Η συνολική έλλειψη στον τομέα του τουρισμού της Κρήτης – με επίκεντρο πάντα τα ξενοδοχεία που λειτουργούν στο νησί – ανέρχεται σε περίπου 5.000 θέσεις εργασίας που αφορούν σχεδόν όλες τις ειδικότητες που υπάρχουν στον ξενοδοχειακό χώρο.
Την εκτίμηση αυτή κάνει με βάση τα δεδομένα που αναλύει και την εικόνα που έχει από τα ξενοδοχεία του νησιού, ο Πρόεδρος των Διευθυντών Ξενοδοχείων Ελλάδας Γιώργος Πελεκανάκης, που αξιολογεί τα εργασιακά δεδομένα, τόσο για τη νέα τουριστική χρονιά όσο και για το μέλλον του τουρισμού στο νησί, ως δύσκολα για τα ξενοδοχεία.
Οι κυριότερες ειδικότητες που λείπουν περιλαμβάνουν:
– Μάγειρες (υπάρχει μεγάλη ζήτηση για επαγγελματίες στην κουζίνα, καθώς οι θέσεις εργασίας σε εστιατόρια και ξενοδοχεία αυξάνονται).
– Σερβιτόροι. Ειδικότητα όπου είναι επίσης σε έλλειψη, με πολλές θέσεις να παραμένουν κενές.
– Η ανάγκη για μπαρίστες έχει αυξηθεί λόγω της ανάπτυξης καφετεριών και μπαρ.
– Οι κενές θέσεις για καμαριέρες είναι επίσης πολλές, καθώς η τουριστική βιομηχανία συνεχώς επεκτείνεται.
«Οι εργαζόμενοι προτιμούν να εργάζονται σε διαμερίσματα Airbnb αντί για ξενοδοχεία για αρκετούς λόγους. Οι εργαζόμενοι και ειδικά οι καμαριέρες μπορούν να εργαστούν σε πολλά διαμερίσματα ταυτόχρονα, π.χ. σε 6-10 διαμερίσματα, κάτι που τους επιτρέπει να συγκεντρώνουν περισσότερα χρήματα από διαφορετικές πηγές. Συνεπώς, η πληρωμή μπορεί να είναι πιο ελκυστική, καθώς οι εργαζόμενοι κερδίζουν χρήματα από κάθε διαμέρισμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο συνολικό εισόδημα», εξηγεί ο κ. Πελεκανάκης.
Η ανεξαρτησία
Παράλληλα, επισημαίνει και μια άλλη παράμετρο που λειτουργεί αρκετά στην αντίληψη των νέων εργαζομένων. Η ανεξαρτησία. «Πολλοί εργαζόμενοι επιθυμούν να έχουν περισσότερη ελευθερία και λιγότερη εποπτεία στην εργασία τους, κάτι που προσφέρει η εργασία σε διαμερίσματα Airbnb σε σύγκριση με τα παραδοσιακά ξενοδοχεία. Η αύξηση των διαμερισμάτων έχει οδηγήσει στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας στον τομέα της φιλοξενίας, προσφέροντας περισσότερες επιλογές στους εργαζόμενους. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και για τους σερβιτόρους πως υπάρχει και μια νέα παροχή εκείνη των delivery με τις εταιρείες που δίνουν μεγάλη αυτονομία και ελευθερία κινήσεων, ωραρίου κ.α. Συνεπώς έχουμε διαφορετικές συνθήκες. Για τους μάγειρες ειδικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως τα καφέ και οι φούρνοι έχουν πλέον και μάγειρες διότι προσφέρουν και φαγητό και κάποια εδέσματα που σημαίνει πως προκύπτουν πολλές νέες θέσεις εργασίας για τον κλάδο σε νέους χώρους. Αλλά και στα ξενοδοχεία έχει διαφοροποιηθεί αρκετά η κατάσταση. Έχουμε πολλά εστιατόρια πλέον σε πολλά από τα ξενοδοχεία. Εστιατόρια θεματικά που απαιτούν γνώση εξειδικευμένη από μάγειρες, σερβιτόρους κλπ. Συνεπώς μιλάμε πλέον για νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί», αναφέρει ο κ. Πελεκανακης.
Αυτοί, μεταξύ άλλων είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην προτίμηση των εργαζομένων για νέες θέσεις εργασίας ή και ημιαπασχόλησης καθώς προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Το ερώτημα λοιπόν είναι πως θα αντιμετωπιστεί η έλλειψη εργατικών χεριών;
«Το να πεις ότι θα φέρω ξαφνικά τώρα εργαζόμενους απέξω είναι μία κουβέντα, διότι δεν υπάρχουν υποδομές, όπως άλλες τουριστικές περιοχές στη χώρα όπου υπήρχε πάντα το πρόβλημα της εντοπιότητας, δηλαδή στη Ρόδο, ποτέ δεν είχανε ντόπιους μόνο να καλύψουν τις ανάγκες των ξενοδοχείων. Εμείς στην Κρήτη δεν το είχαμε αυτό. Εμείς στην Κρήτη είχαμε τα λεωφορεία προσωπικού με τα οποία μεταφέραμε το προσωπικό στο Ηράκλειο και στον Άγιο Νικόλαο. Κι αυτό αλλάζει πλέον σιγά – σιγά και δεν έχουμε και δωμάτια διαμονής. Έχουμε λοιπόν μια νέα συνθήκη που δημιουργεί μεγάλα κενά σε θέσεις εργασίας και δεν θα λυθούν εύκολα τα προβλήματα αφού δεν είναι εύκολο να καλυφθούν οι θέσεις», υπογραμμίζει ο κ. Πελεκανάκης.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ