Παρουσιάστηκε απόψε (27/11) στο κινηματοθέατρο REX στον Άγιο Νικόλαο το βιβλίο του παιδιάτρου Τάσου Αναστασάκη με τίτλο «Προβλήματα εφηβικής ηλικίας – Αντιμετώπιση».
Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Μανώλης Μενεγάκης, χαιρέτισε την παρουσίαση αναφερόμενος στην εμπειρία και την γνώση του εκλεκτού παιδιάτρου Τάσου Αναστασάκη που με έναν απλό αλλά ουσιαστικό τρόπο δίνει κατευθύνσεις μέσα από το βιβλίο του για την διαχείριση της εφηβείας από τους γονείς και όλη την οικογένεια.
Εξήρε την διάθεση του συγγραφέα για προσφορά μέσα από το βιβλίο αυτό σε μια εποχή που και το εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και οι οικογένειες περνάνε μια κρίση σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Ευχαρίστησε επίσης όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσίαση και την διοργάνωση.
Ο κ. Αναστασάκης προσπάθησε να σκιαγραφήσει κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά των γενεών από τις αρχές του 20ου αιώνα ως τις μέρες μας, για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε περισσότερο τους σημερινούς νέους , διαπιστώνοντας τις μεγάλες αλλαγές που έχουν επέλθει στον τρόπο ζωής μας που επιδρούν καθοριστικά και στη διαμόρφωση των βασικών χαρακτηριστικών της δικής τους ζωής.
Τα περισσότερα παιδιά σήμερα αφιερώνουν πολύ χρόνο μπροστά σε μια οθόνη . Η τηλεόραση και το διαδίκτυο κυριαρχούν στη ζωή τους. Τελειώνοντας το σχολείο επιστρέφουν στο σπίτι , όπου η χρήση του κινητού τους ή του υπολογιστή τους υποκαθιστά την ανύπαρκτη ανθρώπινη παρουσία. Το διαδίκτυο τους παρέχει άμεση επικοινωνία αλλά και μια αμφιλεγόμενης μορφής ενημέρωση χωρίς κόπο, σκέψη, διάβασμα, μελέτη. Έτσι δημιουργούνται τα key children. Αυτό καθορίζει ένα νέο τρόπο ζωής που για τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους μοιάζει ακατανόητος, αλλά ,όπως φαίνεται είναι ταυτόχρονα και αναπόφευκτος. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον όμως ο εγκέφαλός τους επηρεάζεται, εθίζεται, καταστρέφονται συνάψεις. Απαιτείται πολύτιμος χρόνος να επανέλθει μετά, για να μπορέσει να ξανασκεφτεί , να συγκεντρωθεί, να κατανοήσει.
Ο κόσμος μας σήμερα είναι εξαιρετικά πολύπλοκος και χωρίς διάθεση κινδυνολογίας , τελείως διαφορετικός απ’ αυτόν που οι μεγαλύτεροι τουλάχιστον έχουμε συνηθίσει. Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα απαιτεί συνεχή εγρήγορση και μόχθο. Οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις είναι πολλοί. Τι κάνουμε;
Η παιδεία είναι το μόνο αντίδοτο στη σημερινή κρίση. Ξεκινάει από το σπίτι, την οικογένεια και συμπληρώνεται στο σχολείο και την κοινωνία. Από τη βρεφική ηλικία οι γονείς υπό κανονικές συνθήκες αφιερώνουν χρόνο για τα παιδιά τους. Συνεχίζουν μέχρι να τελειώσει η εφηβεία. Ο χρόνος αυτός είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας και πιο συγκεκριμένα ο ποιοτικός χρόνος. Αγαπούμε τα παιδιά μας, τα ακούμε, τα ενημερώνουμε, συζητάμε μαζί τους, τα παρακολουθούμε διακριτικά, δεν τα υπερπροστατεύουμε, μετά από συζήτηση θέτουμε όρια, τα σεβόμαστε για να μάθουν και αυτά να σέβονται.
Δεν ξεχνούμε, τα παιδιά μιμούνται, αντιγράφουν τον τρόπο ζωής των γονιών τους. Μέσα στα πέντε πρώτα χρόνια έχει διαμορφωθεί η προσωπικότητά τους, η συνειδητή και η ασυνείδητη ζωή τους. Ας τους διηγηθούμε ιστορίες από τη ζωή μας, ας τους κεντρίσουμε το ενδιαφέρον να διαβάσουν ιστορία, ας τα δεσμεύσουμε με τη συμπεριφορά και το παράδειγμά μας.
Τότε θα ισορροπήσουν, θα προχωρήσουν, θα δημιουργήσουν. Η ζωή είναι μπροστά τους, θα κοιτάζουν ψηλά τα άστρα και θα πατούν σταθερά στη γη.