Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Διεθνές Φθινοπωρινό Σχολείο για την Κλιματική Αλλαγή, με θέμα «Κλιματική Αλλαγή στην Σχολική Τάξη: Δεδομένα και Μέθοδοι», που πραγματοποιήθηκε από τις 3 έως τις 5 Νοεμβρίου στο Νοφαλιά Λασιθίου και στον Σταθμό Ατμοσφαιρικών Μετρήσεων του Φοινοκαλιά. Το Φθινοπωρινό Σχολείο διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, στο πλαίσιο της Ακαδημίας Εκπαιδευτικών Erasmus Academy «Climadem» και απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων από διάφορες χώρες της Ευρώπης, ευαισθητοποιημένους στις προκλήσεις και επιπτώσεις του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Ε. Καρτσωνάκης και συμμετείχε ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Τμήματος της ΠΔΕ Κρήτης, Ε. Σταυρακάκης.
Οι εισηγητές μέσα από παρουσιάσεις, πειράματα, βιωματικές δράσεις και εργαστήρια ενημέρωσανεκτενώς τους/τις συμμετέχοντες/ουσες για τις αιτίες, τις συνέπειες και τις πρακτικές αντιμετώπισης του φαινομένου εστιάζοντας στον ξεχωριστό ρόλο που μπορεί να παίξει η εκπαίδευση για τον σκοπό αυτό. Έτσι, οι εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους, να ανταλλάξουν απόψεις επί του θέματος και να έρθουν σε επαφή με παιδαγωγικές πρακτικές που θα τους βοηθήσουν για τη διάχυση της αποκτηθείσας γνώσης στην τάξη.
Πιο συγκεκριμένα, οι εισηγητές αποσαφήνισαν βασικές επιστημονικές έννοιες με στόχο την αποτύπωση του πραγματικού μεγέθους του φαινομένου και την ευρεία κατανόησή του και αναφέρθηκαν εκτενώς στις αιτίες της κλιματικής αλλαγής δίνοντας έμφαση στην ανθρωπογενή επίδραση. Επίσης, παρουσίασαν τις συνέπειες του φαινομένου τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον άνθρωπο. Σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος οι εισηγητές υπογράμμισαν την ανάγκη για άμεση εφαρμογή στρατηγικών προσαρμογής με στόχο τη διασφάλιση της ευημερίας των κοινωνιών. Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκαν εκτενώς στην προσπάθεια που χρειάζεται να γίνει, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο,για τον περιορισμό του φαινομένου και μίλησαν για την ευθύνη των αρμόδιων φορέων προς την ίδια κατεύθυνση προκειμένου να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του ανθρώπου. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν στην ανάγκη ενσωμάτωσης του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με στόχο τη διαμόρφωση μιας γενιάς ενημερωμένων και ευαισθητοποιημένων πολιτών, ικανών να αναλάβουν ενεργό ρόλο για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και για την ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών.
Τέλος, οι εκπαιδευτικοί της Ακαδημίας Εκπαιδευτικών «Climademy» παρουσίασαν στους συμμετέχοντες εργαστηριακά πειράματα και τους ενέπλεξαν σε βιωματικές δραστηριότητες, προκειμένου, μέσα από την εφαρμογή των νέων γνώσεων στην πράξη, να ενισχύσουν την περιβαλλοντική τους συνείδηση και να ενδυναμώσουν τις δεξιότητές τους για την ανάληψη ενεργού ρόλου στην κατανόηση και την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η εκδήλωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία και προκάλεσε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, που εμπλούτισαν τις γνώσεις τους σχετικά με τις σύγχρονες προκλήσεις και λύσεις στον τομέα της κλιματικής κρίσης. Έτσι, στο σύνολό τους ενστερνίστηκαν την αναγκαιότητα της εφαρμογής πολυεπίπεδων δράσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος και συνειδητοποίησαν τον κρίσιμο ρόλο της εκπαίδευσης για τον σκοπό αυτό, που ως βασικός πυλώνας στην παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, οφείλει να φροντίζει για την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης των νέων.