«Οι Έλληνες γράφουν, ωστόσο ας μην βιαστούμε να καταλήξουμε στην διαπίστωση ότι δεν διαβάζουν. Ένα τέτοιο συμπέρασμα ίσως αποδειχθεί λανθασμένο. Συνήθως η ποίηση ενδιαφέρει λίγους αναγνώστες. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως ενδιαφέρει περισσότερους. Και για αυτό είμαστε εδώ, γιατί νομίζουμε πως κάποια ποιήματα από την πρώτη ποιητική συλλογή της Μαρίας Γουλιδάκη, με τον γενικό τίτλο: Χυμοτόπιο, κάποια ποιήματα, ίσως να ενδιαφέρουν μερικούς από σας», καλωσόρισε ο Νίκος Τζώρτζης τους παρευρισκόμενους στην παρουσίαση του Χυμοτόπιου.
«Η πρώτη ποιητική συλλογή της Μαρίας Γουλιδάκη, με τίτλο Χυμοτόπιο, αποτελεί μια πλεύση στην ίδια τη ζωή. Μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι, όπου η ποίηση συναντά τη φύση και η επιστήμη της γεωπονίας εμπνέει τον λόγο. Αποτελεί ένα πολύχρωμο μωσαϊκό συναισθημάτων, εικόνων και αναφορών στη φύση και τον ανθρώπινο βίο. Μέσα από 69 ποιήματα, η δημιουργός, Τεχνολόγος Γεωπονίας, μας οδηγεί σε ένα ταξίδι που διαπερνά τις εποχές, τους μήνες, τις μικρές και μεγάλες στιγμές της ζωής, αντλώντας έμπνευση από τη γη και τα στοιχεία της. Φέρνει στην επιφάνεια τον φυσικό κόσμο όπως τον ζει και τον κατανοεί – όχι μόνο ως παρατηρητής αλλά και ως συμμετέχων», ανέφερε η φιλόλογος Κατερίνα Γαλανάκη στην παρουσίαση του πρώτου βιβλίου της ποιήτριας.
Η αίθουσα του Επιμελητηρίου φιλοξένησε φίλους, συγγενείς, αναγνώστες και όσους στήριξαν τη Μαρία στο πρώτο της ταξίδι στην ποίηση.
Ποιήματα ανέγνωσαν η κ. Γαλανάκη, η Στεφανία Κορδία, Υπεύθυνη Επαγγελματικού Προσανατολισμού της Δ.Δ.Ε. Λασιθίου, η ποιήτρια και ο ραδιοφωνικός παραγωγός Νίκος Τζώρτζης, που παρουσίασε τη Μαρία Γουλιδάκη και συντόνισε την εκδήλωση. Επίσης ο κ. Τζώρτζης ανέγνωσε κείμενο του ποιητή Μανόλη Πρατικάκη για το Χυμοτόπιο.
Η κ. Γαλανάκη αναφέρθηκε στη στιχουργική, στα θέματα και στην έμπνευση, αλλά και στη γλώσσα της ποιήτριας. «Το Χυμοτόπιο», σημείωσε, «ενώνει την παραδοσιακή ιαπωνική ποίηση με τη σύγχρονη ευαισθησία. Η συλλογή περιλαμβάνει, χαϊκού, τρίστιχα ποιήματα με τον συνδυασμό των 5, 7 και 5 συλλαβών. Το χαϊκού είναι, με συνολικά 17 συλλαβές, η πιο σύντομη μορφή ποίησης στον κόσμο. Παρά τη μικρή του έκταση, προσφέρει δυνατές εικόνες και συναισθήματα. Έτσι, η ποιήτρια επιλέγει το συγκεκριμένο είδος για να αποδώσει, με μεγάλη ζωντάνια, κυρίως εικόνες της φύσης και των εποχών».
Η Μαρία Γουλιδάκη μοιράστηκε με το ακροατήριο τρία αδημοσίευτα ποιήματά της. Απάντησε σε ερωτήματα όπως τι την ωθεί να γράψει, γιατί έδωσε αυτόν τον τίτλο στην ποιητική συλλογή, πώς γράφει και ποιοι λογοτέχνες την επηρέασαν, αλλά και τι έχει να προσφέρει στους σημερινούς αναγνώστες η ποίηση. Έκλεισε την παρουσίαση με θερμές ευχαριστίες στους συντελεστές και στους συμμετέχοντες.
Ε.Γ.