Πύκνωσε τις πρόβες η Θεατρική Ομάδα Αγίου Νικολάου, για το έργο που πρόκειται να ανεβάσει στη σκηνή του Ρεξ, τον επόμενο μήνα. Πρόκειται για το έργο «Η Παγίδα» του Γάλλου συγγραφέα, ηθοποιού και σκηνοθέτη Ρομπέρ Τομά (Robert Thomas, 1927-1989). Μια αστυνομική κωμωδία, που συνδυάζει το μυστήριο και το χιούμορ που χαρακτηρίζουν το σενάριο του Robert Thomas (το έργο γράφτηκε πριν 65 χρόνια), την ιδιαιτερότητα της πλοκής και την ανατρεπτική εξέλιξή της. Οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη, μέχρι να αποκαλυφθεί η αλήθεια, που κανείς δεν περίμενε…
«Είναι το πρώτο αστυνομικό έργο που ανεβάζει η ΕΘΟΑΝ, που εκτυλίσσεται δημιουργώντας τη «νουάρ» ατμόσφαιρα ενός αστυνομικού μυθιστορήματος που συμπλέκεται με κωμικά στοιχεία συνθέτοντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα, επί σκηνής. «Η Παγίδα» είχε ενθουσιάσει τον Άλφρεντ Χίτσκοκ, ο οποίος και είχε αναδείξει το Γάλλο συγγραφέα. Η Παγίδα είχε ανέβει σε θέατρο της Αθήνας το 2021 σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, με πρωταγωνιστή τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη. Ο συγγραφέας ίσως είναι πιο γνωστός στο κοινό από ένα άλλο έργο του, τη μαύρη κωμωδία «8 γυναίκες κατηγορούνται» το οποίο παίζεται αυτή την περίοδο σε σκηνή της Αθήνας», είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η σκηνοθέτιδα της παράστασης της ΕΘΟΑΝ, Μαριάνθη Μενεγάκη.
Είναι το τέταρτο στη σειρά θεατρικό έργο που ανεβαίνει στη σκηνή του Ρεξ με την σκηνοθετική υπογραφή της Μαριάνθης Μενεγάκη. Στην παράσταση παίζουν 7 άτομα: Μανόλης Αποστολάκης, Αντώνης Νοτάκης, Σοφία Χειρακάκη, Γιώργος Σχοινιωτάκης, Μαρία Σπαθαράκη, Βαγγέλης Ορφανάκης και Κωστής Κεφαλούκος. Τα σκηνικά σχεδιάζει και εκτελεί ο Ανδρέας Χατζημαρκάκης, τη μουσική επιμέλεια έχει ο Χρήστος Ευαγγελινάκης, τη χορογραφία επιμελείται η Άντυ Αργυράκη, το φωτισμό το «Ήχος και Φως» του Γιάννη Πάγκαλου. Για την παράσταση εργάζονται και αρκετοί άλλοι, που θα αναφέρει η ΕΘΟΑΝ σε σχετική ανακοίνωση, τις επόμενες ημέρες.
Οι πρόβες ξεκίνησαν το φθινόπωρο του περασμένου χρόνου, με ένα κενό στην περίοδο των εορτών.
Ακμαιότητα και κορύφωση
Ρωτήσαμε την κ. Μενεγάκη, πώς βλέπει τη συνέχεια της ΕΘΟΑΝ. Τη χαρακτήρισε «ακμαία» και τόνισε: «Παρά τις δυσκολίες της εποχής που ζούμε, τα πρόσωπα που ασχολούνται με τα θεατρικά δρώμενα στον τόπο μας δίνουν από τον πολύτιμο χρόνο τους, καταθέτουν πολύ μεράκι, αν σκεφτεί κανείς ότι δε λογαριάζουν σπίτι, γιορτές ή το τσουχτερό κρύο των ημερών. Είναι δουλειά που απαιτεί πολλή πειθαρχία». Οι πρόβες έχουν πυκνώσει, σε πέντε την εβδομάδα (εξαιρείται το Σαββατοκύριακο).
«Με αστυνομικό έργο δεν έχει καταπιαστεί ποτέ ως σήμερα η Θεατρική Ομάδα μας. Μου αρέσει το έργο γιατί έχει όλα τα στοιχεία της θεατρικής πρόζας σε ένα καταπληκτικό κείμενο και τη φοβερή μετάφραση του Αντώνη Γαλέου. Είναι ένα έργο που ταιριάζει στην ΕΘΟΑΝ, με την έννοια της ελευθερίας που προσφέρει στη σκηνή, για να δουλέψεις με τους ρόλους πάνω σε θεατρικές φόρμες. Περιέχει το στοιχείο της κωμωδίας που αρέσει στα παιδιά, συγχρόνως όμως ενέχει και εναλλαγές στην ατμόσφαιρα, που εμένα με ενδιαφέρει πάρα πολύ στο θέατρο. Το έργο προσφέρει και αγωνία, μυστήριο και γέλιο… Το ερωτηματικό που φτάνει στην κορύφωση, για το ποιος είναι ο δολοφόνος», λέει η κ. Μενεγάκη.
Μυστήριο, ένταση, απορία, ανησυχία για το άγνωστο, είναι μερικά μόνο από τα συναισθήματα που κυριεύουν τον θεατή, την ώρα που προσπαθεί να βρει την άκρη του νήματος και να «ξεμπλέξει» την υπόθεση που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια του.
Το σενάριο, χωρίς να αποκαλύψουμε στοιχεία «κλειδιά» της πλοκής ξεκινά κάπως έτσι: Το ζεύγος Κορμπάν, ύστερα από τον αυθόρμητο γάμο τους, περνά διακοπές σε ένα ορεινό χωριό της Γαλλίας, ώσπου, μετά από έναν καυγά τους η κυρία Κορμπάν εγκαταλείπει το σύζυγό της και παραμένει εξαφανισμένη για μέρες. Την υπόθεση της εξαφάνισής της, ερευνά ένας ιδιόρρυθμος επιθεωρητής, που μοιάζει κάπως αφελής και συχνά αφηρημένος, προκαλώντας πολλές φορές γέλιο με τη σχεδόν στερεοτυπική συμπεριφορά του κι ενίοτε με τα σεξιστικά σχόλιά του· ένα συνονθύλευμα χαρακτηριστικών, που ως ήρωα τον καθιστά τυπικό δείγμα επαρχιώτη αστυνομικού, που δεν αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά τη δουλειά του (ένα μοτίβο που συχνά συναντάμε στη μυθοπλασία, ειδικά όταν αυτή επιδιώκει να διακωμωδήσει καταστάσεις). Αλλά παραδόξως, καταφέρνει μέσα στη σχετική αφέλεια και την ελαφρότητα που τον χαρακτηρίζει, να μη γίνει δυσάρεστος ή αντιπαθητικός στο κοινό…
Όπως τη χαρακτήρισε ο μέγας θαυμαστής της, Άλφρεντ Χίτσκοκ, «Η Παγίδα» είναι ένα πρωτότυπο μίγμα από βιτριόλι και μαρμελάδα, που κάνει τον συγγραφέα της να μοιάζει «γιος» της Αγκάθα Κρίστι από τη μία και του Κάρλο Γκολντόνι από την άλλη. Ο Τομάς θέλει το κοινό απόλυτα συμμέτοχο στη σκηνική του δημιουργία. Παρασύρει την πλατεία σε μία μοναδική μονομαχία και θέλει να συμμετέχει διαρκώς στον αγώνα για τη λύση του αινίγματος, που της βάζει.
Το έργο είναι δύσκολο, γιατί ακροβατείς με την πλοκή του έργου, να κρατήσεις το αστυνομικό μυστήριο και να το παντρέψεις με δεξιοτεχνία με το κωμικό στοιχείο, διατηρώντας την ισορροπία στα δύο αντίθετα αυτά στοιχεία. Είναι ζήτημα πολλής δουλειάς που απαιτεί, αλλά πάμε πολύ καλά, δηλώνει με την αυτοπεποίθηση που τη χαρακτηρίζει η σκηνοθέτιδα της ΕΘΟΑΝ. Εξάλλου, το πόσο καλά τα καταφέρνει το έχει αποδείξει επί σκηνής…
Τυπώνεται το πρόγραμμα
Ο πρόεδρος της ΕΘΟΑΝ Θοδωρής Μπεκατώρος είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν τη δυνατότητα οι τοπικές επιχειρήσεις να δώσουν καταχώρηση για να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα της νέας παράστασης της Θεατρικής Ομάδας. Η εκτύπωση θα γίνει μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.
Οι παραστάσεις του έργου «Η Παγίδα» έχουν προγραμματιστεί για 13, 14, 15, 16 Μαρτίου. Θα μεσολαβήσει ένα τριήμερο και θα γίνουν άλλες τέσσερις παραστάσεις 20, 21, 23, 24 Μαρτίου.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ