Τα εργαστήρια στον τουρισμό (γνωστά και ως workshops) αποτελούν μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους δικτύωσης και αναδεικνύουν προορισμούς σε αρκετές αγορές, κυρίως νέες. Η Περιφέρεια Κρήτης έχει εντάξει στο πρόγραμμα της τουριστικής προβολής του νησιού κάποια workshops σε περιοχές με αυξημένο ενδιαφέρον, αλλά και σε αναδυομένους ή νέους προορισμούς, στοχεύοντας να ενδυναμώσει την παρουσία του νησιού.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Κυριάκο Κώτσογλου, το σύνθημα είναι απλό, αλλά κομβικό: «Κρήτη Παντού!». Κι αυτό απαιτεί μια σειρά από επαφές που εκτός από τις τουριστικές εκθέσεις γίνονται και μέσα από εργαστήρια.
«Το workshop είναι τελείως διαφορετικό από μία τουριστική έκθεση, στην οποία επιχειρείς ανάλογα με το χαρακτήρα της να πιάσεις κοινό ή επαγγελματίες. Είναι ξεκάθαρο ότι μία έκθεση τουρισμού έχει μεγαλύτερο κύρος απαιτεί περισσότερο χρόνο, προετοιμασία και δαπάνες. Ένα workshop είναι μία “καταδρομική τουριστική ενέργεια”, η οποία συγκεντρώνει μεγαλύτερο ή μικρότερο αριθμό tourist agents, δηλαδή οργανωμένων γραφείων- πρακτορείων. Είναι καθαρά επαγγελματική και στοχευμένη, επιδιώκεις σε 3 -4 ώρες να κάνεις πάνω από 30 ραντεβού ώστε να θεωρείται επιτυχημένο και με αυτό τον τρόπο φροντίζεις σε περιοχές που δεν έχουν έκθεση τουρισμού ή που δεν έχουν κάτι συγκεκριμένο, αλλά διαφέρουν, γιατί είναι ιδιαίτερης τουριστικής αξίας, έχουν τουριστική κουλτούρα. Συγκεντρώνουν ένα δυναμικό το οποίο έχει έλλειμμα στη δική μας τουριστική αγορά», επισημαίνει.
Αποδίδει;
«Το ερώτημα που έχει σημασία για το νησί είναι αν η τουριστική προβολή τόσο σε ανεπτυγμένες τουριστικά αγορές για την Κρήτη, όσο και σε αναπτυσσόμενες, μπορεί να αποδώσει καρπούς μέσα από τις συγκεκριμένες συναντήσεις.
Βεβαίως θα ακολουθήσουν workshops τα οποία είναι στο Μάντσεστερ, στο Βελιγράδι και στη Νάπολη. Περιοχές που έχουν συνδεσιμότητα, αναπτυγμένες ή αναπτυσσόμενες και όπου δεν είχαμε την ευκαιρία να πάμε με τον ΕΟΤ μαζί. Το Μάντσεστερ δεν έχει έκθεση η οποία να μας προσκαλεί. Το Βελιγράδι είχε ανεμική παρουσία, γιατί τελευταία στιγμή μπήκε, αλλά η Ελλάδα δεν πήγε και αντίστοιχα η Νάπολη έχει συνδεσιμότητα, σε πολύ μεγάλο βαθμό και μην ξεχνάμε ότι είναι μια ελληνική πόλη, παλιότερη από το ρωμαϊκό πολιτισμό. Αντίστοιχα εκτός από αυτές τις περιοχές προηγήθηκε, το Μιλάνο στο Βορρά της Ιταλίας, η Μαδρίτη και ακολουθεί, αύριο, το Μπαχρέιν, όπου είναι μια καθαρή έκθεση επαγγελματική. Σε κάθε περίπτωση θα συναντήσουμε ανάμεσα στα άλλα και την Gulf Air, για να μπορέσουμε να κάνουμε όσο γίνεται προγραμματισμό, για να έρθουμε πιο κοντά στη σύνδεση του Κόλπου και της Κρήτης.
Αυτή είναι η δυνατότητα του Workshop, το οποίο θέλουμε στο συμβατικό αυτό κομμάτι της προβολής μας, δηλαδή στο κομμάτι της αυτοπρόσωπης παρουσίας μας σε χώρους, να συγκεντρώσει και να συγκεράσει τις εκθέσεις, οι οποίες, αποτελούν παγκόσμια γεγονότα, γίνονται σε περιοχές με πολύ μεγάλη υποδομή, έχουν μεγαλύτερο κύρος, έχουν και έξοδα προετοιμασίας και κόστος συμμετοχής, με τα Workshop που δίνουν την άμεση επαφή με τους παράγοντες του τουρισμού», αναφέρει ο κ. Κώτσογλου.
Αποτελεσματικός συνδυασμός
Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού πιστεύει πως έχει πολλαπλασιαστικό όφελος για την Κρήτη ο συνδυασμός αυτός και μέχρι σήμερα έχει δείξει πως έχει αποτέλεσμα.
Μάλιστα ο κ. Κώτσογλου αφηγείται την εμπειρία του από τον Πρόεδρο ομάδας τουριστικών πρακτόρων, που τον πλησίασε στο Μιλάνο, μετά το Workshop επισημαίνοντας πως είχε μείνει στα στερεότυπα ότι μοιάζουμε Ιταλοί και Έλληνες, αλλά δεν είχε φανταστεί ποτέ πόσο μεγάλη είναι η ποικιλομορφία της Κρήτης. «Νόμιζα ότι πρόκειται για ένα νησί με πέτρα και μικρή βλάστηση, όπως τα περισσότερα του Αιγαίου», ανέφερε ο εκπρόσωπος των πρακτόρων του Μιλάνου.
«Μου είπε λοιπόν: κανονίστε μας ένα ταξίδι εξοικείωσης να έρθουμε στην Κρήτη και θα δούμε από κοντά όλα αυτά που μας εντυπωσιάζουν. Είμαι σίγουρος ότι θα μας αρέσει πάρα πολύ και θα τη βάλουμε στις αγορές μας. Ακόμα και εκείνη την ώρα λοιπόν έγινε μια καλή επαφή και συμφωνία για ουσιαστική προώθηση του νησιού. Κι αυτό είναι ένα πλεονέκτημα της άμεσης επαφής στα εργαστήρια αυτά», σημειώνει ο κ. Κώτσογλου.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ