Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος:
Το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου ιερούργησε στο πανηγυρίζον κλίτος του Αγίου Τρύφωνος του Ιερού Ναού Παναγίας Γαλατιανής Μαλίων. Προ της Απολύσεως τέλεσε τον Αγιασμό της νουμηνίας, ανέγνωσε δε και τις ευχές του Αγίου Τρύφωνος, υπέρ προστασίας των καλλιεργειών από φυσικές καταστροφές και επιβλαβή έντομα.
![](https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2025/02/agtryfonos-1.jpg)
![](https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2025/02/agtryfonos2.jpg)
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Υπαπαντής του Κυρίου Λιμνών, ο οποίος κτίστηκε εις μνήμην του οσιακής βιωτής ιερομονάχου Εφραίμ “Χατζή Πατέρα”. Μεταξύ άλλων ανέφερε στο κήρυγμα: “Ο Άναρχος, ο Προαιώνιος, ο Ατελεύτητος Θεός, ο Ποιητής ουρανού και γης, ο Αρχηγός Παλαιάς και Καινής Διαθήκης στην αγκαλιά της Παναγίας ως βρέφος αγκαλοφορούμενος. Ο Προαιώνιος Θεός έγινε άνθρωπος, καταδέχθηκε μάλλον να γίνει άνθρωπος, από την πολλή αγάπη του προς τον άνθρωπο, για να τον σώσει, για να μπορέσει ο άνθρωπος να γίνει Θεός. Γι’ αυτό το μήνυμα των δύο εορτών, Χριστουγέννων και Υπαπαντής, είναι ακριβώς το ίδιο. Όπως λένε και οι Πατέρες της Εκκλησίας, η Υπαπαντή είναι τα Χριστούγεννα μετά τα Χριστούγεννα.
Βλέπουμε να υποδέχεται τον Κύριό μας ο δίκαιος και ευλαβής Συμεών, προσαγόμενο από την Παναγία Μητέρα Του και τον μνήστορα Ιωσήφ. Βλέπουμε τον παντέλειο Θεό να υποτάσσεται και να υφίσταται όλα αυτά που λέει ο Νόμος. Και τίθεται το ερώτημα: είχε κάποια ανάγκη καθαρμού ο Χριστός; είχε ανάγκη να κάνει περιτομή; είχε ανάγκη να προσφερθεί και να παρουσιασθεί στον Θεό; Μα αφού ο ίδιος είναι ο Υιός και Λόγος του Θεού! Τι θέλει όμως να μας δείξει; Ότι η υπακοή στην Εκκλησία και στο θέλημα του Θεού είναι που μας κάνει δίκαιους και ευλαβείς, χαρακτηριστικά που είχε ο πρεσβύτης Συμεών. Δίκαιος γιατί εφάρμοζε στη ζωή του το θέλημα του Θεού, ευλαβής δε επειδή φοβόταν-σεβόταν δηλαδή- τον Θεό και προσπαθούσε με κάθε τρόπο να τον ευχαριστήσει”.
Την κυριώνυμη ημέρα ιερούργησε στο Καθολικό της πανηγυρίζουσας Ιεράς Μονής Παναγίας Βιδιανής.
![](https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2025/02/vidiani2.jpg)
Τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου χοροστάτησε κατά τη θεία Λειτουργία που τελέστηκε στο Παρεκκλήσιο της Μονάδος Φροντίδας Ηλικιωμένων “Η Μεγάλη Παναγία”, τιμώμενο επ’ ονόματι του Αγίου και Δικαίου Συμεών του Θεοδόχου.
![](https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2025/02/agsymeon.jpg)
Την Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου, 9 Φεβρουαρίου, ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Τζερμιάδων Οροπεδίου Λασιθίου. Κήρυξε επί της Ευαγγελικής Περικοπής με την οποία ανοίγει το Τριώδιο, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Εισερχόμαστε σήμερα στον λειτουργικό κύκλο του Τριωδίου, η οποία έχει ως κέντρο την Ανάσταση του Χριστού. Προπαρασκευαζόμαστε για τη νηστεία, η οποία δεν πρέπει να περιορίζεται σε κάποιες τροφές, αλλά είναι θυσία ψυχής και σώματος. Προετοιμαζόμαστε με τα μηνύματα που μας δίνουν οι ιερές ακολουθίες και ιδίως οι θεσπέσιοι ύμνοι που οι Πατέρες και οι Υμνογράφοι της Εκκλησίας συνέθεσαν. Θα συναντήσουμε ακόμη στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή την διακήρυξη της Ορθοδοξίας και τη σημασία της για τον καθένα μας προσωπικά, μεγάλους ασκητές και παραδείγματα μετανοίας, για να μας φέρουν στη Μεγάλη Εβδομάδα, όπου θα κληθούμε όχι απλά να εορτάσουμε, αλλά να βιώσουμε το σωτήριο Πάθος, τη σημασία του Σταυρού και τη δύναμη της Αναστάσεως”.Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία αναπέμφθηκαν δεήσεις και αναγνώσθηκαν οι ευχές για τη λύση της ανομβρίας.
![](https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2025/02/telonoufarisaiou1.jpg)
Το εσπέρας της Κυριακής 9 Φεβρουαρίου χοροστάτησε κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους της ομώνυμης κωμόπολης του Οροπεδίου Λασιθίου. Απευθυνόμενος προς τους πιστούς, σημείωσε: “Ο Χριστός, τον οποίο αγάπησε τόσο πολύ ο Άγιος Χαράλαμπος, τον τίμησε με δύο χαρίσματα, όπως ακούσαμε και στο δοξαστικό: το πρώτο και λίαν σημαντικό ήταν η ιερωσύνη. Δια της ιερωσύνης έρχεται η σωτηρία στον κόσμο. Δια της ιερωσύνης τελούνται τα μυστήρια αναξίως από εμάς τους ιερείς, όμως με τη δύναμη και την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος και με τη χάρη του μοναδικού αρχιερέως Ιησού Χριστού ευλογείται ο κόσμος και μεταγγίζεται σε αυτόν παν δώρημα τέλειον. Οι ιερείς, όπως λέει χαρακτηριστικά ο ιερός Χρυσόστομος, ‘δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να δανείζουμε το στόμα μας και τα χέρια μας στον Χριστό, για να μεταφέρει το στόμα του ιερέως τα λόγια του Χριστού και τα χέρια την ευλογία. Έξω από την Εκκλησία και χωρίς τα μυστήρια δεν μπορούμε να φθάσουμε στον προορισμό μας, ο οποίος είναι να κερδίσουμε και να εισαχθούμε στην Βασιλεία των Ουρανών.Το δεύτερο χάρισμά του ήταν ότι τον αξίωσε ο Θεός, παρά τη μεγάλη του ηλικία, να μαρτυρήσει για την αγάπη Του. Υπέστη δε τόσα φρικτά μαρτύρια που διαβάζοντάς τα δυσκολευόμαστε να τα φανταστούμε, τόσο για τη σκληρότητα των διωκτών, όσο την ανυποχώρητη πίστη και το γενναίο φρόνημα του λευκοπολιού ιερέως. Η σταθερότητα της πίστης του Αγίου Χαραλάμπους προερχόταν από την αγάπη του προς το πρόσωπο του Χριστού, που καθώς λέγει ο Απόστολος Παύλος, ‘τις ημάς χωρίσει από της αγάπης του Χριστού’. Ήταν προτιμώτερο κάθε βασανιστήριο και ο θάνατος από τον χωρισμό από τον Εσταυρωμένο και Αναστάντα Κύριο”.
Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους, στον ομώνυμο λόφο της πόλεως του Αγίου Νικολάου.