Η αξία της κοινής προσπάθειας και της συλλογικής δράσης που είχε ως αποτέλεσμα, η Κρήτη, από τον περασμένο Ιούλιο να έχει κατοχυρώσει τον τίτλο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2026», τονίστηκε κατά την πρώτη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας που έγινε στην περιφέρεια Κρήτης για την προετοιμασία των δράσεων που θα αναπτυχθούν.
Ο θεσμός αυτός, όπως αναφέρθηκε, είναι μια Διεθνής πρωτοβουλία για την αξιοποίηση της γαστρονομικής κληρονομιάς στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Συντονιστής αυτής της πρωτοβουλίας είναι το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού. Κάθε χρόνο απονέμεται αυτή η διάκριση σε τρεις μόνο Ευρωπαϊκές Περιφέρειες. Μεταξύ των άλλων προϋποθέσεων για την ένταξη μιας Ευρωπαϊκής Περιφέρειας στο θεσμό αυτό προβλέπεται και η σύσταση και λειτουργία μιας περιφερειακής επιτροπής ενδιαφερομένων φορέων-μελών, που στην περίπτωση της Κρήτης αποτελείται από εκπροσώπους φορέων που έχουν τοπικό πρόσημο και αναφορά και βέβαια υπάρχει πλέον και η ομάδα εργασίας.
Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του «Πλοηγού» Χάρης Ροδιτάκης, η ένταξη της Κρήτης στην οικογένεια των Ευρωπαϊκών Γαστρονομικών Περιφερειών δημιουργεί νέες ευκαιρίες, συνεργασιών, συντονισμού και προσέλκυσης χρηματοδοτήσεων όχι μόνο για την Περιφέρεια, αλλά και για τους εμπλεκόμενους Φορείς της Κρήτης, οι οποίοι καλούνται να αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη συμμετοχή τους, σε αυτή την πρωτοβουλία, ενισχύοντας τόσο τους δικούς τους σχεδιασμούς, όσο και τη μεγάλη υπόθεση της κρητικής γαστρονομικής κληρονομιάς.
Συντονισμός
Άλλωστε, όπως έχει τονίσει ο Περιφερειάρχης Κρήτης σε σχετικό μήνυμά του προς τους εμπλεκόμενους φορείς του νησιού, «γνωρίζουμε όλοι κι όλες ότι ο τιμητικός αυτός τίτλος δημιουργεί από τώρα, δικαιώματα, υποχρεώσεις και ευκαιρίες. Για το λόγο αυτό έχουμε υποχρέωση, αλλά και δεσμεύσεις να ξεκινήσουμε άμεσα δράσεις, σχεδιασμούς και πρωτοβουλίες, ώστε η Κρήτη, ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2026 να αναδείξει, να προβάλει και να αξιοποιήσει για ένα ολόκληρο χρόνο (αλλά και στη συνέχεια), αυτή τη σημαντική διάκριση και το περιεχόμενό της. Είναι ευκαιρία να αντιληφθούμε και να συνειδητοποιήσουμε τη στρατηγική αξία της πρωτοβουλίας αυτής και να τη μετατρέψουμε σε ένα άμεσο -μακροπρόθεσμο σχέδιο στη βάση μιας κοινής οπτικής και αντίληψης για τον κρητικό διατροφικό πολιτισμό, γενικότερα. Αυτός ο θεσμός έχει ως προαπαιτούμενο το συντονισμό και τον κοινό βηματισμό του δημόσιου και ιδιωτικού χώρου, στη βάση ενός κοινού στόχου».
Οργάνωση των δράσεων
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αναδειχθούν συνέργειες και συνεργασίες στις οποίες θα αναδειχθούν και συνεργαστούν ο αγροτικός τομέας, ο πολιτισμός, η άυλη και υλική κληρονομιά, η ιστορία, η τέχνη, ο τουρισμός, η επιχειρηματικότητα, η έρευνα, η εκπαίδευση, οι νέες τεχνολογίες, οι αναπτυξιακοί φορείς κλπ. Είναι χώροι που πρέπει να συντονιστούν ακόμα περισσότερο στη βάση μιας αειφορικής και βιώσιμης αντίληψης.
«Η προσέγγιση αυτή», όπως διευκρινίστηκε, «θα βοηθήσει να οργανώσουμε πληρέστερα τις δράσεις μας, να αξιοποιήσουμε σχεδιασμένα και με αποτελεσματικότητα τους διαθέσιμους πόρους, να στηρίξουμε ουσιαστικά τα διατροφικά προϊόντα μας και να κάνουμε ελκυστικότερη και ποιοτικότερη την τουριστική- πολιτιστική μας προσφορά με άξονα τον γαστρονομικό τουρισμό. Από τώρα μέχρι το 2026 καλούμαστε να επεξεργαστούμε, να οριστικοποιήσουμε και να προγραμματίσουμε αρκετές δράσεις, ενέργειες ή πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των υποχρεώσεών μας».
Να σημειωθεί πως τονίστηκε πως η κρητική διατροφική κληρονομιά μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό στρατηγικό άξονα μιας ευρύτερης ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης που θα έχει έντονα την ταυτότητα των ανθρώπων της Κρήτης. «Αυτό το μεγάλο στοίχημα για να το κερδίσουμε όμως, θα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί», όπως συμφώνησαν τα μέλη της επιτροπής εργασίας.