Προσαγωγές κτηνοτρόφων από την ευρύτερη περιοχή πραγματοποιεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγίου Νικολάου, ενώ συλλέγει στοιχεία από καταθέσεις κατοίκων, στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργεί, για την εξιχνίαση της αποτρόπαιης, μαζικής σφαγής αιγών και τράγων. Τη διέπραξαν άγνωστοι βραδινές ώρες της περασμένης Δευτέρας με ξημερώματα της Τρίτης, στο Οροπέδιο Καθαρού.
Η Αστυνομία βρίσκεται απέναντι σε μια υπόθεση, της οποίας αναζητά το κίνητρο, αφού μέχρι στιγμής ούτε ο παθών κτηνοτρόφος ούτε μάρτυρες οι οποίοι έχουν κληθεί να καταθέσουν, μπορούν να προσδιορίσουν τυχόν αιτία που υποκίνησε τους δράστες στην κτηνώδη αυτή πράξη.
Η Ασφάλεια συλλέγει κάθε πρόσφορο στοιχείο, από τις πιθανές διαδρομές που θα μπορούσαν να είχαν ακολουθήσει οι δράστες μέχρι να φτάσουν στη θέση «Λάκκος Ώχρας», του Καθαρού.
Τουλάχιστον τρεις οι εκτελεστές!
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΝΑΤΟΛΗΣ όσοι μελέτησαν τα σφαγμένα ζώα, παρατήρησαν τρεις διαφορετικούς τρόπους σφαγής, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι εκτελεστές θα πρέπει να ήταν τουλάχιστον τρεις…
Οι έρευνες της Ασφάλειας εστιάζουν στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα ανάμεσα στον κύκλο των κτηνοτρόφων που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια Κριτσάς, αλλά και πιο πέρα.
Φόβος και ασυδοσία
Όπως έλεγε κτηνοτρόφος της Κριτσάς, χθες, στην ΑΝΑΤΟΛΗ, δυστυχώς οι άγραφοι «κώδικες τιμής» και τα ήθη που καθόριζαν τη ζωή και δραστηριότητα, αλλά και τις σχέσεις στον κόσμο των κτηνοτροφικών οικογενειών, έχουν πλέον παύσει να ισχύουν. Ο νεοτερικός τρόπος ζωής, το κυνήγι του εύκολου και γρήγορου κέρδους, η αλλοτρίωση των ηθών και η τάση επίδειξης πλούτου, έχουν διαβρώσει και το χώρο της παραδοσιακής κτηνοτροφίας, που αποτελούσε μέχρι πριν από χρόνια, στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας και δομής μιας κοινωνίας, που στηριζόταν κατά μεγάλο μέρος στην αγροτική οικονομία.
Στην κτηνοτροφική δραστηριότητα έχουν εισέλθει νέα στην ηλικία άτομα, που λειτουργούν χωρίς ηθικές αναστολές, εισάγοντας νέες πρακτικές και κανόνες, που καμία σχέση δεν έχουν με όσα γνώριζαν οι κτηνοτρόφοι μιας κάποιας ηλικίας, οι οποίοι σταδιακά αποχωρούν από την κτηνοτροφία ή και ωθούνται ή εξωθούνται, απ’ όσα συμβαίνουν να εγκαταλείψουν την ύπαιθρο, μην μπορώντας να αντέξουν στην «πίεση»… Έτσι, φοβούνται, όπως μας έλεγε κτηνοτρόφος, ότι και στην περιοχή παρατηρείται η τάση «παράδοσης» της λασιθιώτικης υπαίθρου σε χέρια μιας άτυπης κτηνοτροφικής «μαφίας», όπου κυριαρχεί η ανομία, κρατώντας σε διαρκή ομηρία τους αγρότες καλλιεργητές, αλλά και μια μερίδα σωστών κτηνοτρόφων, που πέφτουν συχνά θύματα της ασυδοσίας των άνομων επικυρίαρχων της λασιθιώτικης υπαίθρου.
Η εποχή είναι κρίσιμη, εξελίσσεται σε φάση μετάβασης σε μια νέα πραγματικότητα, της οποίας, εφ’ όσον δεν εκδηλωθεί η πολιτική βούληση από πλευράς του κράτους να βάλει φραγμό στην πορεία αυτή και να ελέγξει αποφασιστικά την παρανομία στην ύπαιθρο, τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά από κοινωνικής και οικονομικής πλευράς. Και μη αναστρέψιμα σε λίγο καιρό.
Η εκδήλωση της πραγματικής βούλησης της πολιτείας να μεριμνήσει για την περιφέρεια, θα είναι να συνδέσει την συστηματική παραβατικότητα με τις ενισχύσεις του κτηνοτροφικού κεφαλαίου, γιατί μόνο έτσι μπορούν κάποιοι να συνειδητοποιήσουν τι τους συμφέρει περισσότερο, αφού το οικονομικό τους συμφέρον το θέτουν υπεράνω πάντων άλλων αρχών και αξιών. Η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη, στη συνέχεια θα πρέπει να ενεργήσουν στην ίδια κατεύθυνση, δίνοντας στους ασύδοτους νομείς της υπαίθρου να αντιληφθούν, αλλά και στο σύνολο των πολιτών του τόπου μας, ότι το κράτος δικαίου ζει και η ισονομία εξακολουθεί να αποτελεί δομική αξία του κοινωνικού και πολιτικού μας συστήματος.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ