Έντονα προβληματισμένος εμφανίστηκε με δηλώσεις του στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο πρόεδρος του Αγροτικού – Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Κριτσάς Νίκος Αφορδακός, για την εξέλιξη της ερχόμενης ελαιοκομικής περιόδου και την παραγωγή ελαιολάδου που θα παραχθεί στην περιοχή μας, λόγω των «στρεσογόνων» καιρικών συνθηκών, για τις ελαιοκαλλιέργειες.
«Ιδιαίτερα οι ξηρικές ελιές έχουν υποστεί λόγω ανομβρίας μεγάλη ζημιά, η οποία θεωρώ ότι μπορεί να μην είναι αναστρέψιμη πλέον για πολλά ελαιόδεντρα! Οι ελαιοκαλλιεργητές διατηρούν ακόμη λίγες ελπίδες, ότι αν βρέξει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, μπορεί να σωθούν τα πιο στρεσαρισμένα ελαιόδεντρα τα οποία κινδυνεύουν να ξεραθούν και έτσι να γλιτώσουν.
Φέτος είχε αρκετά περισσότερη παραγωγή από πέρυσι, αλλά όπου δεν ποτίζονται υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα», τόνισε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.
Δεν υπάρχουν σοβαροί πληθυσμοί δάκου
Τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησε ο τελευταίος ψεκασμός, στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας που εκτελεί ο Συνεταιρισμός Κριτσάς με δικά του συνεργεία, υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ε. Λασιθίου, που εποπτεύει την υλοποίησή του.
Ο κ. Αφορδακός ανέφερε ότι δεν υπάρχουν σημαντικοί πληθυσμοί δάκου, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών με τις υψηλές θερμοκρασίες που είχαν επικρατήσει μέχρι και αρχές Οκτωβρίου, αλλά από δω και ύστερα, με τις δροσερές νύχτες και την άνοδο της σχετικής υγρασίας, ο δάκος είναι επικίνδυνος, και συγκεκριμένα η αναρτημένη παραγωγή σε ελαιόδεντρα που ποτίζονται· αυτα είναι σε κίνδυνο να πληγούν από αυξημένες δακοπροσβολές, αν δεν ελεγχθεί ο πληθυσμός του εντόμου. Όσα δέντρα δεν ποτίζονται, ο ελαιόκαρπος που φέρουν είναι συρρικνωμένος σε βαθμό που δεν υπάρχει σάρκα για να τρυπήσει και να εναποθέσει αυγά ο δάκος.
Δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση
Στην ερώτηση, τι παραγωγή ελαιολάδου εκτιμά ο Συνεταιρισμός ότι θα παραχθεί στην περιφέρεια αναφοράς του συνεταιρισμού (Κριτσά, Λακώνια, Πρίνα), ο κ. Αφορδακός εξήγησε ότι «όπως εξελίσσεται ο καιρός, δεν μπορεί κανείς να κάνει εκτίμηση… Αρχική εκτίμηση ήταν συνολικά ότι θα μπορούσε υπό ομαλές συνθήκες, φέτος, η Κριτσά να παράγει περίπου 300 τόνους, όταν πέρυσι είχαν παραχθεί μόλις 37 τόνοι, έχοντας φέρει σε απόγνωση το σύνολο των παραγωγών αλλά και αγωνία στον Συνεταιρισμό της Κριτσάς που έπρεπε να εξασφαλίσει τις κρίσιμες ποσότητες για να εξυπηρετήσει σταθερούς πελάτες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, αλλιώς θα μπορούσε να τους χάσει. Παράλληλα, όμως, μια σημαντική ποσότητα θα έπρεπε να παραλάβουν οι ίδιοι οι παραγωγοί – συνεταιριστές για να καλύψουν τις ανάγκες των νοικοκυριών τους… Πέρυσι πολλοί ήταν οι παραγωγοί που δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν λάδι ούτε για τις ανάγκες των οικογενειών τους και αγόραζαν από άλλους παραγωγούς που κατάφεραν να έχουν κάποια παραγωγή!
Όποια πρόβλεψη κι αν τολμήσει να κάνει κάποιος πλέον θα είναι επισφαλής, με περισσότερες τις πιθανότητες να σφάλει, με το απρόβλεπτο της εξέλιξης του καιρού και της δυνατότητας ανάταξης της αναρτημένης παραγωγής στα ξηρικά, τόνισε ο κ. Αφορδακός.
Ακόμα χειρότερα του χρόνου!
Αν συνεχιστούν τέτοιες καιρικές συνθήκες, την επόμενη ελαιοκομική περίοδο (2025-26) η κατάσταση προβλέπεται ακόμη χειρότερη. Τα ελαιόδεντρα έχουν πάθει τόσο μεγάλο στρες, που θα χρειαστούν κάποια χρόνια για να ανατάξουν.
Ο δολωματικός ψεκασμός που ξεκίνησε χθες στην περιφέρεια της Κριτσάς θα διαρκέσει 7 ημέρες. Στη συνέχεια θα πρέπει να μεσολαβήσουν 14 ημέρες, για να επιτραπεί η έναρξη της ελαιοσυλλογής. Με την ελπίδα, πάντα ότι εν τω μεταξύ θα βρέξει, ώστε να αξίζει να ξεκινήσει η τακτική ελαιοσυλλογή…
Μέσα Νοεμβρίου θα ανοίξει το ελαιοτριβείο
Όπως υπολογίζει ο Συνεταιρισμός, περί τις 15 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει τη λειτουργία του ελαιοτριβείου για την άλεση του ελαιόκαρπου που θα προσκομίζουν οι ελαιοπαραγωγοί.
Οι τιμές
Ο Συνεταιρισμός το 2024 διεθεσε στις αγορές μόνο τυποποιημένο ελαιόλαδο. Η γενική εκτίμηση που μπορεί να κάνει κανείς στη φάση αυτή είναι ότι η τιμή του ελαιολάδου δεν θα πέσει κάτω από τα 7 ευρώ/κιλό. Εντούτοις, όπως τόνισε ο κ. Αφορδακός και αυτή η εκτίμηση είναι επισφαλής, γιατί είναι πολύ πρόωρο να γίνει εκτίμηση της πορείας της τιμής του κρητικού ελαιολάδου. Σημειώνεται ότι το πρώτο αγουρέλαιο που πουλήθηκε φέτος στους Αγίους Αποστόλους, στην Πελοπόννησο ήταν 10,2 ευρώ/κιλό. Η Ζάκρος πούλησε σχετικά πρόσφατα μια ποσότητα 70 περίπου τόνους από τους 200 που είχε κρατήσει από παραγωγή της προηγούμενης ελαιοκομικής περιόδου, στα 8 ευρώ/κιλό.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ