοχεύει να προσκαλέσει ο Δήμος σε συνεργασία με τη ΔΑΕΑΝ για να εμπλουτίσουν το φετινό, θερινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων αυτών. Στην εισήγηση δεν γίνεται αναφορά σε ονόματα, παρά σε εκδηλώσεις με προσδιορισμό του μήνα μέσα στον οποίο προτείνονται να πραγματοποιηθούν.
Ως εκδηλώσεις που για πρώτη φορά σκοπεύει να διοργανώσει ο Δήμος, βλέπουμε, μεταξύ άλλων τη Συναυλία στη λίμνη, που στην Επιτροπή Πολιτισμού συζητήθηκε αρκετά, μιας και η σκέψη είναι η εκδήλωση να γίνει σε πλωτή εξέδρα με την πρόσκληση διακεκριμένου καλλιτέχνη ή καλλιτεχνικού σχήματος, δεδομένου ότι για τη δημοτική αρχή, όπως άφησε ο αντιδήμαρχος να εννοηθεί, η εκδήλωση αυτή θα είναι ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός, που θα καθιερωθεί σε ετήσια βάση και θα έχει και σημαντικό κόστος.
Επισημάναμε επίσης ότι στις προτεινόμενες φετινές εκδηλώσεις «επιστρέφει» ύστερα από πολλά χρόνια το «Τριήμερο Λόγου και Τέχνης» – που υπήρξε χρόνιο αίτημα – μιας και η διοργάνωση αυτή είχε αμιγή πνευματικό χαρακτήρα και πρόβαλε την πνευματική παραγωγή ανθρώπων που ασχολούνται με τη λογοτεχνία και την ποίηση – το Λόγο. Έχει εξαιρετική σημασία μια τέτοια διοργάνωση σε εποχές που κυριαρχεί πλέον ο πολιτισμός της εικόνας και εκείνης ακόμη, παραποιημένης από τον εισβάλλοντα «πολιτισμό» της εικονικής πραγματικότητας και της τεχνητής νοημοσύνης ακόμη και στην παραγωγή και… λόγου και τέχνης!
Οι προτεινόμενες εκδηλώσεις
Σύμφωνα με την εισήγηση που θα κάνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Μανούσος Πεδιαδίτης, στο φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνονται οι εξής εκδηλώσεις.
Κυνήγι παιδικού θησαυρού (Απρίλιος-Μάιος).
Τον Ιούνιο: Δράσεις Περιβάλλοντος, Συναυλία Παιδικής & Μικτής Χορωδίας Δήμου, Εβδομάδα Κρητικής Παράδοσης στον Άγιο Νικόλαο, στη Νεάπολη και σε άλλες Κοινότητες, 14ο Παιδικό Φεστιβάλ, Συναυλία Φιλαρμονικής Δήμου Αγίου Νικολάου.
Τον Ιούλιο: «Elounda Boat» – Εκδήλωση με καραβάκια στον Κόρφο Ελούντας, Συναυλία στη λίμνη, Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών Δήμου Αγίου Νικολάου (πλαζ ΕΟΤ), Φεστιβάλ Νεολαίας, Μπυροβραδιά στη Νεάπολη, Φεστιβάλ Κρηνών, «Summer School» Επιχειρηματικότητας, Σχολείο Παράδοσης (Ιούνιος-Ιούλιος), Η Τέχνη του Ρυθμού στην Εκπαίδευση (Ιούνιος-Ιούλιος). Μια Νύχτα στο Μουσείο (Ιούλιος-Σεπτέμβριος).
Τον Αύγουστο: Φεστιβάλ Πλατείας στη Νεάπολη, Συναυλία στη Μίλατο, Συναυλία Δημοτικής Φιλαρμονικής Νεάπολης, Δεκαπενταύγουστος στη Νεάπολη.
Το Σεπτέμβριο: Γιορτή Τουρισμού, Μαγειρέματα του Δρόμου.
Τον Οκτώβριο-Νοέμβριο: Τριήμερο Λόγου και Τέχνης.
Επίσης προτείνεται, για όλο το χρόνο λειτουργία «Ανοιχτού Πανεπιστημίου».
Το Δεκέμβριο, Εκδηλώσεις αφιερωμένες στον πολιούχο Αγίου Νικολάου και οι Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις σε Άγιο Νικόλαο και Νεάπολη.
Το Μάρτιο (2026), προτείνεται η διοργάνωση του Καρναβαλιού της Λίμνης και άλλες καρναβαλικές εκδηλώσεις σε Άγιο Νικόλαο και Νεάπολη.
Τον Απρίλιο (2026) οι Πασχαλινές εκδηλώσεις στον Άγιο Νικόλαο και Νεάπολη, αντίστοιχα.
Επίσης θα ζητηθεί έγκριση δαπανών για τις καθιερωμένες εθνικές εορτές και επετείους καθώς και για έκτακτες κοινωνικές εκδηλώσεις σε Άγιο Νικόλαο και Νεάπολη.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ