Το αίτημα της στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας με προσωπικό, πόρους και καλύτερο μισθολόγιο, αρχίζει να παρουσιάζεται όλο και με μεγαλύτερη ένταση από τοπικούς φορείς και παράγοντες που διαπιστώνουν πως το ΕΣΥ έχει πλέον λιγοστές δυνάμεις οι οποίες θα χαθούν σύντομα, αφού δεν ενισχύεται με προσωπικό.
Χαρακτηριστική ήταν η συζήτηση που έγινε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου μεταξύ γιατρών και παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη και του Διοικητή της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Νεκτάριου Παπαβασιλείου, για τις ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό καθώς και για την δυσκολία στελέχωσης, η οποία σύμφωνα με τον ιατρικό κόσμο οφείλεται στις χαμηλές απολαβές στον δημόσιο τομέα.
Για το λόγο αυτό άλλωστε και η δήλωση του Περιφερειάρχη Κρήτης, ο οποίος εκτός από τα έργα που χρηματοδοτεί, τόνισε με ξεκάθαρο τρόπο την ανάγκη να στηριχθεί η δημόσια υγεία. «Είναι υποχρέωση της περιφέρειάς μας να υποστηρίζει τη δημόσια υγεία σε όλη την Κρήτη. Και μέσα από τις παρεμβάσεις που κάνουμε για την υλικοτεχνική υποδομή αλλά και για τα κτίρια μέσα από το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους», υπογράμμισε ο Σταύρος Αρναουτάκης.
Παράλληλα, όμως ευχαρίστησε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό και τόνισε πως «συνολικά για τα νοσοκομεία της Κρήτης απαιτείται η στήριξη από την κεντρική εξουσία με καλύτερους μισθούς και με το προσωπικό που έχουν υποσχεθεί από το υπουργείο υγείας ότι θα πάρουμε».
Γίνονται προσλήψεις αλλά προσωπικό δεν βρίσκεται
Για το ίδιο θέμα μίλησε ο νέος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναφέροντας πως στα νοσοκομεία της χώρας «οι προσλήψεις έχουν ξεκινήσει. Κάνουμε διαρκώς προκηρύξεις. Όμως, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα σε σχέση με το παρελθόν, είναι ότι πια δεν βρίσκουμε εύκολα γιατρούς και νοσηλευτές. Εμείς κάνουμε προσλήψεις, αλλά βγαίνουν άγονες. Δεν φτάνει να πει το κράτος: Θέλω να προσλάβω 6.000 γιατρούς και νοσηλευτές. Πρέπει και να βρει 6.000 γιατρούς και νοσηλευτές.
Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα στο εθνικό σύστημα υγείας είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να κάνεις χειρουργείο χωρίς αναισθησιολόγο. Προφανώς θα πρέπει να αυξήσουμε τα κίνητρα για να έρθει κάποιος αναισθησιολόγος να δουλέψει στο εθνικό σύστημα υγείας», είπε χαρακτηριστικά.
Ιδιωτικός τομέας
Την ίδια ώρα οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ενίσχυση του ιδιωτικού συστήματος υγείας είναι ταχύτατη, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί πλέον έναντι του δημοσίου και στην Κρήτη. Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές που έγιναν από γιατρούς με το παράδειγμα της πρώην γιατρού του ΓΝΑΝ Σοφίας Παπαντωνάκη.
Τη φυγή της αναισθησιολόγου από το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου ακολούθησε η ηχηρή ανακοίνωση της πρόσληψης σε μεγάλο ιδιωτικό κέντρο, γεγονός που έχει συζητηθεί στους ιατρικούς κύκλους ως μια ακόμα επιτυχημένη κίνηση του ιδιωτικού τομέα που καταφέρνει και αξιοποιεί επιστήμονες που προέρχονται από το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο πλέον δεν μπορεί να τους κρατήσει.
Μισθοί
Ένα άλλο πρόβλημα που αναφέρει όλος ο ιατρικός κόσμος στο ΕΣΥ, είναι πως είναι πλέον ορατές και απολύτως προβληματικές, οι μισθολογικές ανισότητες των υπαλλήλων του ΕΣΥ έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών. «Όταν ένας γιατρός αμείβεται με τα μισά χρήματα από εκείνα που λάμβανε πριν την κρίση, το δημόσιο σύστημα δεν μπορεί να συντηρηθεί, διότι δεν μπορεί κανένας να μείνει σε αυτό», τόνιζε χαρακτηριστικά, έμπειρος υγειονομικός.
Για το θέμα αυτό ο Υπουργός Υγείας παραδέχθηκε πως «η Κύπρος δίνει 5.000 ευρώ το μήνα σε ένα γιατρό του δικού τους ΕΣΥ και δεν έχει γιατρούς. Η Ρουμανία δίνει 7.000 ευρώ. Η έλλειψη γιατρών, ιδιαίτερα σε ορισμένες ειδικότητες σήμερα είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν είναι τόσο απλό. Εμείς στους αναισθησιολόγους όταν πάνε να κάνουν εφημερία δίνουμε 250 ευρώ ανά εφημερία. Το σύστημά μας προσπαθεί να ανταγωνιστεί. Δεν μπορούμε όμως να φτάσουμε τους μισθούς άλλων χωρών. Η ιδέα να πάμε το γενικό μισθό στο ΕΣΥ στα 10.000 ευρώ δεν μπορεί να γίνει. Δεν το αντέχει το κράτος. Να μιλάμε στα σοβαρά. Οι μεγάλοι μισθοί στη Ιρλανδία είναι συνέπεια της μεγάλης έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών στη χώρα αυτή. Δεν είναι γιατί έχουν πληθώρα γιατρών. Όταν έχεις πληθώρα γιατρών και νοσηλευτών πέφτουν οι μισθοί», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.